Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 1670 ggr
Grodan
2018-01-18, 13:20

Leka med möss

Möss är intelligenta, glada och busiga. Det finns inget som hindrar att du tar fram det lekfulla i eran relation.

Kan man leka/busa med möss?

Ja, absolut. Och nu menar jag leka som i en lek mellan mus och människan där båda har roligt och skrattar. Annat passande ord är busa.

Några lekar som jag kan göra med mina möss är 

  • Tittut
  • Jaga saker
  • Kasta strö
  • Dutta på huvudet
  • Ruska framkroppen

 Vilka möss passar att leka med?

Alla möss kan inte intragera med människan riktigt på det sättet att de får ut något av att leka/busa med oss. De förstår kanske inte eller har inte riktigt den fullständiga tämjda avslappnade attityden gentemot oss. De kan vara en aning räddhågsla eller undergivna oss. 

De möss som förstår att vi är på samma nivå, samma våglängd och inte ser oss som ett hot, en fara eller något elakt, utan som den kompis vi är, kan leka med oss. Detta är oftast mycket tama möss. Men lek/bus kan också göra att mycket i att tämja musen lossnar och de sista stegen för att bli riktigt tillgivna kan uppnås.

Utmana inte

När du börjar leka/busa med din mus ska du gå långsamt och försiktigt fram. Aldrig utmana den. Utmaning är ofta att dutta på bakdelen. Håll leken med musens framdel! Skämtar

Tittut

Tittut-lekar kan vara väldigt olika. Oftast tittar människan eller musen fram bakom en sak och så säger man tittut.

Jakt

Dina fingrar ska vara mjuka och lätta. Du kan försiktigt dra fingret framför musen och se om den följer efter. Om den gör det har den jaktinstinkt och skulle absolut kunna uppskatta att jaga en sak. Själv använder jag en tussig päls eller tygbit knuten på ett snöre som jag drar framför musen.

Musen kan även jaga fingrar händer som förflyttar sig hastigt framför den åt olika håll. Var dock aktsam, då möss kan bitas när/om de får tag i ett finger. Bäst är att hålla jakten till saker…

Kasta strö

En fullärd kasta-strö-mus kan jag ta en hel näve strö och kasta på, men vägen dit börjar långsamt med några små lätta strön som faller ner på den. Hur den reagerar, om den tycker att det är skoj eller inte, avgör om man avancerar eller ej. Möss som själva gräver mycket kan tycka att det är skoj medans andra möss inte alls förstår grejen och även kan tycka att det är mindre trevligt…

Dutta på huvudet

Att dutta med ett fjäderlätt finger på musens huvud, innan den hinner flytta sig från fingret, är en utmaning. De flesta tama möss förstår hanteringen om den är mjuk och lätt och kanske "dutt-dutt"-ig. Musen ska gärna bli lite glad och skutta iväg för att sedan komma tillbaka. Detta kan kombineras med tittut.

Ruska framkroppen

Detta är en rätt avancerad lek som jag mest idag utför med mina råttor endast, då väldigt få av de möss jag äger idag förstår den. Jag tar ett mjukt handomtag om djurets framkropp, skakar lite lätt och släpper sedan. Har djuret förstått och är med på noterna spritter den till av förtjusning, tar ett glädjevarv och kommer sedan tillbaka för mer…

Den här leken är oftast hos mig och mina djur en kombination av "Dutta på huvudet" och "Ruska framkroppen" och jag kom på den för många många år sedan och det har verkligen hjälpt mig i urvalet om de perfekta sällskapsmössen och råttorna. Glada små intelligenta gnagare som kan leka såhär trivs och älskar sina människor.

Det här var bara några lekar, du kanske har andra lekar med dina möss? Berätta i så fall gärna.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Pia-69
2018-01-18, 13:26
#1

Hade varit kul att få se det på film! Du kanske kan be någon att filma medan du leker med dina råttor el. möss? 🙂


Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Novachan
2018-01-18, 13:42
#2

Ibland lekar jag och mina honor en version av tittut men ett tomt smörpaket som är i buren - jag låter den vara i buren så de får leka och göra vad de vill med den när jag inte är där. Jag vinklar smörpaketet så att de kan gå in under den och stänger den, låter gå någon sekund och sedan lyfter på lådan och säger tittut. Ibland sätter jag tillbaka lådan över dem och lyfter upp den igen. Ibland låter jag bara lådan vara och så går de in under den själva och så väntar de på att jag ska lyfta upp lådan.

Upp till toppen
Annons: