Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 12248 ggr
Grodan
2012-03-22, 21:14

Möss på rymmen

Det händer ibland att möss av misstag kommer lösa i lägenheten/huset och "försvinner".

Möss som inte är vana vid utevistelse eller öppen bur kan bli oerhört rädda när de kommer lösa i lägenheten/huset. De gömmer sig och blir svåra att få tag i.

Denna artikel gäller dessa möss.

De som är orädda, tama eller vana vid att vara lösa och som kommer när du ropar på dem är aldrig på rymmen i den bemärkelse jag nu kommer att tala om.

Varför är musen på rymmen?

Skälen till att musen är på rymmen är flera. Oftast är det brister i musens bostad som gör att den kommer lös. Det gäller att åtgärda dessa och även förebygga för framtida rymningar.

Statistiken på mus-ifokus säger att mössen som rymmer ofta är unga och/eller otama, samt att ägarna är förstagångsmusägare. Var därför noga när ni skaffar möss att ni har rätt burar från början, samt ta er tid att tämja mössen. Var också noga vid hanteringen av osäkra och otämjda möss så att de inte hoppar iväg och hamnar på golvet.

Oavsett om musen är tam eller ej så kan den bli rädd eller vild när den kommer lös på ett så stort utrymme som en hel lägenhet/villa utgör, och det kan vara svårt att få tag i den.

Vilka burar rymmer möss från?

Oftast rymmer möss från akvarium som har för dåligt lock, eller inget lock alls, samt från plastburar som de gnager upp hål i. Hemmagjorda burar av förvaringslådor är lätta att gnaga sig ur och därför bör man inte placera unga eller alltför gnagiga möss i sådana burar.

Gallerburar skall ha max 7 millimeters avstånd mellan gallren - detta gäller vuxna möss - för att vara rymningssäkra.

För att förhindra att möss rymmer från akvarium rekommenderas att man bygger en träram som man häftar fast galvaniserat nät på. Det finns olika storlekar på galvaniserat eller svetsat nät. Det bör vara den sorten som har rutor som är ca 5 mm och kan köpas på byggvaruhus samt en del zoobutiker, granngården osv.

Förvaringslådor som man bygger till burar bör inte ha några kanter som musens tänder kan ta tag i på insidan (alltså en slät insida, inga utbuktningar) samt ha nät fäst på insidan.

Viktigt är också att musens bur är en trevlig bostad för musen, där den trivs, har gott om utrymme att utföra alla slags aktiviteter den kan tänkas vilja utföra i sitt hem, alltid har mat och vatten och alltid har rent och något att boa och bygga med.

Hur letar man efter möss som är på rymmen?

När man gjort den fasansfulla upptäckten att en mus fattas i en bur bör man snabbt stänga av rummet buren är placerad i och leta där först. Har man tur är musen ganska nära sin bostadsbur och är lätt att fånga. Har man mindre tur är musen "spårlöst" borta…

 • Stäng alla dörrar och fönster
 • Leta i ett rum i taget
 • Leta spillning
 • Lägg ut fälla
 • Lägg ut mat och vatten

Börja med att kolla hur musen rymt och vilken väg hon kan tänkas ha tagit. Sätt dig in i hur hon uppfört sig. Vart gick hon? Oftast är de inte långt ifrån buren, så sök lite runtomkring. Vad finns i närheten av buren?

De första timmarna mössen är lösa är de inte så kluriga att de klättrar upp i möbler eller gör alltför avancerade saker. De uppsöker ett skyddat ställe och är kanske rädda. De kan trilla i någonting och blir sittandes där tills du hittar dem.

Leta i ett rum i taget

Sök igenom ett rum i taget och om du inte hittar musen där, stäng av det rummet. Även om du inte bor stort är det ett bra sätt att leta på. Att stänga av rum man letat igenom noga och vet med säkerhet att musen inte kan vara i. För att vara säker måste du dock leta precis överallt och mycket mycket noga.

Kolla i skor, i pärmar - i pärmens rygg får en mus plats - bakom hyllor, bakom spisen, i byrålådor, i skor och kläder, i blomkrukor, i gardiner, bakom element, under diskmaskinen, bakom böckerna i bokhyllan, i socklar till möbler, i alla mörka vrår och hörn… Gå igenom varenda millimeter av rummen, ett rum i taget.

Stäng rummet när du är klart med det. Se till att musen inte kan krypa under dörren när den är stängd - lägg en brädbit för om det saknas list nertill.

Släng ingen soppåse utan att ha tittat ordentligt i den!

Försök även att lyssna var musen kan vara, speciellt nattetid.

Leta bajs

Bajskorvar visar vart musen varit, vart den känner sig trygg, vart den sover och vilken väg den väljer att gå. Följ musen "stig"…

Hittar du en plats där det ligger mycket bajs och även urin tyder det på att musen suttit där en längre stund. Du kan prova att lägga dit mat och vatten för att se om musen återvänder dit.

Leta i och på andra burar

Oftast håller musen till där du har dina möss. Har du ett eget utrymme till dem så kan det bli lätt att fånga rymlingen. Om du en god vana i att städa ordentligt runt omkring mössens burar så märker du fort om det ligger bajs på "fel ställen". Musen trivs med andra möss och kommer att hålla till runt och kring de andra mössen du har, om det går. Den kan även ta sig in till dina andra möss.

Rymmarmusen kan även bli biten genom gallret och du ser då blodspår. Oftast ser det ut som om musen förlorat stora mängder blod, men sällan blir den illa skadad. Fötter och svans är de ställen den blir biten i och det kan blöda mycket från en liten mustå. Har du tur kan du följa blodspåren till en "gömma" musen skaffat.

Gömmor

Leta efter gömmor. Gömmor är ställen där musen känner sig trygg och vilar. Den kan dra dit bäddmateriel och mat.

Gömmor kan vara i

 • skor
 • hatt på hatthylla
 • hörn under bokhylla
 • bakom spisen
 • bakom kyl och frys
 • byrålådor
 • smutstvättskorgen
 • säckar
 • tomma burar

Hittar du ingen gömma så kan du göra en. Här berättar Artlink på mus-ifokus om hur hon gör:

Jag har sovlådor hos alla möss. Det är en ask med avtagbart lock som jag har gjort hål i så de kryper ner i den uppifrån liksom. Där i kan de ha sina ungar utan att de rymmer tex. Jag tar den låda som luktar "hemma" och ställer helt enkelt ut den i ett mörkt hörn med mat och vatten intill.

Lokaliserat musen men kan inte fånga den?

Har du lokaliserat musen, men kan inte fånga den; försök stänga in den, så att den inte kan springa iväg åt så många håll. Ställ möbler, brädbitar, galler mm runt området där musen befinner sig. Du kan sedan i det avgränsade området ställa gömmor, musens bostadsbur (så att hon kan gå hem själv…), mat, vatten och humana fångstfällor.

Humana fångstfällor

Humana fällor är fällor som inte gör illa musen utan bara fångar den. När den är fångad kan du sätta in den i buren igen, förutsatt att buren är rymningssäker. Det är bra om du kan försöka hålla i musen en liten stund innan du sätter ned den i buren igen. För att se hur den mår samt för att förstärka era band lite. Om musen varit lös en längre tid eller blivit rädd för dig är det viktigt att du håller den en liten stund i din hand för att visa att du är snäll, pålitlig och inte farlig.

Här följer några vanliga humana fångstfällor.

Den klassiska musfällan - kan dock vara svår att fånga stora möss med…

Pris 128,50 kr på Granngården

Trip-Trap från Toxashop, LÄNK pris 49 kr

Mouse Traps från Motaväck, 49 kr, LÄNK

49 kr


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Camillhe
2012-03-25, 23:40
Grodan
2012-03-26, 00:02
#2

Tack! Kyss


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2012-03-26, 06:22
#3

Jättebra artikel!! Skrattande Snyggt jobbat, Grodan!

Fler ställen att leta på Flört kan vara uppe på gardinstången! Musen hittar en väg att klättra upp för gardinen och boa in sig i rynkorna där uppe. det är egentligen inte klokt hur "uppfinningsrika" möss kan vara.

En "fälla" som jag använt framgångsrikt, är en stor kartong med lock, och ett uppklippt hål på sidan. Där inne finns mat och vatten, använt strö/bottenmaterial (gärna en bit från en mustoalett), och ett ombonat bo, även det med musdoft.

Billigt och bra. Sedan kan man vittja fällan med jämna mellanrum, medan man håller handen för öppningen medan man öppnar locket.

Och ännu en anledning till att möss rymmer, kan vara när flera hanar går ihop, och bossen börjar tala om för en av grabbarna, att nu djävlar sticker du härifrån innan jag dödar dig! Den mobbade hanen lyder! Jag lovar. Om han bara har den allra lilla minsta möjlighet…

Grodan
2012-07-03, 21:46
#4
Vattnadal
2012-07-04, 11:52
#5

Väcktes med dåliga nyheter imorse. Krister sa att Cora hade jagat en mus och hunnit ta den innan han hann reagera. Inte en vild (för klantiga Cora hinner inte på dem) utan såg ut att vara en av mina. Gyllenbrun sa han. Jag hade ju ingen på rymmen, det händer ju så sällan, så jag somnade om. Kollade sen, när jag vattnade de andra. Ingen av honorna som flyttat in till hanar i gallerburar saknades. Tänkte att en av de gamla tanterna kanske hade klämt sig genom gallret. De skulle ju vara lite långsammare oxå, och kunde kanske ha varit lätt för Cora att hinna på. Men nej.
Tanken slog mig då, att systerdöttrarna ju fick leka med ett gäng honor igår, innan jag åkte till jobbet. De hade stängt in dem och fixat själva, så jag bara ställde tillbaka buren. Mycket riktigt, unga, vackra, snälla och vältypade, agouti utan sotning, med fin lyster, enda nackdelen sssh, Vattnadals Kharina saknades i buren. :-(

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Velinga1984
2012-07-04, 11:58
#6

#5 Vad hemskt Gråter

Annons:
Grodan
2012-07-04, 12:23
#7

#5 Jättetråkigt Elin. Jag sörjer med dig.

Tagit som i svalt musen hel?

Har ingen aning om hur hundar gör när de jagar och dödar möss. Vet bara hur illrar och katter gör (och ormar förstås). De förstnämnda dödar bara för att döda. De äter inte mössen alltid.

Man måste kolla burarna noga att de är stängda när man har rovdjur som äter möss. Jag har slarvat några gånger med godislådorna. Jag tycker de är för svåra att stänga. Så under transport kan det hända olyckor för mig om jag slarvar.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Vattnadal
2012-07-04, 12:37
#8

Tagit som i först dödat, sen lägga sig och mumsa upp dem…

Jag har haft en mus som tuggat hål på locket, rymde in till en hane bredvis och bet honom. Han fick byta bur, men finns inte längre nu ändå, för han rosslade oxå. En ung texelhane tuggade hål på locket, där står det en matskål nu. De stannade lixåm på sin hylldel och var lätta att fånga in. Gamla slitna petboxar händer det saker med, när de används till annat än honor med en kull, tyvärr.
Har haft en bur som åkte i golvet oxå. Annars ryms det lixåm inte. Jo, om jag har hona med kull i gallerbur, kan det hända, en gång på 3 år, att en unge klämmer sig ut.

BRUKAR inte ha rymmarmöss. Avlar lixåm på såna som trvis i bur jag…

Nu var det ju en mus som troligen glömdes kvar på lekbordet, för att jag inte kontrollräknade att syskonbarnen stängt in alla, som jag brukar göra…

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

ajanki
2012-07-04, 14:40
#9

Fy så tråkigt ElinGråterskickar tröstkramar!

Grodan
2018-04-26, 00:18
#10

Nu skulle jag behöva få denna översatt till Engelska…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Petowner
2018-05-20, 09:55
#11

En av mina är på rymmen. Tummelisa ;) hon verkar ha flyttat in i badrummet. Jag ger mat till henne varje kväll. Nu hittade jag fällor på Harald Nyborg. Två olika sorter att fånga möss med levande . Har skickat efter dem. Jag hoppas få tag i henne snart. Tiny Tim rymde nyligen och låg och sov under min jacka på kökssoffan. Jag var snabb nog och fick tag i honom med bara händerna. Goseplutten Tiny Tim har rymt förut och har fått en annan bur nu. Jag hoppas fällorna funkar så jag får tag på tummelisa. Jäkla snabb är hon. Vissa möss hoppar aldrig verkar det som. Andra är mästare i hoppning. Att de vågar. De flesta möss stannar ju kvar på kanten av buren.

Grodan
2018-06-17, 17:29
#12

#11 Du kan behöva göra dina burar säkrare, samt se till att buren inte är en fälla för mössen, dvs att de sitter där och har tråkigt och/eller är utan mat. Anledning till att möss rymmer beror ju ofta på de sakerna: har tråkigt eller svälter.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: