Annons:
Etiketter9-mat-utfodringartiklar
Läst 2908 ggr
Grodan
2017-07-24, 17:09

Djur behöver också D-vitamin

Artikel skriven av Sophia Döös.

Vitamin D3 bildas, hos människor och många djurarter, i huden när den vidrörs av UVB strålar från solljuset. Fönsterrutor hindrar 90% av dessa strålar och  släpper dessutom igenom skadliga UVA strålar som motverkar syntesen av vitamin D3. Vitaminet finns också i lägre halter i en del födoämnen men inte tillräckligt för att täcka dagsbehovet.

Majoriteten av svenskarna får D-vitamin brist på vintern, något som påverkar både den fysiska och psykiska hälsan negativt. För oss människor är det så enkelt att ta ett tillskott varje dag och vips så mår vi mycket bättre.

Men våra husdjur då?
Eftersom forskningen kring D-vitamin är relativt ny har den inte riktigt nått fram till djurvärden ännu verkar det som. Det har konstaterats på många håll att det är vanligt med D-vitamin brist hos våra husdjur, särskilt hos smågnagare (som får egenblandat foder och inte vistas ute). Kommersiella foderproducenter tillsätter Vitamin D3 i fodret men många blandar eget foder till sina djur utan att vara medvetna om djurets behov av vitaminet. Det gäller även att hålla koll på rätt halter också då vitamin D är fettlösligt och överkonsumtion kan ge allvarliga skador. Ta därför reda på hur mycket D vitamin ditt djur behöver och undersök om de får i sig detta genom födan. 

Råttor och möss behöver till exempel 0,025mg D vitamin per kg föda.[1],[2]

Vad kan man använda som tillskott till djuren? Det finns D vitamin i en del vitamintillskott för djur som går att köpa i butiker men dessa är oftast blandat med en massa andra vitaminer och mineraler vilket ökar risken att dessa istället överdoseras. Fet fisk är en god källa till D vitamin men långt ifrån alla djur vill äta fisk och då kan det bli knepigt. Även soltorkat hö och gräs innehåller en del D vitamin men det kan variera mycket mellan olika sorter. I matvarubutikerna finns havredryck berikad med extra Kalcium och vitamin D3 (vilket då står på förpackningen), den brukar uppskattas och kan användas som ett komplement men dessvärre räcker den inte hela vägen. Hos fåglar har behovet uppmärksammats och så kallade ”fågellampor”[3],[4],[5] har börjat komma ut på marknaden. Dessa innehåller små delar UVA och UVB strålar som stimulerar djurets egen D-vitamin produktion. Fågellampor kan med fördel även användas till andra smådjur så som gnagare. Fågellamporna anses av en del djurägare vara för dyra och många känner ännu inte till behovet av dem. Det finns även ett fåtal helspektrums belysningar som är skapta för att efterlikna naturligt solljus och några av dessa utgör betydligt billigare alternativ.[6],[7] Jag hoppas att det ska komma fler lampor av denna typ och att fler djurägare får upp ögonen för dem. Lampor anpassade till reptiler ska däremot absolut inte användas till gnagare då de är för starka och kan skada deras ögon.

Obs! Det finns undantag. Hundar och katter är inte beroende av solljus på samma sätt för att producera D-vitamin, de får det i sig genom födan istället.[8] De kan så klart njuta av att vistas i solen ändå.

[1] http://www.nap.edu/read/4758/chapter/4#13

[2] http://www.nap.edu/read/4758/chapter/5#82

[3] https://animail.se/fagellampa-uv-a-och-uv-b-23w.html

[4] http://www.zoosajten.se/fagel/ovrigt/fagellampa-avian-sun

[5] http://www.undulatshopen.se/uv-belysning/fagellampa.html

[6] http://www.lamportillallt.se/lampform/lysror/bio-vital-lysror-t8-1150lm-18w958-g13-590mm.html

[7] http://www.lamportillallt.se/andamal/dagsljus-vaxtbelysning/narvatronic-bio-vital-5800k-950lm-e27-20w.html

[8] http://totalhealthmagazine.com/Pet-Health/Vitamin-D-For-Pet-Health.html

---------------------

Text: Sophia Döös - Tack så mycket!

Foto från Pixabay


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
ariama
2017-10-26, 09:02
#1

Något jag undrar över, och alltid har undrat över (eller tagit för givet att de klarar behovet ändå på nåt vis), är hur möss och många andra nattlevande och/eller under-mark-levande eller inomhuslevande djur får sitt D-vitaminbehov tillgodosett. Vilda möss är knappast ute i solen! De sover mesta delen av dagen och när de är vakna håller de sig gömda och dolda för solen. Möss är väl knappast förtjusta i solsken.
De möss som lever i bur, är knappast mindre exponerade för direkt solljus (som ger D-vitamin) än sina vilda släktingar. Varför ska då vi helt plötsligt börja ge dem extra D-vitamin?

Tänker jag fel på nåt vis? (och mina möss äter kontinuerligt rå lax med god aptit, är det bäst jag lägger till, för att inte bli misstänkt för djurplågeri)

Grodan
2017-10-26, 10:58
#2

#1 Jag tänkte också lite på det nyligen. Googlade lite och fann att D-vitamin är mycket vanligt och rikt förekommande i naturen, så jag tror mössen får i sig det den vägen… De äter den.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: