Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 3232 ggr
Grodan
2017-09-09, 22:02

Tämja möss

Några tips på hur man tämjer möss.

Genetiskt

Hur tam en mus kan bli är till stor del genetiskt, så det är alltid lättare att få en mus tam som härstammar från en linje där man i avelsarbetet jobbat med temperament och tamhet. Med andra ord, föräldrarna skall ha bra temperament och vara tama för att avkomman skall bli minst lika bra som dem.

Välj rätt individ

Det är viktigt att du försöker välja den/de möss som har ett intresse för dig som människa, att ta med dig hem. Så gör det om du kan. Välj den mus/de möss som är nyfiken på dig.  Ta dig tid att känna efter. Känn efter mer med hjärtat än med ögat.

Unga möss kan hamna i "popcorn-åldern" när de är 2-4 veckor gamla. De är då lite ängsliga, lättskrämda, hoppar iväg och kan vara mycket svåra att hantera. Att försöka etablera kontakt med en sådan mus är väldigt svårt och därför rekommenderas att man väntar tills "popcorn-åldern" gått över.  Fördelen är givetvis att köpa möss från kullar som ej kommer in i denna fas vid huvudtaget. 

Musen bör ha tid att sitta en liten stund i din hand och när du pratar och håller den nära ansiktet lyssna på dig, vända sig mot dig och vädra. Går den fram till ditt ansikte och luktar nyfiket ser jag det som ett stort plus. Då har den en stor nyfikenhet för dig och alla förutsättningar för att bli en mycket bra vän.

Ta bort gömställen

Du bör nog inte förvänta dig att mössen ska söka sig till dig om de först och främst har en massa spännande saker att gömma sig i, i sin bur, och ev även inte är vana vid människor.

Många olika gömställen kan mössen få ha i buren när de är tama. Du kan ha ett rör i buren som de kan springa in i och som du kan lyfta upp medans de sitter där - på så sätt får du lätt tag på dem om de inte kommer fram frivilligt till dig.

Gå förbi buren ofta

För att tämja mössen och vänja dem vid dig bör du pyssla med långa stunder så att ni lär känna varandra. Gå förbi buren ofta, prata alltid med mössen då och stick gärna in handen då och då, ge mössen något gott eller bara ta upp dem och pussa på dem en snabbis. Ju mer mössen vänjer sig vid dig kommer de att uppskatta dig. Låter du dem bara sitta i en bur "i fred" kommer de inte att vänja sig vid dig och inte heller ty sig till dig. Du - deras människa - ska gärna förknippas med positiva saker, för att de ska uppskatta dig.

Skapa förtroende

Skapa förtroende, så att musen kan lita på dig och känna sig trygg med dig. Det största intrång vi gör på våra möss är att vi lyfter upp dem. Vi behöver få dem att vara med på noterna och vilja bli upplyfta. Gärna komma självmant. För att skapa detta förtroende och även band, ger vi dem frihet. Vi kan vänta ut dem, men vi kan även vara snabba och listiga och lyfta upp dem utan att de hinner bli skrämda, för att sedan belöna dem med en trevlig liten stund i vår hand. 

Jaga dem aldrig! Det är bättre att lura upp dem i handen, t ex genom att låta dem gå in i en leksak och lyfta upp hela leksaken. Har man väl musen uppe i handen och pratar och gosar med den försvinner dess "rädsla" eller "motvilja" och de blir nyfikna på dig. När du sedan sätter ner musen i buren igen kan du ha kvar handen en stund så att den förknippar dig med handen. Den kommer inte att kunna låta bli att gå fram till din hand och kolla läget - den har ju nyss varit där och handen är då inte så främmande… 

Har du en massa tålamod och inte är en stressad människa kan du ha några goda fröer i handen som musen måste ta ur din hand för att få…

Lycka till!

[Artikeln kan komma att utarbetas framöver.]

❤️

Mer läsning:

Har du tips på hur du tämjt dina möss, så är du välkommen att skriva om det här under.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
ariama
2017-09-10, 06:53
#1

Bra skrivet Grodan! ❤️

Och vilken fin och gullig bild!

Grodan
2017-09-10, 13:15
#2

#1 Tack, amaira. Kom gärna med synpunkter. Det var en lite hastigt hopsatt artikel och jag såg nu att det var några små saker jag bör ändra, men jag hinner inte just nu. Måste städa.

Bilden är från en medlem på sajten,  för några år sedan. Jag piffade upp den lite. Men framför allt har jag tillåtelse att använda den och de andra sådana där pussbilder har jag inte tillåtelse att använda.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ajanki
2017-09-12, 14:42
#3

Jättebra artikel Grodan! Så mycket man kan lyssna på och ta åt sig så att man blir bättre med mössen❤️Och jättebra för dom som är nybörjare också😃

Grodan
2017-09-29, 13:47
#4

Det var lite snabbt skrivet, men nuförtiden är det oftast då jag får något gjort: när det blir spontant och snabbt.  (jag ska peta lite mer i texten så småningom)

I a f så uppmuntrar jag till lite tips och förslag. Berätta gärna hur ni gör/gjort. ❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2017-11-15, 18:08
#5

När jag hanterar och umgås med mina möss gör jag en massa saker som jag inte tänker på. Helt naturligt. Nu försöker jag att tänka på vad det är jag gör och typ varför.

Jag lugnar möss. Möss som är oroliga, stressade och känner sig otrygga lugnar jag, i den mån det går. Jag säger att jag "bromsar dem", och det är lite det jag gör. Jag hejdar dem från att springa iväg i ett beteende som bara gör dem mer springiga - de kan bli frustrerade när de springer och springer men inte kommer någonstans, istället vill jag få dem att sluta springa, att "fäjsa" situationen. Får dem att stanna, andas, nosa och lugna sig. Jag tar i dem med händer, fingrar, men även med mun, näsa och och själ. Jag putsar dem i nacken som om jag var en gigantisk mus. Jag pratar även väldigt tyst och lugnande med dem.

Givetvis får mina möss springa och röja, men jag vill att de har tid att umgås. Att de har tid att hälsa och vara sociala. Att de har tid att vara tama, snälla och trygga. Jag visar dem hur det är att vara lugn och snäll och de kan känna sig trygga där då.

Det här är ofta en tämjningsprocedur med en nyinköpt mus eller en ung mus som precis slutat popcorna sig. Alt en äldre mus som är orolig…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2017-11-16, 08:20
#6

❤️

Möss är så mycket djur! Det är lätt att glömma bort i och med att de är så små, att de är intelligenta, kännande, och logiska. Tänk lite "häst" eller "hund". Jag jämför ibland med de här pyttesmå hundarna som en del folk mer har som "människobebisar" utan att fatta att de faktiskt är hundar, och tänker och reagerar som hundar, och behöver ett hundbemötande för att må bra fast de är så pytte.

Jag har sagt nån gång, att enda skillnaden mellan att ha en elefant och en mus, är att för elefanten krävs kunskap, men musen kan vem som helst bara sätta i en liten låda och slänga ner lite mat och vatten för att "kunna ha".

Annons:
Grodan
2017-11-16, 12:36
#7

#6 Jag fattade inte riktigt din jämförelse med elefant… Jag tänker ju för att få ha elefant krävs en mängd tillstånd, utbildning, speciella inhängnader och byggnader samt minst 60 kg hö om dagen till mat…

Men kanske var det det du tänkte på. Att vissa djur kräver utbildning, tillstånd medans vissa är fria för vem som att skaffa…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2017-11-17, 09:13
#8

#7. Det var precis det jag tänkte, speciellt utbildingen. Kunskapen.

Skaffar du en elefant och saknar kunskap om djurs beteenden (och speciellt elefanters då) så dör du ganska snart. Skaffar du en mus och saknar kunskap om djurs beteenden (särskilt möss då) så dör musen, eller far mycket illa, men du som människa far inte illa. Det gör det så enkelt att skaffa mus utan att ha kunskap.

Grodan
2017-11-30, 20:01
#9

#8 Oj, riskerar man att bli dödad av sin elefant om man gör fel? Tänk jag har ganska stor snälltanke om elefanter, utom de Afrikanska…

Såg ju en liten dokumentär där man ville ta reda på om det verkligen var så att elefanter var rädda för möss. Grejen är den att elefanter är så vänliga att de inte vill kliva på någon, inte ens en liten mus. Så att de ryggar för små djur beror på att de inte vill råka trampa på dem…❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: