Annons:
Etiketter8-leksaker-aktiveringartiklar
Läst 7879 ggr
Grodan
2012-09-01, 18:22

Klickerträna möss

Möss är intelligenta små varelser och det fungerar alldeles utmärkt att klickerträna dem.

I Sverige är det inte så jättevanligt med klickertränade möss som det t ex är i Tyskland och Amerika. På youtube kan man hitta alldeles fantastiska videos med klickertränade möss som springer långa kluriga agilitybanor, gör tricks och annat.

Själv är jag inte alls duktig på att klickerträna, varken hund, mus, råtta eller iller, och därför samlar jag bara lite allmänt vad jag själv vet och vad vi diskuterat på sajten. Kredit skall alla medlemmar här ha. Jag nämner en liten lista längst ner med källor över personer som kommit med förslag som jag nämner i artikeln.

Hur fungerar klickerträning

Ett klickande ljud skall musen förknippa med belöning. Först väljer man en "klicker", dvs en sak som man kan sätta tummen på snabbt och i rätt ögonblick och det då hörs ett "klickande" ljud. När man valt "klicker" så väljer man lämplig belöning. Sedan "klickar man in" musen.

När man "klickat in" musen börjar klickerträningen. Träningen går till så att man bestämmer vad musen skall göra och kör små korta träningspass. Varje gång musen gör rätt klickar man och ger sedan belöning. Viktigt är alltså att klicka när musen gör rätt och sedan ge den belöning. Sedan kan man vänta lite längre med att klicka nästa gång och ge belöning, så att musen förstår att den ska göra något mer. Ta dock inte för stora steg framåt. Du kan bara klicka när musen gör rätt. När musen gör fel gör du ingenting. Springer musen iväg för långt bort kan du utan att säga något lyfta tillbaka den till träningsplatsen…

Val av klicker

Man bör välja en sak att klicka med som inte har för högt ljud. En bläckpenna kan fungera bra. Det finns även smådjursklickers att inhandla på zoobutiker.

Belöning

Belöning skall vara något väldigt litet och som musen inte blir mätt på. Det får inte heller vara något som är farligt eller dumt att ge musen, så försök att hålla er till naturlig mat fast i små små mängder. Det går att variera, men måste vara något musen tycker om. Att ha något kladdigt som smör, äggula, avocado, vitaminpasta eller dyligt på en tandpetare kan vara en bra belöning. Man sträcker fram pinnen och musen får slicka lite.

Andra belöningar kan vara små små smulor av något gott bröd eller kex, små små smulor av goda nötter eller fröer mm.

Tänk på att det ska gå snabbt att äta. Det är också bra att variera och ju duktigare musen är desto bättre/godare belöning.

Klicka in

Klicka in betyder att man introducerar klickern för musen. Man lär musen förstå att det klickande ljudet betyder belöning samt även vänjer musen vid att klickljudet inte är farligt utan en positiv sak. Man sätter sig helt enkelt med musen på ett ställe och så klickar man och ger sedan musen det goda att mumsa på. Sedan klickar man igen och ger gott. Klickar igen och ger gott. Kanske 10 klick. Ta en paus och upprepa senare. Detta kan du göra 5 gånger om dagen i några dagar kanske. Man kan inte börja klickerträna innan man gjort detta och vet att musen förstår klicket.

Val av djur

Välj vuxna djur att klickerträna med. Gärna över 6 månader. Vuxna djur är tryggare och kan vara lättare att klickerträna. Till karaktären skall de vara nyfikna, pigga och sociala. De skall inte vara lättskrämda eller bli stressade av att vara på öppen yta. Om du bestämmer dig för ett speciellt ställe där all träning skall ske, kan du ev behöva vänja musen att vara där innan du börjar träna.

Några exempel på klickerträning

1. Musen skall putta en boll mot ett mål.

Vad du behöver: klicker, belöning, lätt boll typ pingisboll eller kattleksaksboll (sån väldigt lätt) och ett mål (kan vara vad som helst som bollen skall åka in i eller mot, förslagsvis en omkullvält mugg).

Välj en plats där det endast finns en boll och på lite längre avstånd ett mål. Har du ett stort bord, avgränsa det så att musen inte kan springa iväg, samt att bollen inte kan rulla iväg och ramla ner i golvet el dyl. Märk ut vart bollen skall ligga och vart du skall sätta ner musen (utgångspunkten). Det ska vara samma ställe varje gång.

Träningspass 1. Sätt ner musen och låt den utforska stället. Detta kan ta lite tid. När musen går mot bollen klickar du. Du ger musen belöningen och sedan får musen göra om detta några gånger. Musen skall förstå att när den går mot bollen gör den rätt.

Träningspass 2. Nu skall musen nudda bollen innan du klickar och ger belöning. Går musen åt fel håll, försök vänta ut musen eller lyft den och sätt den vid utgångspunkten.

Träningspass 3-4. Nu skall musen inte bara nudda bollen, utan även putta på den innan du klickar och ger belöning.

Träningspass 5-6. Nu skall musen putta bollen mot målet.

