Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 7691 ggr
Grodan
2010-10-25, 19:31

Introducering av möss

Artikel skriven av Elin Mattsson, Vattnadals musuppfödning.

Morakullor

Foto: Grodan - Vad säger musen 26 okt 2010

Karantän


När man skaffar nya möss är det bästa att ha dem i karantän 40 dagar. Under den tiden bör de nya mössen vara i ett annat rum. Man hanterar, matar, städar osv dem efter de andra djuren, och är noga att tvätta händerna före och efteråt.
Håll noga koll på de nya, så att du vet att de är fria från invärtes och utvärtes parasiter och är friska efter karantäntiden.

Introducera honor


När man ska introducera honor till varandra är det bra att först låta dem träffas på en neutral plats en stund. Om de sedan får flytta in i en nystädad bur, där alla gamla revirmarkeringar är borta, ökar chansen att det går bra. Man kan även passa på att möblera om buren och kanske ställa in några nya saker så att buren blir "ny" för alla.
Blir det bråk kan man sätta alla någon timme i en mindre Transportbur med bara lite strö och mat. Då sitter de tätt och alla luktar lika, dvs som att de hör ihop.
Blir det fortfarande bråk, ta ur den elaka och låt henne sitta själv allt från någon timme till någon dag.

Se upp med bitmärken och "icke fysisk terror"


Se upp så att bråken inte leder till bitmärken. Sår kan behöva tvättas och ses om. Se även upp med "icke fysisk terror". En ny mus i gruppen kanske inte tillåts sova med de andra eller ens äta och dricka. Äldre honor kan vara riktigt elaka mot nya ungar. Håll koll på hullet hos de nya, känn efter så att de inte blir uttorkade (nyp i skinnet, lägger det sig inte tillbaka på en gång är de uttorkade) även om inga pip hörs från buren. Det bästa är att inte skaffa en ensam ny mus, utan två så att de dels har sällskap i karantän, men även kan ge varandra trygghet vid introduceringen.

Introducering av hanar


När det gäller hanar kan introducering vara svårt. Vuxna hanar accepterar väldigt sällan andra hanar än fäder, bröder de bott med hela livet eller söner. Riktigt unga hanar, 4-6 veckor, kan däremot acceptera att sättas ihop med jämngamla hanar. Gör som nämns ovan vid introducering av honor. Ibland kan en droppe av något starkt luktande, tex parfym, som sätts på varje mus förhindra bråk. Detta har jag själv använt mig av då jag haft med hanar i känslig ålder på utställning och de tjafsat i transporten.

Håll koll på hanflocken


Det kan sedan hjälpa att när man städar hanburen, gör så att man varannan gång bara byter ut allt strö, och varannan gång skrurar av allt men behåller det gamla ströet. För hanar som bor ihop får inte alla lukter försvinna, då detta kan leda till bråk.
Var extra noga med att hålla koll på hanarna. Leta efter sår och bitmärken på huden, främst på rygg, rumpa, svans och pung. Kolla så att ingen magrar av, blir uttorkad, får fet päls, blir stressad eller i övrigt får ett förändrat beteende. Dela hellre hanarna för tidigt än för sent. Hanar kan skada varandra allvarligt, tom döda varandra.

Temperamentsavlade möss


Väljer man temperamentsavlade möss där tonvikten läggs på flockbeteende brukar sällan introduceringen vara ett problem. Där kan man oftast bara sätta in en eller två nya honor till en fungerande grupp utan vare sig burstädning eller introducering på annan plats.

Skriven av Elin Mattsson, Vattnadals

- Tack så mycket!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Ratata
2010-10-27, 19:24
#1

Bra att det dök upp en artikel om det här med, tycker att frågan dyker upp till och från.

Hyeonmu
2010-10-28, 18:35
#2

Jättebra artikel. Jag gillar att det tas upp, som jag nästan kände mig ensam i att ha märkt, att äldre honor kan vara väldigt elaka mot nya och yngre honor. =/ Där har alltid hanarna varit snällare hos mig. Mina pojkar har varit riktigt 'mammiga' med yngre pojkar. <=3

Grodan
2017-07-25, 14:59
#3

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: