Avel & Uppfödning

Min första muskull

2015-04-14 18:30 #0 av: MissEmmis

Jag har för första gången i mitt liv satt ihop två möss för att få fram en muskull. Det har varit en lång process att våga ta steget, särskilt med tanke på att jag inte vill kulla bort hanarna. I stället har jag bestämt mig för att ge bort hanar till alla musuppfödare som är intresserade, sälja till reducerat pris till personer som vill köpa sällskapsmöss och jag kommer även att behålla någon eller några hanar. Eventuellt kastrerar jag några av dem hos veterinär så att de kan bo ihop med andra hanar. 

Båda föräldrarna är mycket trevliga i temperamentet och jag kommer att socialisera ungarna väl. De får stamtavla i Svemus. Båda föräldrarna kommer från Sussie Lesiak. Jag bor i Göteborg, och ni är välkomna redan nu att kontakta mig om ni är intresserade av att skaffa möss på saga_emelie@hotmail.com

Läs mer här: http://emmisibirier.bloggagratis.se/2015/04/14/11072351-min-forsta-muskull-blir-en-a-kull/

Anmäl
2015-04-14 22:39 #1 av: Minoth

Fina Anubis <3 Hoppas han sköter sig ;) 

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2015-04-15 03:02 #2 av: Alana82

Spännande :D

Anmäl
2015-04-15 07:28 #3 av: ariama

Spännande! Ska bli roligt att följa. (bilder, eller hur? Blinkar).

Jag är ju förstås glad över alla som vill fortsätta med RY, en färg som inte är vanlig - det är ju DY som dominerar trots sina genetiska nackdelar. Så jag önskar dig ett stort LYCKA TILL!! HjärtaLer

Anmäl
2015-04-15 16:48 #4 av: MissEmmis

Minoth: Anubis har ju fått ungar tidigare, så det går säkert bra!

Alana82: kul att du också tycker det är spännande, själv är jag som ett litet barn på julafton!

Ariama: tack så mycket för dina uppmuntrande ord! Glad att du har kommit så långt med ry-färgen och fått fram så vackra möss, som jag ännu inte haft nöjet att träffa. Självklart kommer jag att fotografera denna min första muskull.

Ja, det finns verkligen många fördelar med att välja den recessiva röda genen framför den dominanta, då den dominanta röda ger hälsoproblem i form av övervikt, diabetes, fertilitetsproblem och tumörer. I min djuravel försöker jag sätta djurens välbefinnande i första rummet, även om man som uppfödare ibland ställs inför svåra etiska dilemman, där man inte alltid vet vad som är bäst att göra.

Anmäl
2015-04-18 22:52 #5 av: MissEmmis

Idag hände något som bara inte fick hända. Min katt lyckades ta sig in i terrariet (på grund av min oförsiktighet) och fånga Aura (till höger på bilden), min avelshona. När vi fick tag på henne var hon död.

Jag är nu ledsen av tre anledningar: jag har förlorat en mus som hade en speciell plats i mitt hjärta, jag har förlorat min avelshona med så mysigt temperament och min favoritfärg, dessutom var det på grund av min oförsiktighet som hon dog, vilket ger mig dåligt samvete och får mig att undra om det verkligen är rätt att hålla på med musavel.

Men jag har trots allt bestämt mig för att göra ett nytt försök med en ny hona. Musavel är en sak som verkligen engagerar mig och jag vill därför göra ett nytt försök. Den utvalda tjejen heter Sol och har den vackra färgen champagne tan. Det kommer att dröja längre tid innan jag kan få fram min favoritfärg recessive yellow nu, men all avel är ju långsiktig, så ett par extra generationer är inget att bråka om. Sussie hade Sol som en favoritmus som liten, för att hon var så lugn och snäll. Under tiden Sol träffar Anubis så har snälla Sussie lovat att låna ut en sällskapshona till min tredje mus Solaris, så att hon inte blir deprimerad.

Jag hoppas att mitt nästa inlägg i den här tråden kommer att bli mer positivt och glädjefyllt.

Anmäl
2015-04-19 08:25 #6 av: ariama

Beklagar, verkligen. Vi "klantar"alla till oss ibland, och det är lika sorgligt varje gång. Man kan bara lära av misstagen, och låta bli att tänka skuldbelägga sig själv allt för mycket.

Anmäl
2015-04-19 10:21 #7 av: MissEmmis

Tack Ariama!

Anmäl
2015-04-19 18:43 #8 av: KickiG

Sorligt att höra! Håller med ariama, ibland händer det misstag. Det värsta man kan göra är att inte lära sig av dem. 

Ser i alla fall fram emot att få följa med din första muskull! 

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2015-04-22 18:26 #9 av: MissEmmis

Jag lät min hona Sol (champagne tan) vara med Anubis en stund innan han fick komma hem till Sussie igen efter att jag blev orolig för att han var chockad och inte mådde bra. Även om chansen är liten så håller jag nu tummarna för att hon är dräktig. Annars får hon kanske hälsa på Anubis i stället!

Anmäl
2015-04-24 20:28 #10 av: Emouse

Vad tråkigt!:( Lycka till med din musavel!

Emma, Medarbetare på Problemhundar, Cocker Spaniel & Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2015-04-26 16:48 #11 av: Skogshumblan

Av egen erfarenhet, förlåt dig själv och gräm dig inte mer än nödvändigt. Du kan inte göra gjort ogjort och gör dig inte bättre att hålla i det du gjort.

Spännande att läsa om dina avelsprojekt, all lycka till!

/ Skogshumblan

Medarbetare på tarot och healing.

"I am not what happens to me, I am what I choose to be" Carl Jung.

Anmäl
2015-04-28 08:08 #12 av: ajanki

Så tråkigt att höra!

Jag håller tummarna att Sol är dräktig!

Anmäl
2015-05-02 09:36 #13 av: MissEmmis

Tack alla för era uppmuntrande ord! Det visade sig att Sol inte var dräktig och efter att jag haft en massa funderingar och tvivel på mig själv och min avel så bestämde jag mig: jag ska ta min första kull på möss och jag ska göra det nu!

Kort bakgrund: en katt som jag trodde var dräktig visade sig inte vara dräktig alls. Och det kändes snopet och tomt. Och en hamster som jag behållit till avel var sämre i temperamentet än jag hade hoppats, och jag har känt att jag är less på hamsteravel, för jag har svårt att få fram det temperament jag vill ha och det känns som att hamstrar alltid vill ha "mer" än jag kan ge dem: mer plats, mer aktivering, mer förändring av inredningen, mer tillfällen att rymma till nya ställen, det är aldrig nog. Och sen har vi den ständiga oron för papovaviruset som gör aveln tungarbetad. Så jag har tagit en time out på några månader med hamstrarna, sen får vi se.

Ursäkta den långa utläggningen...Behövde skriva av mig.

Tillbaka till mössen: I morgon åker jag med Sol och Solaris hem till Sussie. Där lämnar jag Sol (champagne tan) under två veckors tid tillsammans med Anubis, som är en obesläktad hane med det bästa temperamentet av alla Sussies hanar (se bild). Med mig hem får jag en lånemus som får bo med Solaris så hon inte känner sig ensam.

Så nu blir det fokus på hälso- och temperamentsavel av möss i väääldigt liten skala och på väldigt lång sikt. Jag kommer även att selektera mot färg: engelsktypade recessive yellow satinmöss med riktig varm röd färg vore ju trevligt som en målbild.

Men första steget blir nu bara att få uppleva och njuta av en muskull. Jag håller tummarna för att det blir en liten kull med få hanar, för jag har ju tänkt tillämpa mina egna principer att inte kulla. ;) Däremot kan jag tänka mig som sista utväg att ge bort hanar till en djuraffär, om det blir väldigt många hanar som jag inte lyckas sälja.

Sen om jag bestämmer mig att fortsätta avla på möss så ska jag göra som jag sagt och selektera bland hanarna de som har bäst egenskaper och sedan köpa in en trevlig hona att para med. Så har jag tänkt nu i alla fall. Sen får vi se hur det blir! Kommer att dela med mig här på forumet!

Anmäl
2015-05-02 09:58 #14 av: Tjeja

Håller tummarna att det går vägen nu till slut då... beklagar sorgen och alla bakslag. Blomma

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-05-02 13:11 #15 av: MissEmmis

Tack Tjeja! Alltid bra med lite stöd och uppmuntran.

Lite om mina avelsplaner: Jag vet att det här är supernördigt, men det här är ju ett ganska nördigt forum, så jag tänker berätta hur jag har tänkt göra när jag selekterar bland mina möss utan att det blir för dyrt eller för många burar att sköta. Jag vill ju avla i liten skala och hålla nere antalet djur och burar och samtidigt ge ett så bra liv som möjligt till de djur jag har:

Eftersom jag vet att jag har en tendens att bli förvirrad, ändra mig och ge upp ibland så har jag redan nu i förväg bestämt mig för några förhållningsregler i min musavel, som jag senare ska kunna gå tillbaka till och läsa och följa.

Jag ska hålla inavelsgraden i mina parningar på max 6,25 procent på 4 generationer. Dettaför att minska risken för hälsoproblem på mössen jag föder upp.

Jag ska ta runt en kull om året på mössen och alla ska få stamtavla i Svemus. Jag ska ge mycket support till dem som köper sällskapsmöss.

Jag ska selektera vilka möss som ska gå i avel utifrån hälsa och temperament i första hand, i andra hand utifrån färg och utseende. Vad gäller temperament så vill jag ha lugna, trevliga och orädda möss som går bra ihop med andra möss. Vad gäller honmöss så vill jag gärna ha möss från mammor som fått små kullar (3-7 ungar).

Jag kommer i första hand att välja vilka som ska gå vidare i avel bland hanarna i kullen och sedan köpa in honor från andra uppfödare. Jag vill fortsätta mitt samarbete med Sussie, som har varit så tålmodig med alla mina frågor, och helst lära känna fler uppfödare.

Jag kommer att behålla maximalt fem hanar från varje kull, och selektionen av hanarna kommer att gå i flera steg, beroende på när jag märker minsta lilla tecken på osämja. Jag kommer maximalt att kastrera 3 hanmöss från varje kull av ekonomiska skäl. Innan jag selekterar bort hanmöss så tänker jag göra lite olika tester av personligheten. Exakt hur de ska gå till vet jag ännu inte.

Blir det fler än 5 hanar i kullen kommer jag att sälja till reducerat pris till sällskapsköpare, ge bort till seriösa uppfödare, eller ge bort till en djuraffär.

Anmäl
2015-05-02 23:03 #16 av: MissEmmis

Måste bara visa min fina mustjej Sol.

Anmäl
2015-05-02 23:04 #17 av: MissEmmis

Sol igen.

Anmäl
2015-05-02 23:08 #18 av: MissEmmis

Champagne tan är så läckert! Fast det var lite läskigt att stå på ett upp- och nervänt glas tyckte Sol. Förväntade färger på ungarna är agouti och cinnamon med eller utan vitt. Ungarna blir bärare av satin.

Anmäl
2015-05-02 23:10 #19 av: Tjeja

Oj vilka lysande rubinögon! som juveler! 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-05-03 08:36 #20 av: ariama

"supernördigt", haha, välkommen in i gänget!

Tycker din plan låter spännande. Lycka till!

Sol är jättefin!! Härlig tanfärg också!! Bådar gott inför RY-aveln.

Anmäl
2015-05-03 15:49 #21 av: MissEmmis

Tack så mycket! Sol är en liten darling, mycket mycket mer framåt än kompisen Solaris som är recessive yellow. Därför blir min första muskull på Sol.

Jag fortsätter på nördtemat: igår och idag har jag roat mig med att hitta på namn på de kommande muslingarna som både börjar på A OCH är namn på växter. Det var så roligt att hitta på namn att jag fortsatte av bara farten med B-F-kullen, och det är olika teman i varje kull: länder, himlakroppar, geografiska platser i Sverige, städer i världen, nordisk mytologi. Och kruxet är att hitta namn som även passar som namn på en liten mus, så jag har fått tänka länge och väl innan jag hittat tillräckligt många bra honnamn respektive hannamn. Nördigt va? ;)

Kan ju bara hoppas att jag fortsätter med musaveln så länge att jag får användning för alla namn. Hahaha.

Anmäl
2015-05-03 17:42 #22 av: Tjeja

ha ha... jag var lika nördig jag när jag hade marsvinsuppfödning!  Alla fick namn efter nordiska växter och förstås i alfabetisk ordning på kullarna.. köpte t o m en bok med nordeuropeiska/scandinaviska växter och blommor för att hitta namn.

Du skulle ju ha ett tema med ädelstenar/bergarter någon gång också..  Hade gillar en liten musling med röda juvelögon som fick heta Rubin! HjärtaSkrattar 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-05-03 19:52 #23 av: MissEmmis

Ädelstenar/bergarter var en superbra ide! Ska genast googla på det!

Anmäl
2015-05-04 15:02 #24 av: MissEmmis

Nu har jag gjort i ordning barnkammaren där Sol och Solaris ska bo med Sols musbebisar. Jag hoppas att det inte blir en sån där jättestor kull med 15 bebisar, men blir det så är det bara att gilla läget och njuta av de små underverken så länge jag kan ha dem tillsammans. Vid fyra veckor får hanarna flytta till eget terrarium. Tänk er det här terrariet fullt med små söta musbebisar som springer omkring!

