Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 12545 ggr
Grodan
2006-03-09, 04:19

Tassdarr

Tassdarr är ett uttryck jag hittat på och det har blivit mycket välkommet i "musvärlden" i Sverige!

Tassdarr beskriver enbart hur musen beter sig i din hand.
Jag har alltid beskrivit egenskapen som ett tecken på att musen KAN bli oerhört tam! En helt tam mus kan alltså upphöra helt med tassdarr.
Jag har ju inget vetenskapligt bevis på att detta är något beteende man kan bevisa på något sätt. Ej heller vart det startar. Det kan ju mycket väl vara så att det egentligen startar i nacken, men känns i tassarna eftersom där har jag hudkontakt med musen…

Rytmisk darrning

Tassdarr är en lätt RYTMISK darrning (ej stötig) man känner i mössens fötter. Det känns mest när den sitter still i handen. Darrar den väldigt mycket kan även öronen darra.
Musen sitter ordentligt med alla tassar i handen, den trippar inte på tå.

Tassdarr gör musen INTE av rädsla eller köld. Möss darrar inte när de är rädda eller fryser.
När möss är rädda hoppar de, springer, piskar med svansen, bits etc. När möss fryser burrar de upp pälsen.

Jag har ofta liknat beteendet vid kattens spinnande. Inte kanske för att det görs av samma orsak, - vilket ändå är omöjligt att utröna - utan för att det är samma känsla. Känn på en spinnande katt. Den vibrerar.
Håll en mus med tassdarr i handen. Den vibrerar. Det är alltså en vibration det är frågan om.

Möss andas fort och hjärtat slår fort, men förutom det kan du även känna att musen darrar i tassarna. Detta tassdarr tyder på att djuret kan bli hur tillgivet som helst egentligen.
Jag tror även att tassdarr visar på musens anpassningsförmåga till fångenskapen. Alltså musen är undergiven oss människor, finner sig i situationen och trivs eventuellt till och med. Den är lugn och trygg i sig själv och LITAR på människor.

Har andra djur tassdarr?

På Zoonens forum frågade en tjej om vilda möss har tassdarr. 

Jag tror faktiskt inte att möss i naturen har tassdarr, men om de har det hur ska vi ta reda på det? ;)
Tam-möss är ju temperamentsavlade i flera tusen år…

Jag tror inte att andra djurarter har tassdarr, men jag är inte säker. I alla fall så är tassdarr något som jag bara sett och letat efter på möss. Kanske finns det liknande på andra djur? 
En intressant fråga är om andra musarter har det. Förutom möss har jag sett/kännt tassdarr på råttor.

Komma möss nära

Jag har bedrivit mycket tid med att iaktta och studera mina djur, både råttor och möss. Jag har skrivit, jag har funderat, jag har analyserat, jag har läst, jag har diskuterat med folk som studerat djuren lika mycket som jag och jag minns inte exakt hur jag kom på grejen med tassdarr.
Helt klart måste det ha varit något som SVEMUS grundare Gunvor Lundblad sa till mig någon gång. Jag tyckte hon var lite väl petig och töntig med sina djur. När hon dömde vägde hon dem i handen och sa till utställaren "den här musen har inga muskler, den har inget hjul. Du måste ge musen ett hjul…"
Hon lärde mig massor och jag tror att hon lärde mig förstå de små djuren. Så det var nog hon som visade mig vägen till "tassdarr". 

När jag började föda upp möss kunde inte hanar sitta ihop, men så efter några år dök det upp en uppfödare som lyckades få hanar att bo tillsammans fredligt. Jag frågade henne tusentals gånger hur hon gjorde. Hon visste inte. Jag beundrade hennes möss. Jag älskade dem. När jag dömde Pet Class så vann de jämt. En som STAL mitt hjärta kallade jag för SÄLEN! Han la sig helt enkelt i min hand och gosade till sig och sov!!! Jag har aldrig träffat en sådan mus varken innan eller efter. Jag sprang hos denna person och tjatade, klämde på möss och bara beundrade hennes öga för det goda temperamentet men förundrades över hennes brist att kunna sätta fingret på hur hon gjort! Efter flera år är det inte bara tur!
Det var väl ungefär då jag märkte något. Märkte att mössen hade tassdarr.

Idag är tassdarr något jag bedömer en del av mössens temperament i. En mus som INTE har eller har haft tassdarr använder jag t ex inte i avel! Och resultatet är slående! Jag har massor med supersnälla möss. Bröder som går ihop hela livet utan att bråka. Jag kan ta ut en av dem och para med en hona och efter två veckor sätta tillbaka honom bland sina bröder igen UTAN ATT DE BRÅKAR!!!

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-03-09

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Highlandertess
2007-03-14, 01:44
#1

Intressant artikel! Har alltid funderat på vad det har varit för darr på mina möss :-) Det började efter att jag haft dem några veckor. Då de väl vant sig vid sin nya miljö och börjat komma fram till min hand när jag stack ner den. Det känns mysigt på något vis. Mössens kroppspråk och beteende när detta sker intalar mig att det är positivt.

Stephanie
2009-03-10, 22:36
#2

Nu drar jag upp en lite äldre artikel. Tungan ute Jag har aldrig kunnat bestämma mig för vad mina möss faktiskt gör, med tanke på att du skriver att möss inte darrar när de är rädda. Det mina gör (i alla fall den ena) är att lite då och då darra till medan hon springer runt. Hon är alltså INTE still, och det är lite kortare darr.

Typ: Spring, spring, bzzt, spring, bzzt, bzzt, spring Skrattande

Du skriver ju att tassdarr inte är stötigt, men vad är det då, om det inte är rädsla?

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Grodan
2009-03-10, 22:57
#3

bzzt - är hon stilla just då?

nä, jag har aldrig upplevt att möss darrar av rädsla… rädda möss kan gå lite på tå, som om de är på väg någonstans, vara paralyserade eller springa… den kan även piska med svansen, men då är de lite mer sur-rädda.. och varnar


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Stephanie
2009-03-10, 22:59
#4

Alltså, hon är ju väldigt springig av sig, men ja, hon stannar upp en tiondels sekund och "buzzar", och sen iväg igen Tungan ute

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Grodan
2009-03-10, 23:00
#5

ett litet bi… men det låter som om det är tassdarr


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

isafisa
2009-03-11, 21:08
#6

Kan lägga till att jag tror gerbiler har samma grej :)  Ungefär iallafall, jag vet inte om det just är i tassarna, men det kan vibrera ordentligt när man myser med dem :)  Har en hemma som vibrerar som en mobil ungefär, fast tystare ;)  Vi brukar likna det med en katts spinnande :)

En tanke, skulle det kunna vara att de ryser till på något vis när det tycker något är väldigt trevligt?

Annons:
[SarahOhrn]
2009-06-11, 23:15
#7

Åh, jag som trodde tassdarr va nåt negativt, att dom va för nervösa. Då alla mina möss fick på utställningen att dom har tassdarr, men då är det något positivt då! :D

ivanhoe81
2009-06-12, 00:12
#8

#6 ja gerbiler har samma typ av tassdar

märkte det idag, tog upp en gerbilhona och hon satt i mina händer och putsade sig samtidigt som hon vibrerade i lite vågliknande sätt, lite rytmisk ton kan man säga

Sandra-L
2009-06-13, 00:44
#9

Jobbiga är att jag är så kittlig i händerna, det kittlas ju när dem håller på! Har ganska många som är som små vibratorer hemma.. KITTLAS!!! haha

ivanhoe81
2009-06-13, 10:21
#10

men det som är så härligt, speciellt när de vibrerar när de går på ryggen

Cindy S
2010-04-27, 18:36
#11

Intressant artikel. Så mindre tama möss har alltså inte tassdar?

En forumlering i artikeln förvirrade mig. "En helt tam mus kan alltså upphöra helt med tassdarr." Då trodde jag först att tassdar var en sjukdom, inte ett bra beteende. Min hamster som jag haft i ett par veckor darrar lite i min hand då och då, och om jag undrar ifall det kan vara tassdar. Jag trodde det var negativt. Kanske det är positivt att hon beter sig så, eftersom att hos möss är det bra.

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

MP160
2010-04-28, 02:16
#12

#11 Jag har också en hamster som tassdarrar som sjutton, jag tolkar det som nånting bra, då hon är väldigt framåt och nyfiken men jag vet ju inte helt säkert :p Har du tittat på hamster iFokus om det står nått om det där?

Cindy S
2010-04-28, 13:02
#13

#12 Jag kan starta en tråd på hamsterifokus och fråga. Kan bli en intressant diskussion.

Redigerat: här http://hamster.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=f6aa197f-bb67-42ae-ad3d-5685e7756243&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Annons:
MP160
2010-04-28, 14:56
#14

#13 den ska jag följa Skrattande

Ellenfyrkant
2010-08-21, 23:28
#15

Åh, kul att jag hittade den här. Har funderat på vad tassdarr innebär mer än så långt man förstår av uttrycket.

Mvh Ellenfyrkant

Pemsan
2010-10-06, 00:06
#16

Sixten "tassdarrar", och även om han nu varit "tammus" hela sitt liv så är han ju dock skogsmus till arten, så visst tassdarrar även vildmöss! :)

Grodan
2010-10-06, 00:19
#17

#16 Vad skoj!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[Puddingpastejn]
2010-12-28, 11:43
#18

#16 & 17

Om jag förstått beskrivningen av tassdarr rätt, så kan även vildfångade husmöss tassdarra. När Klara satt sig på något ställe hon tycker om, dock sällan handen, utan ofta i nacken eller på min mage under tröjan, så kan hon tassdarra. Och hon har inte ens vuxit upp som tammus. Och, häromdagen, när jag hittade en stor husmuspojke, så tyckte jag att det kändes som att han tassdarrade (kan kanske varit spänning och nervositet). Det kändes som när tammusen Lycka gör det, och han satt lugnt och stilla kvar i handen. Så kanske kan även vildmöss tassdarra?

StillaSinnet
2010-12-28, 12:11
#19

#18 det tror jag absolut de kan. Det är ju inget de lär sig utan det är ju något de har i sig. Jättekul att du delger dina erfarenheter med vildmöss. Tack!

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Graden91
2011-12-18, 14:47
#20

min ena hona sitter ofta och darrar i handen, å tvättar sig lite och så.. å här fanns bra svar på de där med darret! :) jättebra skrivet! :)

.::Behandla dina djur med kärlek och respekt::.

🐱Crazycatlady KeepCalm&loveBunnies😎

Annons:
L8sson
2012-01-28, 20:49
#21

Intressant, jag tänkte precis fråga en fråga men kanske har svaret här.
Mina möss låter som små trummor när det sitter i handen, trummar fortfort. Är det det här darret som ni pratar om? Jag trodde att det var för att de ej gillade läget.

Sync
2012-11-29, 15:42
#22

Putt. För att jag tycker detta är skit bra! :D

// Adam Cool
- Paraxona`s ~
Kolla gärna in Mus.ifokusHjärta

Sugar Mist
2013-07-05, 18:01
#23

Jag blev helt överlycklig förut när jag märkte att Delta tassdarrade, och nu när jag sitter med Squeeky känner jag att hon tassdarrar också, det betyder alltså att de är nöjda, eller? :)

-

Velinga1984
2013-07-07, 11:12
#24

Tassdarr för mig är inte bara positivt.

Jag har två honor som tassdarrat när de varit som mest stressade. Ju mer de lugnar ner sig desto mindre tassdarrar de. Men sen har jag även möss som njuter i handen och tassdarrar av positiva anledningar.

Upp till toppen
Annons: