Beteende, hälsa & skötsel

Feta möss av bakterier i tarmen?

2013-09-06 13:57 #0 av: Artlink

Har ni läst TTs nyheter idag? LÄNK

Det lät först som ett trolleri! Men sedan insåg jag att det ändå hade med dieten att göra, precis så som vi alltid har sagt Skämtar

Klippt: 

Flera studier har tidigare visat att variationer av tarmbakterier kan ha inverkan på vikten och att vilken mat vi äter kan påverka dessa bakterier. Den nya studien, som publiceras i tidskriften Science, visar ett direkt samband mellan vissa tarmbakterier och smalhet eller fetma.

I studien, ledd av amerikanska forskare, samlade man in tarmbakterier från tvillingpar där det ena syskonet var smalt och det andra led av fetma. Dessa bakterier överfördes sedan till möss som växt upp i en steril miljö och därför saknade egna bakterier. Gnagarna gavs en normal musdiet.

Det visade sig att de möss som fått bakterier från en överviktig tvilling gick upp mer i vikt och samlade på sig mer fett än de som getts tarmbakterier från en smal tvilling. Detta hade inget samband med hur stora portioner de åt utan berodde på förändringar i ämnesomsättningen som är kopplade till fetma hos människor.

När forskarna sedan lät möss med de olika bakterierna bo ihop, visade det sig att "fetma-mössen" efter en dryg vecka hade påverkats av "smal-mössen" – de gick ner i vikt och ämnesomsättningen ändrades. Tvärtom skedde dock ingen förändring, fetmabakterierna kunde inte påverka smalbakterierna. 


Därför frågade sig forskarna varför inte en smalhets-epidemi råder i Amerika.

För att ta reda på det började man ge mössen dieter som liknade moderna amerikanska matvanor, en med högt fiberinnehåll och lite mättat fett, och en med lågt fiberinnehåll och mycket mättat fett. Återigen lät man mössen med de olika bakterievarianterna dela burar, och då visade det sig att den senare, mer onyttiga dieten, gjorde att smalbakterierna inte längre kunde stoppa viktökningen hos "fetmamössen".

Fynden innebär att att vi i framtiden kanske går mot mer personligt anpassade dieter där man tar större hänsyn till vår bakterieflora, tror forskarna.

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2013-09-06 14:31 #1 av: Littlem

Intressant!

Anmäl
2013-09-06 14:31 #2 av: KickiG

Verkligen intressant!

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2013-09-06 16:58 #3 av: Grodan

Hittar inte länken

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-09-06 17:04 #4 av: nadinemachines

#3 beror nog på att det saknas ett kolon i http-delen. bara ta bort http eller lägga till : innan // så ska det funka :)

Mycket intressant läsning Skrattar

Anmäl
2013-09-06 17:05 #5 av: Grodan

#4 Tack. Jag är lite trött i huvudet. Så, nu har jag ändrat i #0

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-09-06 17:18 #6 av: Artlink

#5 tack! Jag provade aldrig länken själv Lipar

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl