Avel & Uppfödning

Hur göra vid betäckning?

2019-06-29 13:18 #0 av: IsabellsHamsterhem

Jag har en honflock på 3 honor där en av dem snart är tänkt att bli betäckt. Jag vill helst kunna ha dem alla tillsammans men vet inte om det är det mest lämpliga.

Så hur hade ni gjort om ni hade 3 honor i en relativt ny flock (två har suttit ihop länge, en blev tillsatt för ca 3 veckor sedan utan problem). De är fortfarande i tråkbur men stor bur så sätter in mer och mer efter hand. Men tror detta kan ha betydelse så därför nämner jag det.

Helst hade jag ju dagsparat och sen bara släppt in honan igen, men det är honan som blev ditsatt sist som är tänkt ska paras först så därför är jag rädd att det blir ordentligt bråk om hon är borta en dag och kommer tillbaka och luktar hane.

Ska jag separera henne helt medans hon har kullen och sedan introducera henne och honorna som ska behållas när de är gamla nog? Eller hur tänker mig?
Tanken är att när denna honans ungar är några veckor så ska en av de andra honorna betäckas. Men inte bestämt vilken av dem än, eller om det ens blir av, det beror på hur första kullen går.


Så behöver tips!

Anmäl
2019-06-29 13:24 #1 av: IsabellsHamsterhem

Och vad har ni era honor i för burar när de har ungar?

Anmäl
2019-07-03 08:24 #2 av: Alwyn

De flesta brukar nog låta honan gå ihop med hanen tills de ser att hon är dräktig. Det är inte alltid hon blir det vid första brunsten trots att de parar sig, nämligen. Man får väga henne dagligen för att fort se när hon börjar öka i vikt, det brukar märkas ca en vecka in i dräktigheten.
Efter det gör vi så olika, jag tror Grodan har skrivit en artikel om detta, har du läst avelsartiklarna? .
Antingen låter man honan och hanen va kvar ihop och hjälpas åt m kullen men då blir det två kullar på raken. Du kan sätta ihop honorna igen om du upptäcker dräktigheten i ok tid (inte att rekommendera om det bara är några dagar kvar till nedkomst), jag har aldrig haft problem med bråk när jag gjort detta. Sätt ihop dem på ett neutralt lekbord och sen städad bur bara. Eller så får honan klara kullen själv och det känns lite sorgligt tycker jag, om det går att göra annorlunda.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.