Annons:
Etiketter9-mat-utfodringartiklar
Läst 9394 ggr
Grodan
2011-10-22, 23:19

Konservera och Torka

Här en artikel om hur du torkar ditt eget snack och ger till dina möss, skriven av torka TrevorS.

torkolla1.jpg

Bild gjord av TrevorS och får inte kopieras utan tillstånd.

Att bestämma tiden för torkning är mycket svår då det skiljer sig på hur stora bitar och hur mycket vätska det är i produkten. Det kan ta allt från några timmar upp till några dagar att lufttorka.

När man konserverar genom torkning är det bara vätskan som försvunner. Produkten återfår sin ursprungliga volym när den blöttläggs i vatten. Fördel med torkningen är att växtens cellstruktur inte förstörs som till exempel frysningen. När man torkar håller sig varan betydligt längre och blir lättare om man ska ta med sig på till exempel vandringar och inte har plats med tung mat.

De som fungerar bra att torka i ugn är allt från: vilda växter, kryddor, rotfrukter, grönsaker, frön, svamp, bär, frukt och pasta.

Det som fugnerar bra att torka i rumstemperatur är allt från: Skivade frukter, nypon, örtkryddor, svamp, olika sorters blad och pasta

Om man har till exempel trattkantareller är det bättre att torka i ugn eftersom det innehåller mycket vatten tar det längre tid och svårare att få helt torkade i rumstemperatur. Det finns också vanliga och eldrivna torkapparater (dehydrator), den gör det enklare och förkortar torkningsprocessen. Dehydrator är perfekt att torka vattenrika frukter och det går utmärkt att torka till exempel melon i den.

LUFTTORKNING:

De flesta växterna går att torka i vanlig rumsteperatur både utomhs och inomhus. Man ska välja en varm och torr plats med helst mörk yta med ordentlig cirkulation. Lufttorkning är lämplig för alla gröna blad och örter, skivad äpple, skivad päron, skivad morot, strimlad paprika, skivade rotfrukter och svamp (svampar som innehåller mycket vätska rekomenderas ungstorkning eller i dehydrator). Lägg då ut det du ska torka på papper utan tryck, glesbottnande korgsbrickor, torkollor, bakplåtspapper eller trä.

Ställning med flera torkkorgar är praktisk och oftast lätta att plocka ihop och tar liten plats när du torkat det du vill torka. Man kan även hänga upp på det du vill torka på blompinnar (kan hängas på snören, knyt då vart 10 cm) eller snören.

Viktigt med torkning är att det du torkar inte ligger allt för tätt intill, då tar det längre tid att torka och det kan gå fel i prossessen.

SOLTORKNING:

Det går utmärkt att torka i solen utomhus, på altanen, balkongen eller i ett fönster. Det går betydligt fortare än att lufttorka. När du soltorkar va noga med att ta in det du torkar innan luften börjar bli rå och kall till kvällen. Man kan torka på snören, blompinnar, torkolor eller bakplåtspapper precis som lufttorkning.

DEHYDRATOR(torkaparat)

Det absolut bästa och snabbaste resultatet att torka får man när man använder en värmekälla som dehydrator. Fungerar det även bättre om man ska torka mer vätskerika varer som till exempel trattkantarell och melon.

Istället för dehydrator. Man kan torka och få samma effekt som en dehydrator genom att torka ovanför eller framför ett vatten- eller olje-element, el-element bör man torka en lite längre bit ifrån eller torkskåp utan el bredvid ett element eller i solljus. Bästa effekt får man om man får varmluften underifrån, ju mer finskuret ju snabbare torkar det.

VEDSPISTORKNING:

Torka i en torkolla eller korg två tegelstenar upp från värmekällan under.

UNGSTORKNING:

Att torka i varmluftsugn är idealisk. Det går också att torka i en helt vanlig ugn men risken finns att det blir kokt eller inte blir bra då luftcirkulationen är dålig i en vanlig ugn, ett bra sätt att undvika detta är att sätta en liten sked så ugnsluckan har en liten öppning, nackdel med detta är att elen kan bli riktigt dyr. När du torkar får ugnen inte vara över 50°C och ugnsluckan måste stå på glänt hela tiden så fukten kan försvinna.

LISTA OCH UNGEFÄR TORKTID:

Svampar skärs i skivor och torkas i 40°C i 5-6 timmar, tillagning blötlägs i 10-15 minuter.
All form av lök skivas och torkas i35-45°C i ca 5 timmar, tillagning blötlägs i 10-15 minuter.
Spenat och alger torkas i 35°C i ca 3-4 timmar. Riv sönder blaten och ta bort grova nerver. Låt koka i 5-10 minuter.
Gurka, paprika, squash och tomat skärs i tunna skivor elelr sprimlor och torkas i 50°C i 6-10 timmar. Går att mixa ner till pulver och blanda till kryddor
Rotfrukter, bönor och ärter torkas i 40-50°C i 4-5 timmar. Vid tillagning koka i 2-5 minuter.
Äpplen doppas i saltat vatten någon sekunde (uppkokt och svalnat 1 tsk salt och 1 liter vatten) Skärs i skivor eller klyftor och torkas på torkollor, tråd eller pinnar, ringäpllen skär man bort kärnhuset och torkas på pinne, torkas på 3-4 dygn.
Päron torkas i klyftor eller skivor i 50°C i ca 5-6 timmar.
Citrusfrukter som apelsin och citron torkas helst i torkaparat eller skivas och trä upp på snöre och torka ovanför element eller vedspis, torkas p några dygn.
Körsbär torkas helst urkärnade och i ugn 40-50°C i ca 5 timmar.
Blåbär, lingon och vinbär torkas i ugn 40-50°C i ca 15 timmar.
Jordgubbar, smultron, hallon och plommon torkas halverade i 50°C i 8-9 timmar.
Nypon halveras, kärnorna kan vara kvar, torka i 50°C i 6-8 timmar.

Bygg din egen torkolla:
Använd tavelram eller annan träram och finmaskigt nät (exempel myggnät) och häfta fast så det är spänt över ramen. Skruva eller spika gärna ihop en liten ställning så kan du torka i flera våningar.
DSCF1893.JPG

Torkställning är inte svårt att göra heller, vanliga blompinnar och snöre fungerar toppen, även vanligt snöre går också. Häng sedan upp i taket eller från ett kökskåp ovan så de hänger fritt.

DSCF1904.JPG

Text och bild: TrevorS - Tack så mycket, Trevor!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
[TrevorS]
2011-10-23, 00:01
#1

Skrattande

[Dominik]
2011-10-23, 00:20
#2

Jag är för trög…Kan inte göra sånt utan någons hjälp haha

Grodan
2011-10-23, 13:46
#3

När jag bad TrevorS om att få publicera den här artikeln på mus-ifokus sa jag att jag ev tänkte ta bort något, som ex hur man torkar lök.

Men… så valde jag ändå att inte ta bort något alls. Tänkte att det finns ju mild lök och kanske att möss faktiskt vill ha en smakbit av torkad och skivad vitlök. Det är ju verkligen inte onyttigt!

Jag tänkte också på JR Farms musmat - de har så balla ingredienser i sina foder. De har torkade örter, grönsaker och allt möjligt. Det luktar jättegott (örter) och mössen älskar det. Och en gång blev jag minst sagt förvånad när jag upptäckte att de hade torkad mynta i. Det luktade mint i hela rummet när de utfodrats med det. Och jag tror faktiskt att några som rosslade tystnade en stund efter att ha ätit av myntan…?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[TrevorS]
2011-10-23, 16:54
#4

Läste en som försökte skrämma bort möss (inte tama) med lök, de åt upp dem istället. hehe Skrattande

Grodan
2011-10-23, 17:05
#5

Oj… "en död mus är en bra mus"… läser jag där i kommentarerna… Rynkar på näsan


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[TrevorS]
2011-10-23, 20:36
#6

Var inte det jag tänkte på, var bara att de nallade mat av henne jag menade. Eller länkade jag fel?

Annons:
Grodan
2011-10-23, 20:38
#7

#6 Nä, du länkade itne fel, men jag läste vidare lite längre ner…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[TrevorS]
2011-10-23, 20:39
#8

Du jag hade banne mig länkat fel! Var en rolig tråd jag tänkte länka till där de försökte skrämma bort mus de fått in med lök men att lökarna försvann så fångade de i burar där de inte skadades och sedan släpptes ut i skogen. Sedan dagen efteråt hade de kommit tillbaka (samma 2 möss) och käkat på all hennes frukt i fruktskålen. Tyckte det lät kul bara. hehe

Grodan
2011-10-23, 22:31
#9

Ok, men där stod i a f att hon försökte skrämma bort mössen med rödlök men att de istället åt den…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Camillhe
2011-10-23, 22:55
#10

Väldigt trevlig artikel men en liten varning att utfodra möss med torkad frukt, tex så innehåller torkade stenfrukter  upp till tio ggr mer sorbitol än i färska stenfrukter. (Bla därför vi gärna använder katrinplommon för dess laxerande effekt).

Även andra frukter som torkas blir "sockerbomber" och därför ges frukt och bär allra helst färskt.

Grodan
2011-10-23, 22:58
#11

#10 Man bör inte ge dem så stora bitar alltså.

Jättebra att veta vad man skall erbjuda en lite hängig mus som behöver bli pigg snabbt om man inte har annat hemma!!!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2018-06-26, 14:08
#12

Bra artikel i dessa tider då man hittar massa gott ute.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: