Annons:
Etiketter4-bur-strö-inredning-tillbehörartiklar
Läst 20486 ggr
Grodan
2006-05-12, 02:34

Hjul till mus

Ett hjul som musen kan springa i kallas även mushjul, hamsterhjul, motionshjul, ekorrhjul, springhjul etc.

Hjul kan se ut på många olika sätt och det finns en stor mängd olika fabrikat och storlekar. Det finns än så länge inga lagar på att hjul ska ha en speciell storlek, trots att det är mycket hälsovådligt för djur att springa i hjul som är för små för dem.

Gå inte och köp första bästa hjul och speciellt inte om det heter Mushjul - då är det ofta på tok för litet. Se dig omkring efter det bäst lämpliga hjulet till dina möss.

Storleksmässigt ska hjulet vara så stort som möjligt. Musen skall kunna hålla kroppen så rakt som möjligt i när det springer. Vanligen ca 20 cm i diameter, men kan du ha större så ha det. Tänk på att Engelsktypade möss behöver mycket större hjul!

Självklart kan du strunta i hjul och ge musen andra leksaker, men ju mera saker mössen har desto roligare är livet för dem. Sedan bör du anpassa dig till musens behov. Hur stor bur musen har och hur mycket motion den får. Möss har väldigt stort behov av att få röra sig, därför är motionshjulet en väldigt bra uppfinning.

Hur mycket musen springer i sitt hjul är helt inviduellt samt beror även på möjligheten att göra annat - så ge musen massor med andra leksaker att aktivera sig med och inte enbart ett hjul.

Springer musen för mycket i hjulet blir kroppen enformigt belastad och den kan få svårt att räta ut svansen samt få ryggbesvär. En sådan mus behöver få annat att göra och belasta övriga muskler i kroppen som omväxling. Likaså möss som verkar bli stressade av att springa i hjul, märks ofta genom att de springer ofta och mycket fort: de behöver stimuleras på annat sätt!

En hygienskt sak är att man bör rengöra hjulet ganska ofta då möss gärna kissar och bajsar samtidigt som de springer i det. Det kan betyda att t ex långhårsmöss blir kladdiga i pälsen.

De gamla klassiska hjulen

Jag tycker att de gamla hederliga hjulen med baksida av färgad hårdplast och resten i målad stål var väldigt bra. Nackdel var att den målade ytan ramlade av och stålet blev rostigt, speciellt på springdelen. Jag tror inte att de tillverkas längre, men om man hittar något fräscht exemplar någonstans så är det ett fynd!

Plasthjul

Plasthjul är inte så hållbara mot gnagarglada möss, men det finns flera fabrikat av plasthjul på marknaden som är riktigt bra - så länge de fungerar. Plasthjul som fästes i gallerbur brukar bli vingliga och låta konstigt då de slits av friktionen.

Hjul som fästes i galler följer ofta med när man köper gallerbur. Är ofta för litet så du kan behöva köpa ett nytt hjul ändå. Man kan göra en ställning till det lösa hjulet och fästa den i och ställa i buren. För musen ett säkert hjul. Rekommenderad minsta storlek diameter 18,5 cm.

Det finns även en mängd olika plasthjul på ställningar. Hjul gjorda i hårdplast håller längre än mjukplast.

Willy Wheal, Karlier, är ett plasthjul med ställning till. Finns i flera storlekar. Willy Wheal, Karlier, är ett ganska bra plasthjul på ställning.

Habitrail och hjul till Safari och liknande burar är ofta i hårdplast. En liknande modell är Silent Spinner. Den ser väldigt trevlig ut utom att mushjulet är för litet - vilket även syns på bilden bredvid.

Metallhjul

När det gäller metallhjul får man vara noga med att kolla hur pass säkra de är - speciellt i burar med flera möss. Kan en mus bli skadad/fastna när den är på väg in i ett hjul som redan snurrar, för att en annan mus redan springer däri?

Easy Run, Karlier. Metallhjul med tygband som skall förhindra att djuren ramlar, snavar mellan metallpinnarna - vilket möss ändå inte vanligtvis gör. Kan vara jobbig att göra ren då möss gärna kissar och bajsar samtidigt som de springer i hjulet. Storlekar som rekommenderas 20 och 30 cm diameter. Ungefärligt pris på Easy Run 20 cm i diameter 140 kr. Extraband ca 40 kr.

Ett förslag från en medlem i mus-ifokus (cosmonita) är att själv klippa till en remsa av lämpligt tyg och fläta på ribborna på hjulet. Själv gör hon remsor klippta av inplastad frotté som inte repar sig.

hamsterhjul 20 diameterEtt hjul som jag tycker är väldigt bra är ett hamsterhjul på 20 diameter. Jag tror att det är från Ferplast.

Alla metalldelar är rundade och inte alls lika farliga som de vanliga metallhjulen.

Wodent Wheel

Ett hjul som blivit godkänt av en Amerikansk organisation som arbetar mot djurplågeri är Wodent Wheel. Mig veterligen det enda hjulet som blivit godkänt av en sådan organisation. Det säljs i Sverige av ett företag som heter Zooklart (online-butik). 20 diameter ligger på 130 kronor.

Blågula hjulet

Ett färgglatt hjul som är gjort i både mjukplast och metall. Finns i flera storlekar. 20 diameter är den näst största och ligger på ca 70 kronor.

Trähjul

De flesta trähjul som säljs i Sverige är små träbollar med hål, alldeles för små för möss att springa i, på en liten ställning. Dock finns ett tyskt företag som heter Rodipet som har trähjul. Tyvärr suger trä upp urin och de är därmed väldigt svåra att få rena och luktfria.

Bollar

Det finns även ett stort sortiment av olika motionsbollar, oftast för hamster. De flesta är i hårdplast.

Jag tycker att om musen ska få en motionsboll, så ska den ha en boll med ingångs-/utgångshål i så att den kan gå in och ut som den vill. Dock tycker jag inte att man ska välja för små bollar och heller inte bollar som musen blir instängd i. Bor musen ensam i en stor bur kan den ha en boll i buren, annars bör den ha en stor yta där den kan rulla med bollen och gärna inte råka ut för någon olycka. Bollar på ställningar är nästan som motionshjul och bör därför också vara stora så att musen inte kröker sin kropp för mycket och får problem med hållningen.

Relaterade länkar


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
mandymoo
2006-05-28, 11:29
#1

Har någon erfarenhet av "Wodent Wheel" - går den att plocka isär lätt när man ska göra rent den?

Grodan
2006-10-09, 18:57
#2

Plasthjul… gah, de låter ju så inni vassen… och smörja dem med olja är väl ingen hit?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Mr.Nibbles
2007-01-06, 17:05
#3

Jag fick ett hjul i hårdplast när jag köpte min bur. Den fästs i en hylla gjord av plast.

+Lätt att rengöra ^^

- Låter mycket i början….

Cosmonitas idé var jättebra tycker jag!

Linn
2007-08-14, 22:17
#4

#1, har du fått något svar eller hittat hjulet någonstans? Skulle kunna tänka mig ett sådant.

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Mariana-clarissa
2007-09-21, 10:44
#5

Plast är err lätt material

så jag är orolig han ska välta hjulet

Men det brukar gå bra

Mariana

Pehpsii
2007-09-21, 14:52
#6

#1 och #4 jag läste på zooklart sidan där det stod att den gick att plocka isär enkelt för att rengöra. den täckande sidan med hålen går at ta av.

#2 JAg har oljat mitt, varför skulle det inte gå? Dock låter ,mina fråstående hjul ändå för mössen envisas med att putta upp dem mot kanter, pinnar, skålar etc. Skrikandes

www.freewebs.com/gypsymice/

http://pehpsii.blogspot.com/

Annons:
Elyria
2007-09-22, 13:08
#7

Mina hjulfavoriter är Willy Wheel och det blågula hjulet, i storleken 20 cm i diameter.

Bilden visar hjultokiga Suddenly som fått ett nytt blågult hjul.

Terato
2007-09-22, 13:11
#8

Blågula gillar jag med!

Men blir lite orolig när pippi springer i det. hon har en sån jäkla fart och man hört hur hårt svansen slår emot plasten. Har aldrig sett några sår på henne, men.. Hon får absolut inte springa i metallhjul iaf.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Elyria
2007-09-22, 13:24
#9

Sudden har väldigt bra koll på svansen. Har aldrig sett den slå mot plasten. Som synes på bilden ser han till att hålla undan den…

GucciDior
2007-09-29, 17:19
#10

Putt

Linn
2007-10-20, 18:18
#11

är det någon som använder Wodent Wheel? låter det? vilket hjul är tystast? Jag har buren bredvid sängen så ett hyfsat tyst hjul vore trevligt….

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anett Lindbom
2007-10-20, 20:42
#12

Jag har Wodent wheel, jag tycker nog att dom hjulen är rätt så tysta. Fast nu har ju inte jag mössen bredvid sängen och mina möss är inte & springer så himla ofta. Hjulen är lätta att plocka isär för att göras rent. Men dom är ju i plast så jag vet ju inte hur länge dom kommer att vara så hela & fina som dom är nu, men än så länge är det ingen som har börjat tugga eller gnaga på hjulen.

Jag är i alla fall nöjd med dom här hjulen..

Linn
2007-10-20, 20:57
#13

hmm.. ok. jag är jätte rädd för att dom ska skada sig i hjulet… vill ha ett riktigt säkert hjul. har du fler än en mus i samma bur till hjulet?

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Annons:
Anett Lindbom
2007-10-20, 22:29
#14

Jag har två möss i den ena buren & en mus i den andra. Men det här hjulet ska ju vara rätt så säkert, i alla fall enligt sidan där jag köpte mina hjul, http://www.ryde.net/zooklart/

Linn
2007-10-21, 00:10
#15

jag kollade på den sidan förut. joo.. jag gillar dom. men funderade på hur dom är att tvätta, som du redan svarat på. Zelda och Zafir använer sitt hjul som toalett.