Osv. Tänk på att du måste anpassa dig efter hur fort musen lär sig. Det är inte säkert att det går så fort som jag ovan beskriver. Jag vet inte då jag själv inte testat detta. Utan det är bara ett exempel på hur man ska dela upp träningen i små små delmål och korta träningspass. Om man har för bråttom är det risk att man får gå tillbaka till ruta ett.

2. Musen skall snurra runt åt höger

Träningspass 1. Klicka så fort musen vrider huvudet åt höger

Träningspass 2. Klicka när musen vrider huvudet lite längre åt höger

osv

Enkla regler

 • Välj en sak att klicka med som har ett lagom högt ljud för musens öron
 • Öva på att klicka exakt när musen gör rätt, och inte flera sekunder senare
 • Varje klick skall efterföljas av en godbit
 • Se till att godbiten är liten, icke mättande och går snabbt att äta/slicka i sig
 • Välj en trygg, nyfiken, orädd och ganska pigg mus att träna med
 • Ta små små steg i början
 • Klicka bara när musen gör rätt
 • Kör korta träningspass och sluta alltid när det går som bäst
 • Ha tålamod
 • Var tyst (försök inte påverka med röst eller något, klicker och belöning är det som jobbas med, inte röst. Din röst kan påverka, så var tyst)

Källor

 • Vattnadal
 • Stephanie
 • ales
 • Klickerträningkurs på Hundens Hus, för länge sedan
 • Klickerträning med Herman (tråd här)

Läs mer här:

Klickermetoden - oerhört bra sida med massor med Artiklar och tips

Smådjursagility med klicker - artikel på klickerträning-ifokus

Hermus Klickerträning - tråd på mus-ifokus (inte fullförd träning men kan ge lite tips)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
ajanki
2012-09-01, 19:58
#1

Jättebra artikel!! Nu blev jag jätteinspirerad att börja klickerträna nån av mina möss, igen måste jag väl tillägga…har vart för lat..men NU ska jag börja:)

ales
2012-09-01, 23:21
#2

Det är jätteroligt att "klicka" sina djur, man får sådan bra kontakt & man har roligt tillsammans Skrattande

Jag har aldrig klickat in någon mus men däremot använder jag klicker till mina hundar. Nu ska jag prova att klicka in en av mina muslingar & se om han Frankie tycker om det, återkommer om hur det går sedan :)

L8sson
2012-09-02, 00:05
#3

goood good good :)

Grodan
2012-09-02, 00:40
#4

#1 Kul. Berätta gärna sedan hur det går.

#2 Du får gärna komma med lite tips. Jag slängde bara ihop denna artikel för att ingen annan velat skriva den trots att jag frågat och tjatat i flera år. Jag skrev faktiskt mest utan källor och blev förvånad över hur lite konkreta tips jag hittade på nätet.

Jag är känslig för negativ kritik så linda gärna in sådant i massa mjuk bomull. FlörtOch kom gärna med bra tips och förslag själva. Vi behöver lära oss mycket mer om detta.

#3 Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Vattnadal
2012-09-03, 12:55
#5

Jättebra beskrivet Grodan, för att inte ens klicka själv!

Jag kör en hel del klicker med några av hundarna hemma, och det är roligt. Fast tiden räcker knappt till att klicka med dem, så mössen vette 17 om jag orkar försöka med.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Grodan
2012-09-03, 20:08
#6

#5 Tack, Vattnadal! Glädjer mig oerhört.Skrattande

Jag tror att det är bra att börja skriva om detta, att peppa folk att börja och så får man se hur klickerträning med möss funkar.

Det finns säkert lite skrivet på Engelska och Tyska, men jag orkade inte lägga ner så mkt research. Det får bli nästa gång eller så får den som blir mus-klicker-proffs försöka skriva en uttömmande artikel.

Det svåraste är nog att "klicka in" och hur man kollar att musen förstått vad klickljudet innebär, så jag vet inte om jag lyckades skriva så bra om just det.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Vattnadal
2012-09-03, 22:15
#7

När jag klickar in hund, tar jag fram 10 godisar, klickaroch ger godis, sen tar jag fram 10 nya godisar (blir liten micropaus då) och klickar och ger godis. Till hundarna växlar jag alltid med hur de får godisen, så att de ibland bara sitter elelr står och får den från handen, ibland kastar jag ut ala 10 godisarna på golvet och klickar när hunden tar dem, ibland går jag poch klickar och ger godisen, så att hunden vet att det kan vara rörelse inblandat.

Jag kör 10 godisar x 3, och sen en längre paus, sen 1+ x 3 iogen, och nbär jag kört ett åar gånger, testar jag att klicka, och väntar lite. Om hunden vänder sig om och tittar efter sin godis, då har den fattat.

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

KickiG
2013-06-24, 19:57
#8

Funderade lite över det där med musens ålder. 6 månader tycker jag låter lite gammalt. Är det bara tryggheten som ligger bakom? Andra djurarter jag varit med om att träna/hört om som blivit klickertränade har man kunnat börja med som mycket yngre. Jag har t ex varit med om att klicka in hundvalpar som var 6 veckor gamla. Kycklingarna var 8 veckor om jag inte minns helt fel.

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Grodan
2021-01-01, 05:39
#9

Någon som klickertränar sina möss idag, här på iFokus?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: