Annons:
Etiketter7-genetik-färger-hårlag-teckningarartiklar
Läst 7662 ggr
Grodan
2007-12-28, 14:45

amairas genetikskola, del 1

En serie om genetik av amaira här på ifokus.

**

**Jag gör ett försök. Vart det leder, och hur långt jag orkar, återstår att se.

Jag ska försöka förenkla och förkorta så mycket som möjligt, och enbart lägga en "kunskapsgrund" inom färggenetiken hos möss, som sedan den som vill får bygga vidare på. Jag börjar från basen, med grunden. Grunden är proteiner.

Proteiner är det som allt levande består av, medan kolhydrater är dess bränsle.

I stort sett allt i kroppen byggs upp av proteiner: Muskler, hår, naglar, enzymer, hormoner, antikroppar, osv. Proteiner finns i alla kroppens celler, och står för de flesta av cellernas alltid pågående livsprocesser.

För att skapa bästa möjliga förutsättningar för liv (sitt eget eller i sin avel) är en bra matsedel det allra viktigaste.

Det behövs bra och hållbara byggstenar (proteiner), det behövs även rätt sorts energi till byggarbetarna (kolhydrater och fetter) och det behövs även en del mindre tillsatsämnen som är livsnödvändiga.

Vitaminer och mineraler är ett exempel. Järn t.ex. ingår i blodet, och blodet kan inte ta upp och transportera syre till cellernas livs-fabriker om järnet saknas.

Den genetiska koden.

Generna med sitt DNA finns i varje enskild cell i varje levande varelse, och därifrån styr de vilka proteiner som ska byggas, och därmed även de egenskaper som följer med proteinet. Till exempel blå eller bruna ögon, ett hetsigt eller lugnt grundtemperament, osv.

Det är det som kallas Den Genetiska Koden. Generna kodar för (bestämmer) de proteiner som ska byggas.

På det viset kan inte bara ögonfärg bestämmas, utan även till exempel humör.

För kanske är generna - som även bygger hormoner och enzymer, som ju också är proteiner - lite dåliga på att producera en jämn tillväxt av serotonin, som står för vårt goda humör och motståndskraft mot svårigheter. Då blir vår grundstämning labilare än hos någon med stark och jämn tillförsel av serotoninet.

Generna styr våra livsprocesser, i första hand genom att styra det som händer inuti cellerna, genom att bestämma sorten och flödet av proteinerna som hela tiden skapas.

Celler dör och nyskapas hela tiden i vår kropp, så genernas arbete är inte bara att flytta egenskaper från föräldrar till barn, utan de arbetar kontinuerligt hela tiden i den levande kroppen. Både med nybildning av celler, men också med alla de livsuppehållande processer som sker i cellerna.

_

Detta jag skriver är givetvis oerhört förenklat, så förenklat att det innehåller vissa "fel", men som modell hoppas jag det blir begripligt.

_

Relaterade länkar

Av: amaira

Datum för publicering

  • 2007-12-28

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2011-10-03, 00:46
#1

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: