Avel & Uppfödning

Kanske dräktig!

2012-02-18 11:51 #0 av: DarkPin-up

Fick mina möss igår.. Köpte dom privat och inte från djuraffären. Dom skulle bli orm mat om jag inte tog hem dom,så hjärtat slog extra för dom. Och dom är underbara. Men har märkt på ena musen - Perla att hon äter jätte myke och är mer rund om magen,även på sidorna. Mer rund idag faktiskt. Och hon har bäddad extra mycke idag och legat inne i huset dom har. Även små gnytt lite. har kikat till henne 10000 gånger och lagt in mer färsk frukt osv. För är hon dräktig vill jag att hon får i sig alla vitaminer o så. Har även slängt in mjukt toa papper om nu så är fallet att hon har bebisar i magen,så hon kan bädda mjukt.

Har erfarenhet av möss och råtter sedan tidigare.. men när dom små liven skulle komma vill jag hitta hem till dom när dom är stora nog att flytta hemmifrån.

Så uppdaterar här.. hur de gått. Och om de finns intresse..

Mvh / Förvirrad matte caroline

Anmäl
2012-02-18 12:21 #1 av: DarkPin-up

Tjejjerna

Anmäl
2012-02-18 13:03 #2 av: [Dominik]

Tyvärr så är ofta ormmatmöss dräktiga eftersom ormägarna behöver nya möss hela tiden. Dom låter honor och hanar gå i samma bur, och bryr sig inte riktigt om musen inte klarar av att vara dräktig hela tiden.

Läste beskrivningen och det verkar som att musen är dräktig :/

Anmäl
2012-02-18 13:16 #3 av: DarkPin-up

Jo de är tydligen så.. och hon är inte så gammal heller. Men känns skönt ändå att hon är hemma här nu och inte där hon va. Så slipper dom få kullar efter kullar tätt.

Jo de är hon.. Och beter sig så också. Tog upp dom båda förut en stund och hon är dräktig. Så får vänta in nu och ha koll på henne så att allt går bra.

 

Anmäl
2012-02-18 13:29 #4 av: [Dominik]

Så trist, hon är jo så ung :( Det är jo helt vansinnigt att många reptilägare behandlar möss som maskiner som kan tillverka "mat" hela tiden...

Anmäl
2012-02-18 17:59 #5 av: DarkPin-up

Ja de är vansinne :/

Har en fråga för jag tittar till dom som en hök här hemma.

Hon går och små piper ibland och undrar om hon har ont? Hur ska jag göra när bebisarna kommer? Och ska jag bädda åt henne så jag kan se henne och ungarna sen hela tiden? Vore ju fruktansvärt jobbigt om något händer och hon blir sjuk..

 

 

Anmäl
2012-02-18 20:16 #6 av: Exoticas

Du ska inte bädda åt henne det klarar hon själv!

Möss klarar det mesta själv, så länge du inte stressar upp dom och är där och pillar i boet de första två dygnen bara eftersom att dom inte bott hos dig så länge än och kanske inte litar på dig till 1000%!

Så var inte där och höka hela tiden hon kommer att klara det bra!

Dock skulle jag sära på mössen innan ungarna kommer! vad är det för bur du har?

Är dusäker på att det är två honor? så att det inte är hona och hane!

/Josefin

www.Tejasmamma.se - Teja 2/9 2013 - Försöker med Syskon 

Anmäl
2012-02-18 20:28 #7 av: DarkPin-up

Jaja de är två st honor.. Är inte helt ute och cyklar :) Har haft möss och råttor. Men har inte så mycke erfarenhet av dräktiga möss. Är inte så mycke i boet mer än när jag ger dom snacks o så. Dom har boat in sig ordentligt och är kul att se. Men nu när ena är dräktig som de verkar så vill jag veta så mycke som möjligt.

Men antar att dom sköter de själva då?

Anmäl
2012-02-18 20:31 #8 av: DarkPin-up

Har ingen bur.. har ett akvarium åt dom. Har idag köpt ett större till dom av en vän,ifall som du skrev måste sära på dom. Men läst lite där.. och de är blandat. Vissa säger att man inte ska sära på dom för att den andra honan kan bli som en extra mamma åt ungarna. Och att eftersom honor ska vara tillsammans så funkar de bra. Andra säger att man ska sära på dom.

Men köpte ett ifall jag ska sära på dom.

Anmäl
2012-02-18 20:58 #9 av: Exoticas

jag hade särat på dom för säkerhetskull!

 

/Josefin

www.Tejasmamma.se - Teja 2/9 2013 - Försöker med Syskon 

Anmäl
2012-02-18 21:15 #10 av: DarkPin-up

Dom är kull systrar och left ihop med andra möss i samma bur som fått ungar,eftersom dom skulle blivit foder till ormar.

Så vill inte stressa dom med att plocka isär dom nu.. Dom ligger och sover nära varandra hela tiden och går den ena någonstans följer den andra med. Och dom har bara varit hos mig 1,5 dag.

Lite kluven.

Anmäl
2012-02-18 21:23 #11 av: Thowas

nej varför ska du dela på dom???  finns ingen anledning till det, väldigt korkat tips du fick!  låt dom fortsätta gå tillsammans!  den andra honan kommer hjälpa till med dom små och underlätta för mamman.

Anmäl
2012-02-18 21:27 #12 av: DarkPin-up

Jag tänker inte sära på dom.. Tror de går helt utmärkt faktiskt att ha dom tillsammans. När dom är så fina med varandra nu. Min oro är stillad :) Och har läst på olika sidor mer nu.. och många säger att man inte ska dela på dom.Som jag skrev lite längre upp så blir nog andra honan en extra mamma åt ungarna.

tack för svar! :)

Anmäl
2012-02-18 21:56 #13 av: Camillhe

Det är INTE ett korkat tips att sära på dom! Tvärtom så tar man en större risk att låta de bo ihop då det kan stressa dom. Skulle båda föda kommer de att blanda ungarna.

Anmäl
2012-02-18 22:30 #14 av: DarkPin-up

Vad kan hända om dom är tillsammans? är som sagt helt ny på de här med dräktiga möss..

Därför jag tycker de är klurigt hur jag ska göra,när så många säger olika.

Anmäl
2012-02-18 23:15 #15 av: Tiaran

personligen så tycker jag att det underlättar för mamma mus att ha en "hjälpare" med ungarna därav att jag brukar låta iaf en kompis till den dräktiga vara med, och märker man att mamma mus blir stressad av att "hjälparen" kanske flyttar på ungarna och så, så kan man alltid dela på dem efteråt isåfall.

jag har dock inte tagit så många kullar men som sagt personligen anser jag att det bästa är att dem är 2 som tar hand om bebbarna.

 

och det är inte ett korkat tips att dela på dem men det är inte heller ett jättebra tips, man får helt enkelt "titta/känna" sig fram om vad musen tycker känns bäst ang kompis eller ensam. det är ju så indviduellt (stavning?) från vad man själv tycker är bäst för musen.

skulle säga att det är mestadels upp till dig om vad du anser är bäst för mössen, och som sagt du lär ju se om "hjälparen" stressar mamma mus.

Lycka Till Glad

Anmäl
2012-02-18 23:24 #16 av: Charlie2006

Bäst att låta den andra bo kvar. Dom kullar jag haft har det underlätat att ha en till i buren, hane/kompis/dotter som hjälper till. :)

Lycka till och hoppas allt ska gå bra. Glad

Anmäl
2012-02-18 23:27 #17 av: DarkPin-up

Tack så mycke för hjälpen!

Skrattar åt dom redan va dom hjälps åt att boa huset :)

Känns som att de blir bra att ha dom tillsammans.

Anmäl
2012-02-19 00:44 #18 av: Exoticas

Om det är ett mus par man inte känner så väl så vet man inte om man bör eller inte bör dela eftersom att man som sagt inte känner mössen så väl.

Jag har delat på många nykomlingar och det har fungerat bättre än de två gånger jag inte gjort det.

En kull fick jag bara se alla huvuden på, eftersom att rästen var borttuggat och en kull han jag aldrig se alls. Efter det har jag alltid särat på två nya möss om båda eller den ena är dräktig!

/Josefin

www.Tejasmamma.se - Teja 2/9 2013 - Försöker med Syskon 

Anmäl
2012-02-19 14:31 #19 av: DarkPin-up

Jobbigt när alla säger olika.. Känns som att om jag särar på dom kommer mamma mus perla bli stressad och andra musen bianca med. Dom har levt ihop alltid och aldrig varit ifrån varandra.. så lutar mer på att ha dom kvar tillsammans. Men vill inte hitta bebisarna döda eller inte hitta dom alls :(

Men sen dom kom hem till mig har jag gett dom mycke färsk frukt och grönsaker,ägg och barnmat. Läste att dom kan äta ungarna om dom har extrem närings brist.. vilket jag tror dom har. Dom är i himmelriket nu och mummsar på båda två.

Känner mig som en höns mamma..

Anmäl
2012-02-19 16:29 #20 av: DeniceP

Jag personligen hade aldrig särat på möss som väntat ungar. Inte ens efter att de fött sina ungar.

Jag hade en flock på 3 honor varav en fick ungar. När mamman blev trött gick hon utanför boet och la sig för att vila, då tog ungarnas "mostrar" över barnaskaran för att avlasta mamman.

Jag hade absolut inte haft en mammamus ensam, när hon får så pass mycket avlastning med burkompisar. Har dom då bott tillsammans tidigare så behöver du ju absolut inte sära på dem!

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.