Anmäl
2015-05-05 11:39 #25 av: Tjeja

weee!vad fint du gjort! Det är ju rena lyxbarnkammarhagen! Skrattar

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-05-16 13:18 #26 av: MissEmmis

Jag har varit så jobbigt velig när jag tänkt på det här med musuppfödning. Men nu har jag gett det en chans i alla fall: Sol har varit på besök hos Anubis i två veckor och jag tänker att blir det ungar nu så är det meningen, annars väntar jag till hösten och köper kanske nya honor då. Sol och Solaris är burkompisar och kommer antagligen att hjälpas åt med ungarna. Så här ser tjejerna ut idag:

Anmäl
2015-05-16 13:41 #27 av: MissEmmis

Jag har för länge sen insett att jag inte kommer att kunna föda upp i stor skala, utan den här uppfödningen kommer att bli i miniformat. Så här ser den nyaste uppdaterade avelsplanen ut:

  • Ingen kullning, endast avlivning av svårt sjuka möss, annars ingen avlivning.
  • Max inavelsgrad på en  parning: 6,25% (motsvarar kusiner), helst lägre.
  • Sussie får välja vilka ungar hon vill ha. Kanske säljer jag några möss också. Honungarna som är kvar får sedan bo kvar med Sol och Solaris som sällskapsmöss (2-4 stycken är lagom många).
  • Hanarna ur kullen får bo i grupp i mitt jättestora terrarium med flera matskålar, vattenskålar och hjul tills de börjar bråka, då plockar jag bort de mest bråkiga och dominanta hanarna och ger bort till djuraffär eller kastrerar hos en veterinär, Jag håller daglig koll och plockar genast bort hanar om jag märker tendenser till bråk. Kanske delar jag sedan in dem i par med en kastrat och en fertil tillsammans i samma terrarium, men det beror såklart på hur det funkar med dem i grupp. Jag försöker hålla minst tre hanar fertila hela livet.
  • När kullen är runt ett år köper jag in ett par nya avelshonor. Den hona jag gillar bäst parar jag sedan med den fertila hane som har de bästa egenskaperna (frisk, långlivad, ingen stark lukt, trevlig, bråkar inte med andra hanar, snygg färg, mönster och typ).

På lång sikt vill jag gärna få fram riktigt snygga, friska och trevliga recessive yellow broken satin, men på kort sikt vill jag bara följa de söta muslingarnas utveckling. Håller tummarna för att det blir små bebisar!

Anmäl
2015-05-16 15:26 #28 av: nadinemachines

Det här är superspännande att följa! Undrar bara av ren nyfikenhet, vad är det för mått på hanarnas jättestora terrarium?

Anmäl
2015-05-16 17:19 #29 av: MissEmmis

Svar på frågan: Det storaterrariet är 95 gånger 39 gånger 45 cm. Tänkte först dela det i två delar men kom sen på att jag kan ha dem i grupp där i stället med en så spännande miljö som möjligt och sedan avlägsna eventuella bråkstakar efter hand.

Anmäl
2015-05-17 06:34 #30 av: ariama

#26 o #27. Snygga möss!

Anmäl
2015-05-21 22:49 #31 av: MissEmmis

Jag har aldrig tidigare varit så jobbigt velig som jag är när det gäller mina två möss. Brukar oftast veta vad jag vill och bestämma mig snabbt. Ikväll hade jag nääästan bestämt mig för att eftersom Sol inte blev dräktig efter två veckor hos Anubis så är det nog inte meningen att jag ska föda upp möss, så därför kan jag köpa in två nya honor i stället så att flockenblir större.

Men sen skriver Sussie i facebookchatten att hona hade tagit en kull på Sol om hon varit jag. Och då blir jag ju velig igen....suck!

Anmäl
2015-05-22 17:18 #32 av: MissEmmis

Idag bestämde jag mig. Såg en annons om en äldre mus som sökte omplaceringshem och bestämde mig direkt för att ta emot henne som kompis till mina tjejer i stället för att göra ett nytt parningsförsök med Sol. Såg det som ett tecken på att det inte var rätt just nu med musavel. Lite snopet att det blev så här, men för mig brukar det vara bäst att avvakta när jag känner mig osäker.

Kanske jag försöker avla möss nån gång i framtiden, eller så satsar jag helt enkelt på sällskapsmöss i fortsättningen. Men den här tråden slutar i alla fall här.

Däremot är inte musintresset slut. Jag kommer troligen att köpa några pyttesmå afrikanska pygmemöss när Sussie får sin första kull. Är helt fascinerad av de små liven!

Anmäl
2015-05-22 20:38 #33 av: ariama

Nåja, det var kul så länge det varade, eller hur? Du har ju redan upplevt flera års avelSkrattar även om det "bara" var i huvudet.  Pussar

Anmäl
2015-05-22 21:08 #34 av: Tjeja

Hjärta håller med #33... du har ju i alla fall hunnit med flera års avel i huvudet.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2015-05-23 18:55 #35 av: MissEmmis

Ja det har jag verkligen! Och på grund av det kan jag bara säga att musavel är svårt, på många sätt, och jag har stor respekt för alla som ägnar sig åt det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.