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anett Lindbom
2007-10-21, 00:32
#16

Man kan plocka isär hjulet så att det går att tvätta det ordentligt. Mina möss är också rätt så duktiga på att göra sina behov i hjulet..

Linn
2007-10-21, 01:00
#17

28 cm i diameter.. är det ett jätte stort hjul? det får nog bli ett sådant nästa månad. vad är det för ställning till föresten? eller är det ställning till över huvutaget?

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Terato
2007-10-21, 14:58
#18

Haha, kolla först att det får plats i buren så du inte blis snopen när du kommer hem med det! många burar har inte den höjden.

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Linn
2007-10-21, 20:48
#19

jag såg ett hjul på zoo affären som var 27,5 cm och jag trodde inte att det var sååååå stort! :P det får bli en mindre variant, det var extremt stort!

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

[maffiapudeln]
2008-03-15, 21:20
#20

Jag har blågult hjul och Easy runner (det med tyg) till mina två guldhamstrar. Tyghjulet gillar jag inte då det gnisslar och är svårt att göra rent, däremot det blågula hjulet älskar jag! Superlätt att rengöra, låter ingenting och har än så länge inte en skråma =D

Annons:
Anett Lindbom
2008-03-15, 21:23
#21

Jag måste bara få fråga, om ena musen på bilden längst upp i artikeln, den är ljusblåsilver-aktig, vad är det för färg på den musen? Den ser himla fin ut i alla fall;)

Terato
2008-03-16, 01:17
#22

Oj, ingen aning! föreslår att du kopierar bilden och gör en ny tråd så är chanserna större att nån svarar!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

TantSelma
2008-03-16, 01:46
#23

Har några blågula. Tysta. När det är flera möss i buren så klämmer de varandra när nån ska ut eller in medan en annan springer. Den minsta modellen är för liten. Mellanmodellen är för hög få våra vanliga burar.

Har oxå Rolly plasthjul att fästa i gallret. Där är det ingen klämrisk. I några burar har jag ersatt plastbiten man fäster i gallret med halvgängade skruvar, brickor och muttrar. Det är stabilare, man kan dra ihop de två fästmuttrarna mot varann hårt. En droppe symaskinsolja till så låter det ok. Ingen mus försöker gnaga. ;)

[Thiah]
2008-03-16, 02:45
#24

får  jag fråga om hjulet är nödvändigt om  man har spring+klätter möjligheter endå?  Har inte hunniar/hittat rätt/ haft råd ännu att skaffa hjul men min möss har en öppen bur så de klättrar runt och har en hel del klätter  + spring i buren…. men duger det? eller borde jag snabba på mitt hjulletande?????

GucciDior
2008-03-16, 20:19
#25

Vill bara visa en bild på Ruby som springer i Nobbyhjulet.. Sätter an hjulet varannan/var tredje städ typ.. Tycker att det tar plats och så vill jag variera.

Terato
2008-07-12, 16:32
#26

Puttar denna lite!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

angelicato
2008-09-02, 01:54
#27

Jag har startat ett projektarbete om detta ämne, så jag kommer ha 3 burar, 3 möss i varje, springhjul 24/7 till en bur, aldrig till den andra och ibland till den tredje.

Resultatet förväntas mot våren efter jul.

Om ni vill får ni kika in här där grundidèn, skissen står förklarad, vissa modifikationer har såklart skett:

http://www.zoonen.com/forum/visadiskussion.asp?oid=1924255

Kika gärna in på min blogg:

http://angelicato.bloggagratis.se

Annons:
Terato
2008-09-02, 15:59
#28

Underbart, angelicato! Ska bli intressant att gå in och läsa resultatet sen!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Grodan
2012-01-27, 18:45
#29

.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

StillaSinnet
2012-01-28, 08:27
#30

Det vore himla intressant om du även tar med Flying saucer i din undersökning.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Grodan
2012-01-28, 08:32
#31

#30 Den har en egen artikel och idag vet jag ingenting om den. Tänkte vänta något år för att se resultat hos de som använder sig av den.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

StillaSinnet
2012-01-28, 08:56
#32

#31 Jag glömde hänvisa i mitt inlägg, men jag syftade egentligen på Angelicatos projekt i #27 och såg inte datumet då…Skäms

Men, ja, det är bra att ha det här också, om än i en egen tråd och när de blivit fullt utprovade. Men iof kunde de ingå här eftersom du har med bollar. alla motionsredskap på en sida :)

jag har köpt in Large och medium till mina möss nu och testar av för fullt. 5 medium och 2 large. Medium börjar jag bli lite fundersam på…small vill jag inte ens prova.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Grodan
2012-01-28, 09:10
#33

#31 Oj, det inlägget har jag missat helt… Jo, den kan ingå när jag vet mer. Skrattande Just nu har den i a f en egen artikel där man kan lägga in lite info: Flying Saucer


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2015-03-28, 12:47
#34

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Upp till toppen
Annons: