Annons:
Etiketter8-leksaker-aktiveringartiklar
Läst 8242 ggr
Grodan
2011-10-19, 13:15

Musagility hos Magda

Vår medlem Magda berättar om sin mus-agility.

Jag har börjat träna med mina möss lite smått, mest för att det är så roligt att umgås med dem. Har inte gjort detta så länge, men har ett par möss som verkligen verkar uppskatta träningen, att få använda huvudet och lista ut vad matte vill egentligen.

Jag tränade ganska mycket med min första mus, en hane som jag fick i present av min pappa. Sedan har det mest blivit lite agility med råttorna. Nu fick jag för mig att prova med mössen. Det är faktiskt väldigt spännande och man blir så glad när de vill vara med!

Vad du behöver:

  1. Kontaktbar mus som gillar att vara med dig, gärna väldigt nyfiken utan att vara jättespringig. Det går att träna med möss som är springiga också, men det tar så mycket längre tid att få dem att förstå, så en god portion tålamod behövs.
  2. Hinder! Jag använder byggen av legoklossar som de får hoppa/klättra över, en tändsticksask som de ska gå upp på med framtassarna, en toarulle som tunnel, och ett ljus att gå runt då jag inte har någon slalombana ännu ;) Dessa är vad jag använder mest. Till de möss som redan kan dessa hinder använder jag lite vad som helst som jag hittar hemma.
  3. Tandpetare/pinne/annat att sätta mat på. Jag brukar använda deras favoritgodis. Leverpastej, eller mjukost funkar bra, fast till Morakullan´s Apellamus är det korv som gäller *s*

Sen är det bara att sätta igång. Jag brukar ha en bur-underdel att bygga upp hinder på, det är lättare att få dem intresserade om det inte finns massa annat att hitta på.

Först brukar de få springa omkring och utforska en stund så att de vet vart de är, sen knackar jag med fingrarna eller gör något annat för att få deras uppmärksamhet och få dem att komma fram och se att jag har godis.

Jag brukar bara hålla godiset där jag vill att de ska gå och vänta. Ofta så vill de ju se vad jag har och kommer dit och då får de smaka det goda. Jag brukar hålla på korta stunder per gång så att de inte blir trötta på mig, vissa orkar bara ett par minuter andra vill ta en paus och busa runt och sen prova igen.

Ibland måste man lyfta fram dem till hindret och ge godis första gångerna men de flesta kommer på vad de ska göra för att få godiset efter ett par träningstillfällen. Vissa är tyvärr inte intresserade så det är en fördel att ha möss som gillar mat eller har någon favorit mat som de verkligen inte kan motstå.

Godis varierar, det beror på vad de gillar, men mjukost eller leverpastej är favoriter och det kan de inte springa iväg med heller.

Jag brukar börja med att lära dem ett hinder, träna på det tills de förstår, och sen vid ett annat tillfälle ett till. Nu har jag några möss som klarar av ett par hinder i rad, om man "leder" dem med godis framför nosen.

Det är egentligen inte så svårt, men man behöver verkligen massor med tålamod för det kan ta tid innan de förstår. Det svåraste har varit att lära dem första hindret, när man börjar med andra så har de ju redan lärt sig att man måste göra något för att få godiset.

Mina agilitymöss

Försökte komma på vem som är min bästa agility mus, men jag tror inte att jag har någon som är bäst än. De är bara olika, men jag har inte provar med alla. De jag brukar träna med är:

Morakullan´s Apellamus, han är lugn och funderar igenom vad han behöver göra för att lyckas, tittar ofta på mig precis som att han vill kolla att han gör rätt och ser helt ledsen ut om han inte får sitt godis.

sen är T.A.Ms Xenial Ajax väldigt rolig att hålla på med också, hon har bråttom och provar gärna olika saker i full fart och har ibland knappt tid att kolla vad som blev rätt, men vissa dagar så är hon plötsligt helt lugn och allt funkar! det är så kul, man ser att hon gillar att prova iallafall.

Har ett par till som jag brukar träna med, men dessa två är nog de som sticker ut i och med att de är så uttrycksfulla och jag upplever att jag kan se att de verkligen gillar det, då blir det genast roligare!

Jag hoppas att någon har blivit inspirerad och provar!

Lycka till!

Text och foto: Magda


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2011-10-19, 13:57
#1

Underbar! Och underbara foton!Kyss


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Magda
2011-10-19, 15:42
#2

åå det blev ju jättefint med fotona Kyss

ajanki
2011-10-19, 17:54
#3

Jättehärliga bilder och så kul att läsa!!

Jag har också provat på det med mina första möss men jag fick knappt ur dom från den första tunneln…

Vad duktig du ärSkrattande

Magda
2011-10-22, 12:24
#4

#3 tack :) det är kul att pyssla med de små Kyss

Magda
2011-11-08, 21:16
#5

kan säga att just nu går det inte alls med agilityträningen Gråter jag är för stressad och uppe i varv, även när jag tar mig tid och försöker lugna ner mig.. så det funkar inte alls då såklart..

Grodan
2011-11-08, 22:49
#6

#5 Ni kan kanske behöva en paus och bara umgås…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Magda
2011-11-08, 23:06
#7

#6 japp det tror jag med! så därför blir det bara massa mys, så tar vi upp agility träning när jag mår bättre så går det nog bättre igen Kyss Apellamus (fel-skrev Apellamys först *s*) älskar ju att sitta under håret och myyyysa eller så sitter han på mitt huvud och spanar så det har han gjort mest idag*S* gillar verkligen honom! tack för att jag fick köpa honom Kyss

Grodan
2011-11-08, 23:08
#8

#7 Jag är så glad att du gillar honom och att han är så lugn och trevlig. Han var väldigt aktiv här.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Magda
2011-11-08, 23:12
#9

#8 Skrattande ja han är jättemysig, aktiv och framåt om han t.ex är nere på bordet och busar omkring,men mysig och lugn när man har honom uppe.. en sån mus jag gillar.. han passar mig verkligen!

Magda
2011-11-30, 13:31
#10

just nu är det bara Pelle (Apellamus) som tycker att det är intressant med Agilityn, de andra mest hänger med mig när jag gör grejjer.. Fantasticka, Ajax, Salvia & Myrra gillar att vara med och diska Kyss så då åker katterna ut (eller in i ett annat rum rättare sagt) så dansar mössen på diskbänken ;) vissa dagar är det så musfyllt på diskbänken så diskandet får vänta tills mössen är klara *s*

ajanki
2011-11-30, 13:33
#11

#10 Åh, vad härligt det låter med mössen dansande på diskbänkenSkrattande

Kul att Pelle fortfarande gillar agilityn!!

Grodan
2011-11-30, 16:16
#12

#10 man får gömma undan vassa saker bara Förvånad


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Magda
2011-11-30, 16:36
#13

#12 ja det är klart Flört har ett barn som brukar hjälpa till med ju, så det vassa tar jag hand om först av allt och sen ner i lådan med det Skrattande

Annons:
jauchzet
2011-11-30, 16:43
#14

Åh, jag hade velat försöka, men mina möss vägrar äta utanför buren. Jag trodde att det berodde på att de inte var tillräckligt tama först, men det verkar inte vara problemet för de vill ju gärna komma upp till mig och tycker om att ligga i handen eller i tröjan och gosa.

Om man ger dem nåt kan de ta det med tassarna och hålla i det, men de äter det inte… Kanske att man kan träna upp ät-beteendet?

Flört

Magda
2019-01-07, 18:40
#15

Detta är nog en av sakerna jag saknar mest med att ha möss 😍😍 och att bara mysa med dem förstås.. hade glömt denna artikeln, är det någon av er som kör agility med mössen eller gör nått annat spännande ?😍

Alwyn
2019-01-08, 10:06
#16

Jag har tänkt börja träna lite aguility med nataler i år och kanske några möss. Ska bli jättekul! Själv föredrar jag att gå till väga som när man tränar hund, och använda klickljud som markerar det beteende jag vill förstärka. Med smådjur klickar jag med munnen 😊

Magda
2019-01-08, 21:12
#17

#16 wow, agility med nataler! Så spännande. Jag har aldrig träffat en riktigt tam Natal, jag har haft några hanterbara trevliga men ingen som jag kunnat ha som mössen, typ på axeln eller som kommer frivilligt om de skulle komma lösa..

Alwyn
2019-01-09, 07:53
#18

#17 ja de är fortfarande ganska sällsynta men går det som jag vill i aveln har vi snart fler. Jag har sex stycken som är supertrevliga och lätthanterade, plus några som är okej men svåra att lyfta.

Magda
2019-01-09, 12:45
#19

#18 härligt! Så kul att det finns folk som jobbar med dem 😊👍 de är ju så himla fina 😍 hoppas du skriver nått om det när du kommit igång med Natal agility för det skulle vara himla spännande att följa 😊👍

Brummebo
2019-01-24, 22:35
#20

Åh vad roligt! :D ska lätt testa med några av mina <3

Annons:
Upp till toppen
Annons: