Annons:
Etiketter2-avel-och-avelsetikartiklar
Läst 14258 ggr
Grodan
2011-10-18, 18:17

Svansknyck

Musen har en lång, fin och rak svans, men ibland är svansen inte riktigt rak...

medfödd svansdefekt - svansknyck

Vad är svansknyck?

En skada på musens svans kallar vi för svansknyck, svansknick samt även kroksvans och orsakas av två saker:

  1. ärftlig defekt - sammanväxta kotkroppar
  2. olyckshändelse, t ex klämt svansen i ett metallhjul.

På engelska säger man "kinked tailends".

Svenska Kennelklubben förklarar defekten kroksvans:

"Kroksvans är en missbildning mellan två svanskotor som leder till att de, på de ställen där de normalt ledar mot varandra, är hopväxta i förskjutet läge. En eller flera av lederna i svansen kan vara defekta."

Ärftlighet

En ärftlig svansdefekt visar sig redan när musen är några dagar till någon vecka gammal. Man ska inte avla på en mus med svansdefekt. Kan man undvika det bör man inte para två djur som har svansknyck i släkten.

Är man inte säker på om musens svansknyck beror på en tillfogad skada eller ärftlig defekt bör man inte avla på djuret i fråga då defekten nedärvs. Det finns till och med möss med knorrsvans - där man avlat möss med ärftliga svansdefekter med varandra och till slut fått fram möss med väldigt deformerade svansar.

För säkerhetsskull rekommenderar jag att man när man köper avelsdjur inkluderar en noggrann studering av musens svans, samt även iakttar föräldrarnas och syskonens svansar. I vissa linjer finns mer benägenhet för svansknyck än i andra, t ex så är det kännt att Engelsktypade möss är mer drabbade än Svensktypade.

Svenska Kennelklubben rekommenderar:

"Vid hög frekvens av grava svansfel bör man överväga att ta föräldradjuren ur avel och även avla sparsamt på defekta valpars kullsyskon."

Gör det ont för musen?

Det kan vara svårt att veta, men jag är faktiskt övertygad om att möss känner av svansknyck. Eftersom svansen är en förlängning av ryggraden och musen där har muskler, blodkärl och nerver borde det kännas när de har en skada. Ju större eller allvarligare knyck desto mer borde de känna av det.


Musen Riva skadade svansen som liten och har en svansknyck, foto: Theriss

Svansknyck vid vuxen ålder

Svansknyck kan uppkomma vid vuxen ålder eftersom det är lätt för musen att skada sin svans. Dessa skador är ej ärftliga, utan beror på att musen slagit emot svansen mot något eller dyligt.

Kroksvans på hund

Vi kan jämföra kroksvans på hund med svansknyck på mus, då detta rimligtvis borde vara samma sak. Redan vid veterinärbesiktning på 8 veckor gamla hundvalpar, tittar veterinären efter kroksvans, vilket betyder att medfödd svansdefekt kan upptäckas på unga djur.

Källor

  • Anna Nilsson
  • Henry van Raaij
  • Eva Johansson
  • SKK, Svenska Kennelklubben

Tidigare publicerad: 2006-08-02


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
DeniceP
2011-10-18, 19:25
#1

Bra artikel!

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Grodan
2011-10-22, 01:32
#2

Tackar Synwhore! Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Magda
2011-10-22, 13:27
#3

håller med #1 bra! intressant att läsa!

Grodan
2018-02-25, 11:18
#4

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2018-06-18, 08:48
#5

putt


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Lona
2018-06-21, 10:02
#6

Hos en del hundraser (till exempel taxar) innebär avel på kroksvans en ökad risk för diskbråck i ryggen. Vet du om det är samma sak för möss? (Jag är bara nyfiken.) I och för sig så kanske man inte diagnostiserar möss lika noggrant som en hund utan de får somna istället… Förekommer det medveten avel på kroksvans, för att få fram knorrar och liknande? Tänker kanske främst på USA, många länder tenderar ju att avla på defekter för att det är annorlunda och "unikt", skit samma om djuren lider liksom. :'(


"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok: www.raskva.wordpress.com

Annons:
Grodan
2018-08-25, 14:40
#7

Den här artikeln bör förbättras lite vid tillfälle. Det finns ju så mkt info på nätet nu.

Idag googlade jag nämligen lite på "kinked tail" och fann en mängd olika intressanta saker… Hittade flera Artiklar från forskningsresultat på avel med möss med knyck på svansen. Samt även kloningsresultat och annat. Även där flera hittat gener som ger knycksvans. Det pratas om många olika gener och knycksvansars utseende. Vissa gener är dominanta och vissa är recessiva.

Hakformad knyck, skruvformad knyck, grisknorrsvans mm är namnen på olika defekter och gener…

Tyvärr kräver många vetenskapliga Artiklar tillhörighet (eller att man köper artiklarna) och man kan inte som vanlig dödlig ta del av dem gratis. 

Hittade även en artikel där brist på ett protein (Tsg) skapar ryggradsavvikelser… LÄNK


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2018-08-27, 07:53
#8

Jag tycker ju att den form av svansknyck som mina möss har fått ibland,  har betett sig som om de beror på en kombination av olika gener (polygener).
Defekten kan vara olika allvarlig i en gradskala liksom, och intensifieras av släktskap.

I vilken mån det påverkar även övriga skelettet, som ryggrad och bröstben, är ju svårt att säga men ligger nära till hands att tro. Likaså är det svårt att avgöra hur smärtsamt det är. Möss visar inte smärta om de kan låta bli (bytesdjur), och föds man med smärta är det ju dessutom "normaltillståndet", de vet inget annat och hur ska då vi veta.

Upp till toppen
Annons: