Annons:
Etiketter8-leksaker-aktiveringartiklar
Läst 10390 ggr
Stephanie
2009-07-05, 15:48

Aktivera dina möss

Behöver du tips på hur du kan aktivera dina möss? Kika här!

Eftersom jag har en morrhårstuggare, en mus som putsar bort morrhåren på andra möss, behöver jag aktivera henne lite extra. Morrhårstuggande är ett beteende som kan komma bland annat på grund av stress - eller tristess - musen har tråkigt. Min tjej är en väldigt aktiv mus. Man ser genast på henne att hon vill ha mycket att göra. Det är alltid bra att aktivera sina möss, hellre för mycket än för lite. Därför tänkte jag berätta så många aktiveringstips jag kan komma på!

Gömma godis - i låda
Möss tycker också om godis, precis som du! Men de ska inte få smaka av vårat människogodis, utan speciellt musgodis. Till exempel kan du hitta olika sorters djurgodis på djuraffären, så som yoghurtdroppar och liknande. Dessutom kan du hitta godis på mataffären! Nötter och frön är mums för möss. Se bara till att de inte är rostade eller saltade. Tänk också på att nötter och frön inte är bra att ge allt för ofta till mössen. För att aktivera mössen med just godis, brukar jag lägga godiset i små kartonger så att musen först får gnaga upp kartongen för att hitta godiset. Ofta brukar jag även linda in godiset i lite hushållspapper innan jag lägger det i kartongen.

Ibland kan det ta ett tag innan mössen (eller råttorna, jag gör samma sak till dom med!) förstår vad det hela går ut på. Men de förstår snabbt och snart kommer de vara experter på godisletande och kartonggnagning Flört

Gömma godis - i buren
Förutom att gömma godis i lådor, kan du även gömma godiset direkt i buren, så att mössen får springa runt och leta. Har du ett lämpligt tak till dina möss kan du hänga upp godis i taket, eller om du har grenar i buren, hänga upp godiset i en gren. Även här brukar jag gömma godiset i papper. Då kan mössen sedan boa med pappret också. Var det är bra att gömma godis, beror helt på hur buren ser ut och hur den är inredd. Själv lägger jag godis längst upp på klätterställningar, i toarullar och liknande.

Lekbord
Min nyaste aktivering för mina möss är ett lekbord. Jag är helt kär! Det är ett campingbord, som är lätt att fälla ihop och lätt att sätta upp. Jag lägger en handduk som täcker hela bordet och går ner över sidorna. Det gör att mössen inte riskerar att halka ner på sidan. Dessutom har jag ställt bordet vid fönsterbrädan, så mössen kan även springa i fönstret om dom vill. Där finns det skojiga blomkrukor att gräva upp jord ur och saker att springa slalom runt. På själva bordet står det för tillfället ett hus, toarullar, en sten, en toarulle, pringelsrör och en matskål. Inga fantasirika saker än så länge, men det är nyuppsatt! Det är viktigt att tänka på att mössen behöver få vatten och mat på bordet om dom ska vistas där längre stunder. För mig är det här bordet ett utmärkt sätt att umgås med mina möss! Jag behöver inte hålla dom i handen hela tiden, de kissar och bajsar inte i min luva, men jag kan ändå umgås med dom. Jag kan pyssla med andra saker i rummet medan jag pratar med dom också.

Kartonger - bra till mycket
Kartonger är alltid kul tycker mössen. Både att gnaga sönder och boa med kartongbitarna, eller att helt enkelt göra om till ett helt nytt bo! Självklart är det väldigt roligt att springa in och ut genom hålen man skapar! Kartonger är ett bra och billigt sätt att aktivera sina möss på. Ofta får man mängder av kartonger hemma som bara slängs i soporna. Storfavoriten här hemma är äggkartonger! De är tydligen väldigt roliga att krypa i tycker mina möss. Man kan i princip använda vilka kartonger som helst. Tänk på att det inte får ha legat något "giftigt" i kartongen bara. Till exempel använder jag inte kartonger som det legat stearinljus i, även om jag inte vet om det är dåligt för mössen eller inte, så vill jag inte ta den risken. En annan slags kartong som är väldigt vanlig är tomma hushålls- och toarullar! Dessa blir perfekta tunnlar åt mössen, samt såklart att gömma godis i som jag nämnt tidigare.

Mat
Möss behöver äta mycket, trots att dom är så små. Därför kan det vara en bra idé att aktivera mössen med just mat! Till exempel kan man ge maten direkt i spånet, istället för att ha en matskål. Det gör att mössen får leta mer efter sin mat, vilket är ett naturligt beteende. Nackdelen med den här metoden är att man inte har så bra koll på hur mycket mat mössen äter, samt att man behöver ge lite extra mat. Ger du normalt sett "en skopa mat" per dag, så kan du behöva öka den givan, eftersom det inte är säkert att mössen hittar riktigt all mat.

Något annat som är väldigt bra för aktivering är nötter! Nötter med skal gör att mössen får jobba för att komma åt själva nöten, och det slipar samtidigt deras tänder. Exempel på nötter är hasselnötter, mandel och valnötter och de brukar gå att köpa i den vanliga mataffären.

Papper
Möss tycker väldigt mycket om att bygga upp sitt bo - att boa. Detta gör de gärna med bland annat papper. Därför brukar jag då och då ge mössen lite rivet hushållspapper att boa med. Det får dom förstås även när buren är nystädad, så att de kan bädda sin säng och sova gott under natten.

Hjul
Hjul är inte min personliga favorit. Det är lätt hänt att musen helt enkelt blir beroende av hjulet, och springer där oavbrutet hela sin vakna tid. Däremot kan ett hjul vara ett komplement till annan aktivering. Se bara till att musen springer lagom mycket och låt hjulet bara vara i buren tillfälligt. Det viktigaste man måste tänka på när man sätter in ett hjul till mössen, är att det måste vara stort, så att mössen inte behöver böja upp svansen medan den springer, och att det inte får ha några "fällor" där musen kan göra sig illa. Ett gallerhjul är inte lämpligt, då musen kan ramla igenom med ett ben, eller göra sig illa på de metallpinnar som går längs diagonalen på hjulets sidor.

Kladda ner dom!
Och till sist, ett lite udda tips. Möss putsar varandra, det är helt normalt. Men i hennes fall putsar hon för mycket, så pass att hon putsar bort håren. Därför fick jag tipset att prova kladda något i pälsen på de båda, så får hon putsa extra mycket, utan att pälsen putsas bort. Jag har dock bara provat detta en gång, med lite flytande smör. Det måste ju självklart vara något ätbart och något som inte stör dom för mycket. Något som är segt kan ju lugga dem i pälsen, vilket inte kan vara för skönt. Smör var det bästa jag kom på, men det är ju samtidigt inte det nyttigaste! Dock kan man väl säga att det här tipset är lite smått extremt, och inget som behöver höra till den dagliga aktiveringen Flört Även om det inte skadar mössen på något sätt.

Kommer du på några andra bra aktiveringstips får du gärna dela med dig, så lägger jag in dom i artikeln! Glad

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Annons:
Upp till toppen
Annons: