Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 14794 ggr
Grodan
2007-10-04, 17:47

Överdriven pälstvätt

Möss som har tråkigt eller mår dåligt av någon anledning, oftast stress pga understimulans, kan börja tvätta och putsa sig själva eller sina burkamrater så noga att det ser ut som om de har blivit rakade.

Foto: Elin Mattsson (klickbar) Det vanligaste bland möss är borttuggande av sina kamraters morrhår. I musvärlden är morrhårsätning ett mycket känt begrepp!

Beteendet är ett överdrivet putsande som tyder på stress och/eller pga understimulering.

Andra typer av samma överdrivna putsande är när möss tuggar päls på sig själva eller på sina kamrater. På råttor kallas det t ex för barbering - helt enkelt för att det ser ut som om ens långsvansade husdjur varit hos barberaren.

Foto: Elin Mattsson

Tuggar olika mycket

Ibland upptäcker man inte att man har morrhårsätare bland sina möss. Hur mycket det syns är olika. Vissa biter bara av morrhåren. Vissa biter av morrhåren samt all päls på morrhårskuddarna. Vissa slutar inte heller då när morrhårskuddarna är renrakade utan fortsätter att putsa bort päls på sin kompis/sina kompisars nosar.

Gör det ont?

Man kan även höra hur den mus som blir noga putsat och barberad ibland piper. Det är inte helt osannolikt att det gör lite ont. Morrhåren är ju musens känselspröt.

Tittar man på musens nos och håller upp den mot en mörk eller ljus bakgrund (beroende på musens pälsfärg) kan man se om den har morrhår - alla, några eller inga. Saknar den morrhår bor den med en (eller flera) morrhårsätare.

Foto: Elin Mattsson

Foto: Elin Mattsson

Vad gör man? Ja, mycket beror på vad man har mössen till. Är de enbart sällskapsdjur kanske det inte gör så mycket om morrhår eller päls saknas. Utställnings- och avelsdjur däremot måste ha all sin päls intakt!

Hur upptäcker man att man har en morrhårsätare i sin bur?

I enkla fall har man bara en morrhårsätare i buren, oavsett hur många som bor där och då kan man lista ut att den mus som har mest morrhår är den som tuggar bort morrhåren på sina kamrater. Det är sällsynt att morrhårsätaren tuggar av morrhåren på alla sina kamrater och mer vanligt att den väljer vissa individer, oftast ordnat efter hackordningen i flocken.

![Hane som "rakar sin pung". Foto: G. Elleby](/Sites/beefbae2-8caa-458e-884d-e80b334ebd86/barberarpung.png "Hane som "rakar sin pung". Foto: G. Elleby")

Hane som "rakar sin pung". Foto: G. Elleby

Pälstuggning

Beteendet med morrhårsätning eller pälstuggning kan brytas, men det tyder på låg stresströskel och är ofta mycket ärftligt!

Bäst bryts överdrivet putsande med stimulans, större bur, mer aktivitet samt att ertappa djuret med putsningen och försöka göra det lite obehagligt. En råtta kan man ertappa/störa några gånger vid exakt det tillfället den tuggar pälsen och sedan avleda med någon annan aktivitet, men en mus kan vara lite svårare att uppfostra - även om det givetvis är värt ett försök!

Ej i avel!

Djur som putsar sig själva eller sina burkamrater så mycket att de får kala fläckar eller saknar morrhår skall inte avlas på. Det är en beteendestörning som är mycket svår att avla bort! Man kan inte säga att möss som barberar sig själva eller andra möss är sjuka, men helt friska skall man nog inte heller anta att de är, tyvärr.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2012-03-31, 00:47
#1

Till den här artikeln bör även läggas till lite nya rön som vi kunnat ta del av fram till idag.

Det har framkommit att möss som barberar eller morrhårstuggar ofta kan lida av något annat problem.

Denna artikel är också mycket intressant att läsa i samband med ovanstående: LÄNK (Immunförsvar bakom tvångssyndrom)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2012-03-31, 08:38
#2

Intressant artikel!

Artikeln berättar, att man får fram barberings-beteende genom att "stänga av en gen", som behövs för att vissa celler i immunförsvaret ska kunna fungera korrekt.

Alltså, barbering kan bero på en neurobiologisk obalans i hjärnan.

Då kommer frågan - varför har man aldrig sett detta beteende hos djur i det vilda?

Grodan
2012-11-01, 18:43
#3

Piffat upp denna artikel lite. Skrattande

Har Du lyckats få din barberar-mus eller morrhårsätar-mus att sluta? Berätta om det, hur Du gjorde osv.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2018-01-25, 21:29
#4

#2 Det är en muterad gen!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[Amberochivy]
2018-01-25, 23:02
#5

Bra du talar om detta. Två av mina honor gör så på varandra. Jag undrade så vad de håller på med. E mina möss muterade? 😢

ariama
2018-01-26, 09:52
#6

Ja dina möss är "muterade", det är alla tammöss och alla husdjur över huvud taget! Det är t.ex så vi får fram olika färger, men också beteenden som passar djur i fångenskap. 🙂Vi själva är också muterade för den delen, eftersom det är mutering som står bakom evolutionen.

Om dina möss tuggar morrhår/barberar pga en muterad gen i immunförsvaret kan jag inte svara på. Jag tror det finns fler orsaker än så.

Annons:
Namiko
2018-01-26, 11:48
#7

#3 Jag har en föredetta pälsätarmus hemma. Hon tvättade/tuggade bort pälsen i nacken på sin syster och slutade när en tredje hona introducerades. Vet inte om det var understimulering, stress eller typ obalans i flocken. Men beteendet har varit borta i flera månader.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Novachan
2018-01-26, 12:47
#8

Kan överdriven putsning led till sår till slut? Kom och tänka när jag skulle lägga mig om en mus barberar burkamrater och en eller flera av burkamraterna är helt nakna möss, får dom direkt sår istället eftersom dom inte har hår som kan putsas bort (alternativt väldigt lite hår). Även om mustungor är väldigt lena tänker jag att de kan nöta ner ytor till slut ändå…

[Amberochivy]
2018-01-26, 14:45
#9

Okay så då kan kan avla på dem då ? Jag menar släkting till dem. En hanne som är superfin. 😍Inget genetiskt släkt drag då?

Tr0llm0r
2018-01-26, 23:26
#10

Jag hade inte avlat på en barberare. Det kan vara genetiskt, tyvärr :(

Upp till toppen
Annons: