Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 13417 ggr
Grodan
2009-03-08, 14:03

Musens anatomi

Fast man inte kan tro det så är musen och människan genetiskt mycket lika. Och man vet mycket om musens anatomi och genetik.

Kroppen:

Musens har en ganska lång kropp för sin storlek. En smidig och stark kropp.
Musen har ett mycket välutvecklat nervsystem som gör att den kan reagera blixtsnabbt. Specielt vid fara, den försvinner snabbt och kan gömma sig på platser där man inte ens tror att den ska få plats
Men den lilla kroppen har ett hjärta som slår fort, och en snabb ämnesomsättningoch behäver äta små portioner med mat hela tiden för att gå energi.

Päls:

Pälsen är viktig för djuret genom att den skyddar kroppen på olika sätt. Bland annat hjälper den till att hålla samma temperatur hela tiden. Den skyddar mot sol och regn. Men pälsen skyddar också huden från yttre skador.
Pälsens färg gör framför allt på vilda djur att den smälter in i omgivningen.

Musen har 2 olika sorters hår. Det är päls och morrhår.
Pälsen täcker kroppen och finns i 2 sorter, underhår - som är tjock och hjälper djuret att hålla kroppstemperaturen. Och sen ytterpälsen (täckhåret) som har lite längre hårstrån och som är den päls som ger färgen på musen. En mus som lever ute har tjockare päls på vintern och tunnare på sommaren. En tammus som bor inomhus hela tiden har inte den skillnaden på pälsen vid byte av årstider.

Morrhåret är stelare och lite tjockare hår som sitter vid nosen. Det är med hjälp av morrhåren som musen kan ta sig fram, och då specielt i mörkret då musen mest känner sig fram.

Fötter:

Musen har en otroligt flexibel fot, som den använder till mycket. Som att springa klättra, slåss, gripa med, äta med och bygga bon med.
Musens fötter fram har 4 tår och bak har den 5 tår av. Tillsammans ger det alltså 18 st tår.

Svans:

Musens svans är ungefär lika lång som kroppen. Svansen är "byggd" av flera ringar fästa i en rad. Den är nästan naken, bara täckt med lite hår.
Musen använder svansen som stöd vid klättring, svansen är till för att hålla balansen och även som ett extra grepp. Det kan du se genom att studera hur musen använder den för att balansera genom att hålla den lätt uppåt och låte den "pendla". Och hur svansen greppar runt saker när den klättrar, som tex ditt finger när den sitter i din hand.

Tänder:

Möss har 16 st tänder som enbart är framtänder och molarer (tuggtänder).
Det är 2 framtänder i överkäken och 2 i underkäken och dom växer hela tiden. För att hålla tänderna vassa så gnider dom tänderna mot varandra. Tänderna är så vassa att musen kan gnaga igenom de flesta material.

Bak i munnen sitter 12 molarer, 3 på varje sida, uppe och nere. Och molarerna används för att mala sönder födan.
Mellan framtänder och molarer finns ett litet glapp som kallas diastema

från sidan http://digimorph.org/specimens/Mus_musculus/

Skriven av: mandymoo, 2007-01-28


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Vattnadal
2009-11-19, 23:06
#1

putt

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Upp till toppen
Annons: