Annons:
Etiketter11-noveller-berättelser-krönikorartiklar
Läst 10088 ggr
Grodan
2006-03-09, 10:56

Ska ormar verkligen ha mat?

Jag har en vän som räddar möss från att bli ormmat väldigt ofta. Hon vill att ormarna ska svälta ihjäl.

Mushonan Cassandra, räddad från att bli ormmat.

Mushonan Cassandra, räddad från att bli ormmat.

Klart jag förstår henne. Betänk att denna söta och snälla mus skulle bli mat!

På nittiotalet tyckte jag också att ormar skulle svälta ihjäl och hade parollen "Råttor och möss inte bara rovdjursmat" när jag åkte landet runt på mässor.

Jag kan än idag inte begripa varför en del blev så arga. Det är ju sant! Möss är inte bara mat, utan även älskade sällskapsdjur!

Visst är de en stor del i näringskedjan, precis som vi människor (massor med småkryp ska äta oss när vi dör), men det finns andra sätt. Mja, nu inte sagt att ormar kan bli vegetarianer trots att det skulle vara bra för många små gnagare att slippa bli uppätna.

Kanske var det ett aprilskämt, men jag såg en gång ormar som fick rå köttfärs. Minns nu att den zoomässan var vid första april…

Jag förespråkar inte att ormar ska svälta och heller ej bli vegetarianer. Det finns möss så det räcker till dem med. Men jag förespråkar en bättre hantering av de möss som skall bli mat åt ett annat djur, en sundare attityd gentimot dem som sällskapsdjur samt att man ser till att de slipper lida så länge de är vid liv.

Även om de avslutar sina dagar i käften på en orm så har de rätt till att få njuta av livet och det goda det kan innebära som bra och nyttig mat samt stor, rymlig bur med leksaker och bomaterial.

De borde även avlivas med en snabb och effektiv metod innan de ges som foder åt något rovdjur.

ormmat?

ormmat?

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-03-09

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
amaira
2006-03-11, 09:55
#1

Jaa, då kanske jag törs glänta lite på dörren till mitt förflutna, även här?

En gång i min ungdom hade jag möss. Jag till och med började föda upp i liten skala, men så blev jag med barn, så det blev inget av med det hela. Nån musföreing fanns inte heller på den tiden, så jag var helt "ensam".

Mina barns pappa hade en kompis som hade ormar, och vi hade en "deal". Han fick möss av mig, under förutsättningen att jag fick vara med och se att det gick "okej" till. Det gjorde det faktiskt!

Han hade både giftormar och "kram-ormar" - och det gick så himla fort för ormen att fånga och avliva musen. Vilket jag tycker är det viktiga i sammanhanget. Vet inte om det är så med alla ormsorter, men med dessa var det definitivt så. För mig är det en förutsättning för att "gå med på det". Och fram tills att ormen tog musen, var musen "glad och nyfiken" och tyckte det var intressant med den nya omgivningen.

Det andra är, precis som du säger Grodan, viktigt att musen respekteras som en levande varelse med värde, ända in till slutet.

Jag har också fött upp slaktdjur i liten skala (och är van vid slakt) under parollen, att: även slaktdjur har rätt att växa upp i kärlek!!! Och de ska absolut avlivas utan att behöva varken bli stressade eller rädda. De behöver inte ens veta vad som händer! Men det kräver att JAG kan se det hela i vitögat, och det är inte precis "roligt".

Djur reagerar "instinktsmässigt" på vissa "signaler", även med dödsskräck i hotfulla situationer. Uteblir de "hotfulla signalerna" uteblir även dödsskräcken! Det är förvånansvärt med vilket "lugn" de faktiskt kan hantera "döden-i-vitögat" många gånger (när de känner sig trygga för att det inte gäller dem själva).

Möss hör till de djurarter som många andra djur livnär sig på. Det är ju därför de får så många ungar! Därför att i naturen uppnår endast ett fåtal vuxen ålder. Det rkävs "marginaler" för att arten ska fortsätta finnas. De är helt enkelt "så sanslöst goa"!

Grodan
2006-03-11, 17:17
#2

Vi kan aldrig sätta oss in i hur ett djur känner eller mår - om vi nu inte är tankeläsare, men det är ju också något som ifrågasätts.

Jag tycker gott att ormar i fångenskap kan äta nyavlivade möss eller upptinade möss istället för levande. Även om ormen dödar fort och även om det ser ut som om musen inte bryr sig så kanske den upplever den värsta skräck eller ångest. Hur vet vi det?

Och är det inte så att om vi kan bespara musen att behöva se en orm och sen döden dö, att vi kan älska den mer när den är vid liv. Vi har svårare att mata en orm med ett älskat husdjur, speciellt om det är levande. Så om mössen avlivas först är det kanske lättare att behandla dem väl när de är vid liv.

För jag får känslan att möss som ska bli mat till ett rovdjur behandlas illa just för att de bara ska bli mat.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

amaira
2006-03-12, 07:21
#3

Jag håller faktiskt med dig Grodan, helt och fullt!!!

Grodan
2006-03-13, 03:00
#4

Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

noldon
2011-05-11, 22:57
#5

Grodan på vilket sätt behandlas dom illa för att dom ska bli orm mat??

oavsett om dom är orm-mat eller husdjur så sköter nog dom flesta djuren på samma sätt man ger dom mat, vatten, och rent hem. lite gömslen att gömma sig i.

enda skillnaden är att folk som har möss som husdjur sitter och kelar med dom.

Men vad får dig att tro att musen mår bättre av det? För musen är vi ett farligt rovdjur, och den bryr sig inte ett skvatt om ifall vi klappar den eller inte.

Sen om man föder upp gnagare för orm-mat så måste man se till att djuret trivs.

för om ett djur inte trivs i den miljön dom befinner sig i tex att dom inte får mat inte får vatten och lever i sin egen avföring, ja då skaffar dom inga ungar.

och en ormägare vill ha bra foder till sina ormar. vad tror du det finns för näring i en undernärd mus?

nej du får nog snacka med folk som föder upp gnagare till reptilmat innan du ut talar dig och generalliserar på det sättet.

Grodan
2011-05-11, 23:56
#6

#5 Artikeln har många år gammal och den skrevs när det fortfarande var tillåtet att mata ormar med levande möss.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
[MatildaWi]
2011-05-12, 06:56
#7

Bra skrivet! Det finns nog många som inte tar väl hand om sina djur även om de är ormmatsuppfödare.Gråter

Magda
2011-05-12, 07:03
#8

#6 fast det görs ju en hel del nu med, fast det inte är tillåtet Obestämd

ariama
2011-05-12, 07:46
#9

Ja, den här artikeln, och mitt svar, är över 5 år gammal. Saker och ting förändras.

#5 Noldon. Det finns två olika sätt att hålla djur "friska och välnärda". Man kan säga att det är med och utan "kärlek".

Med kärlek, menar jag att man helt enkelt bryr sig, ser till djurens BEHOV, och att man BRYR SIG OM att de har ett liv med kvalitet.

Möss går alldeles utmärkt att hålla levande, friska, "fyllda med näring", och att få att reproducera sig, i en pytteliten bur helt utan berikning, utan bomaterial, utan gnag- och klättermöjligheter, utan möjligheter att ens röra sig normalt. På samma vis som man kan hålla fabriks-grisar, värphöns, slaktkycklingar, osv. De ska ändå "bara slaktas" och syftet är så stor vinst som möjligt, inget annat, och hur djuren MÅR MENTALT skiter faktiskt de inblandade i, eller snarare "tittar åt ett annat håll", för ingen bryr sig om dessa djur. Det finns ingen som älskar dem, de har ingen människa.

De kan ha rent, de kan få bra föda så de blir bra föda i sin tur, men jag vill benämna sådana förhållanden som "djurplågeri", och det är sååå vanligt, tyvärr. Vanligt gris- och kycklingkött i Konsum är djur som "ingen älskat".

Vad artikeln säger, är att även djur som ska användas till föda, är djur som har rätt att bahandlas kärleksfullt så länge de lever, eftersom de faktiskt ÄR levande, så länge de lever. När de sedan är döda, spelar det ingen roll, för då varken vet eller känner de något längre.

Man behöver inte kela med sina möss, för att de ska vara "älskade". Viktigare är att man ser till att de har BRA LIV, och det får de inte bara genom rena burar och bra mat. De behöver stora burar där de kan röra sig, gräva, klättra, gnaga, bygga bon till sina ungar, ja, där de helt enkelt har möjligheten att HA ETT LIV!

Det går att "leva" utan att "ha ett liv".

Grodan
2011-05-12, 12:14
#10

Många av mina möss har efter sin död blivit mat till rovdjur. Jag ett helt frysfack fullt med avlivade möss som hungriga rovdjur kan få. En tjej brukar vilja åka många mil för att ta möss från min frys, för att hon tycker att de är mycket bra att mata sina ormar med och hon har hämtat möss på många ställen.

Det är också många här på forumet som har möss till både avel, kel och rovdjursmat och varken jag eller några andra här bannar dem för det. Så länge vi ser att djuren sköts ypperligt finns ju ingen anledning.

Visst kan jag ha fördomar och jag är fullt medveten om det, men jag har faktiskt sett många möss fara illa just för att de varit "orm-mat". Dock vet jag att medvetenheten om även möss behov sprider sig och att de nu sköts mycket bättre. Vilket ju är allt jag ville få sagt med artikeln.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[Samsonmaster14]
2011-05-12, 15:12
#11

Men i naturen äter jo ormar möss o gnagare. Jag känner människor som försökt mata deras ormar med död föda med det gick inte. Jag älskar möss, men ormar är också viktiga och måste äta.

Jag tycker inte att ormar/reptiler ska få fina möss, dom borde äta vita möss.

Men nu får man inte mata reptiler med levande mat. Men alla struntar typ i det.

Själv har jag aldrig haft en orm, men jag är uppväxt med dom, och jag känner ingen orm som har ätit död föda. Men ändå e det lite synd om gnagaren.

Ellenfyrkant
2011-05-12, 16:04
#12

Livets gång kalar jag det. Även om jag själv aldrig skulle klara att utfodra med djur som behåller karaktären. Alltså, korv har jag gett min hund men skulle aldrig ge honom en griskulting. Skulle alltså inte klara av att äga en orm oc utfodra med döda möss.

Men sedan du skrev artikeln har regler förändrats. Det är ej tillåtet att utfodra med levande ryggradsdjur, alltså FÅR EJ levande möss/ råttor etc. ges som föda.

Håller med fullt om att alla förtjänar ett bra, värdigt liv innan de "går åt". Har jag alltid tyckt kommer troligtvis alltid tycka… Som den vegetarian jag idag är.

Mvh Ellenfyrkant

enbartmalin
2011-05-12, 17:15
#13

#11 Det är väldigt sällsynt med ormar som vägrar äta död föda.
Om man svälter ormen så kommer den äta död föda, det är väldigt ovanligt om den inte gör det.
Ormar kan lära sig att äta dött, men det räcker inte att lägga ut en död mus och efter 10 minuter säga "-Nej tyvärr, den vägrar".
Det krävs ganska mycket och det tar ett tag på svält(Du ska så klart inte sväla den till döds) men dom flesta ormar kommer förr eller senare att välja den döda musen framför svält.

Hälsningar Malin

Annons:
[MatildaWi]
2011-05-12, 19:50
#14

#11 är inte vita möss också fina..?

[Samsonmaster14]
2011-05-12, 19:56
#15

Satina, men jag tycker att albino gnagare e lite skumma. Mina kompisar matar sina reptiler bara med vita möss

Lucifer06
2011-05-12, 22:37
#16

Jag har orm-mat som sista utväg på mina musbebisar!
De ges bort till kompisar som sällskapsdjur och de som blir över blir ormmat.
Självklart döda och avlivade på ett humant sätt.
Men innan dess har de ätit bra mat, skuttat, lekt och förmodligen haft superskoj i alla klätterprylar som finns i burarna. :)

Men ALDRIG (ALDRIG!!!!) att jag skulle sätta ner en levande mus bland ormar…
Jag brukar säga att det är okej i naturen för där har musen ett val att sticka.
Sitter den fast i ett terrarium med en orm så är ju ödet redan utstakat för den. :(

http://www.eyeam.se

Lamina
2011-05-13, 03:38
#17

Människor och deras fåfänga, jag blir så trött på den… Vad spelar det för roll vad det är för färg på musen man matar med? En vit mus kan väl vara minst lika mysig och rolig som vilken annan mus som helst? Och vad säger att en "vacker" färgad mus är trevlig och go bara för att den är så "vacker"? Det är bara våran fåfänga som talar och säger att en mus med en viss färg som vi uppfattar som tilltalande skulle vara mer värd en med en mindre tilltalande färg. Naturen, mössen och ormarna, bryr sig inte ett skvatt vilken färg dom har.

Syrran köpte en PEW (albino) råtta på djuraffären förra veckan. Ingen ville ha honom eller hans bröder för att dom var albinos, så dom kommer bli ormmat hela bunten förr eller senare. Saken är den att dehär killen må vara "ful" i mångas ögon, men han är (kommer bli) den mysigaste pojken jag har haft glädjen att stöta på. Redan efter en vecka är han nästan lika tam som mina andra (privatuppfödda) pojkar och knastrar som en galning när man pratar med honom. Men han var utdömd, ingen ville ha honom, för att han är vit. Är det så det ska vara..? Foten i munnen

#11 Jag tror dina vänner behöver läsa på lite om hur man lär ormen att ta dött. Det är ingen större skillnad på en levande mus och en mus uppvärmd till kroppstemperatur som man drar fram och tillbaka för att simulera rörelse. Ormar är simpla djur, dom har inte hjärna nog till att fundera över om dendär saken som rör sig där borta är levande eller inte… Vilket får mig att undra över varför det är så svårt att lära vissa att ta dött. Men det går ändå i dom flesta fall om man är envis och verkligen vill.

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Camillhe
2011-05-13, 05:48
#18

Jag tycker att det borde förbjudas att äga reptiler helt och hållet. Reptiler har bara reptilhjärnan och alltså bara instinkter. En reptil kan inte fästa sig vid människor och har inget utbyte av människor. Enligt min syn är reptiler "titta på djur" och jag anser inte att det är rätt att vi ska ha "titta på djur".

Och att det är ok om man matar ormar med "fula djur" , var bara tragiskt att läsa. Har man möss BARA för utseendets skull?

ariama
2011-05-13, 08:57
#19

Jag tycker (också) det är tråkigt när ett djurs rätt till ett värdigt liv, diskuteras utifrån om den är "fin", har rätt färg, är bra som husdjur, är "kelig", "trevlig", osv.

Varje djur är ETT LIV, och LIVET I SIG bör respekteras!!!

Det är egentligen vad den här artikeln handlar om, vare sig det är ormar eller möss.

Och det finns många orsaker till att "ha djur". Att-titta-på kan vara ett sätt att lära sig mera. Om naturen, om djuret i fråga, mm, mm. Den känslomässiga biten ska inte underskattas, även om djuret inte "älskar tillbaka". Själv älskar jag naturen, i alla dess skepnader, men vill inte påstå att den älskar mig tillbaka, den har inte en sådan hjärna. Flört

Djur kan vara både sällskap och givande att ha, även om de inte är utpräglade keldjur. Relation kan man få till alla djur, på ena eller andra sättet, även om det inte handlar om s.k. känslomässiga utbyten.

Även reptilhjärnor är djur, de är LIV! Liksom fiskar, insekter, sniglar med flera djur som jag själv är intresserad av. För att inte tala om krukväxter. Eller att ha en trädgård - resonemanget går att dra hur långt som helst.

Och ALLT LIV ska respekteras!!! Särskilt sånt "liv" som vi har ansvar över.

Mona22
2011-05-13, 12:31
#20

Jag föder upp egna möss till min orm, då vet jag att de haft det bra. De har en stor bur, får varierad mat och mycket leksaker och gömställen. jag gör mitt bästa för att mina fodermöss ska ha det bästa liv som kan tänkas, och ja jag klappar och håller på med dem med.

Ska man dra det riktigt hårt borde alla människor bli vegetarianer. Våra kossor,grisar och kycklingar har det oftast mycket sämre i flera år än mössen som får leva ett halvår innan de "tas bort".

Klart man ska vara snäll mot alla djur men tycker det är kontigt att det blir lite hysteri över att möss blir ormmat. Ormen har inget val, den kan inte bli vegetarian, men vi kan det…

Sedan att ormar tar en eller 2 möss i månaden, hur många har utekatter här? hur länge leker en katt med en mus?? flera timmar oftast och biter lite i den osv. Det är djurplågeri men ingen bryr sig.men en orm som dödar för att äta är inte okej, är den för ful kanske? det är ju inget sött djur.

jag ger min orm döda möss och jag har verkligen inte dåligt samvete för det. Det är ett rovdjur.

Jag har möss som sällskap och till foder.

Annons:
[Samsonmaster14]
2011-05-13, 14:39
#21

Håller med dig till 1000%, Mona22

[FRllDA]
2011-05-13, 20:57
#22

Nu blir jag så sugen på att lägga in min åsikt.

Angående inlägg #1: "fram tills att ormen tog musen, var musen "glad och nyfiken" och tyckte det var intressant med den nya omgivningen."

Jag tyckte precis likadant innan jag läste etologi (läran om djurens beteende). 90 procent av alla möss som ges levande till ormar sätter sig och tvättar sig, mitt framför nosen på ormen. Å då tyckte man, å kolla så lugn den är, helt omedveten om att ormens ansikte är 5 cm ifrån. Så är det inte. Möss som släpps in till en orm blir så livrädd att den inte vet vad den skall göra, så den tvättar sig. De resterande 10 procenten hinner aldrig slå slint i huvudet eftersom ormen dödar dem så fort. Och när den springer runt och utforskar så letar den en väg ut..

Många säger att det är naturligt att ormar tar möss. Och det är det - i naturen. Men om man jämför det med en antilop och ett lejon. Det är också naturligt, men är det lika naturligt om man hissar ner antilopen i en bur med lejon? Det finns inte en chans för musen att fly, det är inget shyst spel tycker jag.

Jag har sett många möss bli dödade utav en ormar, det ingick i min linje, och jag mår fortfarande dåligt över det. Den minuten från det tt musen sätts in i buren, tills det lilla mushjärtat slutar slå är värre än en 80 minuters lång skräckfilm. Däremot har jag ingenting emot att folk fodra med döda möss!

Lamina
2011-05-13, 21:16
#23

Får väl lägga till min åsikt i debatten om hurvida man överhuvudtaget ska mata med möss eller inte, för det har jag ju faktiskt inte gjort. :p

Att mata ormar med döda möss är precis som att mata dom flesta andra av våra husdjur. Katter, hundar och råttor (vet inte hur det är med möss) och säkert en del andra husdjur, som jag inte kan komma på just nu, äter kött. Precis som vi gör. Vem tänker på att det finns nermalda djur i torrfodret (eller blötfodret för den delen) vi ger till våra katter? Eller att dendär köttbiten vi just slängde till hunden var en död ko, en ko som troligen levt ett för en ko väldigt onaturligt liv. Men det är ok, för deras lidande ser vi inte. Men fy och skam för att ge en liten söt mus till en orm en gång i månaden, så får man inte göra! Skrikandes Personligen tycker jag nästan att ormar och andra reptiler är bättre husdjur än hundar och andra köttätande däggdjur. Det är betydligt färre möss som dödas och matas med varje månad än vad det går åt djur till våra små lurviga "oskyldiga" vänner.

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

ajanki
2011-05-13, 21:40
#24

Åh, vad jag är less på dessa diskussioner men ändå kan jag inte låta bli att läsa dom…

#22 Jag håller med dig i allt du skriver!!

[isdrakee]
2011-05-14, 00:47
#25

Som reptilägare vill jag såklart också lägga mig i. Jag håller helt klart med Mona22 och Ariama.

Jag förstår ärligt talat inte varför det blir så stor affär med just möss och råttor som foder. Eller gud förbjude det, om någon hamster, masrvin eller kanin skulle bli mat!

Jag tycker allt liv ska respekteras och jag önskar verkligen att alla djur skulle få ett drägligt liv oavsett syfte. Men varför är det bara fokus på gnagarna? Dessa reptilägare sätter sig antagligen vid matbordet varje dag och äter döda djur som har haft det ännu jävligare än mössen. Majoriteten av alla musägare gör antagligen precis likadant.

Och varför är det just reptilägarna som ska engegera sig? Hur många hund- eller kattägare ger sina husdjur kött som kommer från välmående djur?

4000 grisar kastreras utan bedövning varje dag i Sverige. Man får hålla 25kg levande kyckling per kvadratmeter och avlivningsmetoden där man hänger dem upp och ner i benen för att dom förhoppningsvis ska doppa huvudet i ett stömförande bad för att bli bedövade inför halsskurningen känns inte som ett trevligt sätt att dö på heller.

Jag önskar som sagt att allt liv skulle behandlas med respekt. Jag äter själv inte kött mjölk/ägg. Men kan någon förklara för mig varför mössen ska ha det bra medan det inte spelar någon roll hur grisen har det?

Camillhe
2011-05-14, 02:28
#26

#26 Varför utesluter det ena det andra? Tycker lika illa om kötthanteringen av "människomat" som om matning med levande råttor och möss till reptiler. Det viktiga i båda frågorna är ju HUR djuren får leva sitt liv, HUR de avlivas, och tyvärr är det alltför vanligt att möss blir levande föda.

Jag tycker reptilägande (samt en massa andra djur) borde förbjudas att ägas av privatpersoner och då specifikt de djur som inte har utbyte av människor. (mer än att bli omskötta och matade).
Jag tycker hela tänket är så fel med att människor ska äga alla dessa "exotiska" djur och jag anser att man kan studera de vid välskötta djurparker eller i naturen om man har ett så brinnande intresse.

Jag tror inte för ett ögonblick att mina åsikter här, eller på ngt annat forum, kommer att påverka någon reptilägare till att sluta hålla reptiler utan jag hoppas att lagen ngn gång i framtiden ändras så att man inte längre får ha "exotiska" djur som sällskapsdjur. Detta är en sådan evighetsdiskussion som pågått på massor av forum under massor av år och jag tror inte den leder ngn vart.

Grodan
2011-05-15, 11:03
#27

#25 Jag skulle nog säga att musfolk i Sverige och i a f de som häckar på mus-ifokus har väldigt tolerant syn. Våra sällskapsmöss kan visst bli mat till rovdjur, bara de får avlivas snabbt och smärtfritt först. Men ibland tycker jag att det är synd att mata rovdjur med fullt friska djur och föredrar om rovdjuren kan få djur som det är något fel på. T ex så har flera möss som jag inte kunnat ha kvar till sällskap pga morrhårsätning eller annat blivit mat till rovdjur.

Vad gäller större djur som t ex råttor så är det väldigt tabu fortfarande att nämna att avlivade sådana skulle gå till foder. Jag har inte varit främmande för tanken och erbjudit mina vuxna råttor som avlivats till rovdjursfoder, men väldigt få har velat ha dem trots att de är mkt stora och fina.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
[isdrakee]
2011-05-17, 15:31
#28

#26 och #25 Det kan nog stämma att mus-folk är mer toleranta mot smådjur som foder än andra. Kommer ihåg vilket himla liv det blev när det på tv visades hur en familj köpte och åt upp ett marsvin förra året.

Självklart behöver inte det ena utesluta det andra. Jag tycker det är jätte bra att det finns folk som engegerar sig för djuren och jag skulle vilja se att många fler gör det. Men jag har ändå lagt märkte till att det är många människor som tycker det är fel att använda gnagare som foder medan dom anser det är helt okej att döda och äta andra arter. För mig är detta att kasta sten i glashus.

Jag tycker att just reptilhobbyn fått aldeles för mycket hård kritik om detta. Det är viktigt att foderdjur har det bra ja men det är lika viktigt att hundens, kattens, musens och människans mat har det bra också. Jag tycker att all djurhobby och människans eget ätande ska ha minst samma press på sig för att förbättre mat-djurens situation. Reptilfolk är inte ensamma om att mata sina djur med kött. Däggdjur äter per automatik mer eftersom dom är varmblodiga.

#26 Du får gärna utveckla varför reptiler och andra titta-på-djur borde förbjudas. Det finns massor med folk som har djur pga stort intresse och inte för att ha något att "gulla med". Jag förstår inte riktigt hur detta skulle vara fel men blir mycket nyfiken på att höra varför du tycker det. Och varför skulle djuren i så fall ha det bättre på djurparker?

Och varför skulle det vara fel med "exotiska djur"? Vissa djur ser vi som exotiska men sen lever det ändå människor med just dessa djuren utanför huset och tycker dessa är hur vanliga som helst. Människor som i sin tur tycker våra djur är jätte exotiska.

Vanliga nymfkakaduor är precis lika exotiska som mina taggsvansvaraner. Båda kommer från Australien.

[Dominik]
2011-10-26, 18:08
#29

Det finns inte bättre djur än….reptiler <3 Dom sitter i sitt terr, man behöver inte städa deras terr ofta, dom är fina och spännande….osv, osv.

+ ni som säger att reptiler borde förbjudas för att ,reptiler får inte ut nånting av människan! Hallå? Reptiler är inga keldjur? Man ska inte leka med dom, man ska inte hålla på med dom, dom mår bäst i sina terrarier där deras ägare sköter om dom rätt och fint. Egentligen så borde man inte heller leka med en mus? För möss är människor stora rovdjur som vill döda dem :P fast vi leker ändå med våra musar <3

Jag vet att man får inte mata reptiler med levande däggdjur, men alla mina vänner bryr sig inte om det lol, dom kör med levande. MEN! Lagen säger väl att reptiler får inte äta levande däggdjur ? (rätta mig om jag har fel). Så det betyder att man får inte låta reptilen äta upp en (t.ex) levande hamster ??? haha fast sanningen är att dom flesta reptilarter äter inte levande gnagare….dom dödar det först och sen äter upp gnagaren (eller maten). Så man får väl slänga in en levande hamster i till en kp ? den kommer ändå döda hamsterna snabbt, och äta den när hamstarn dör :)

Vill tillägga att jag kommer ha ormar i framtiden, men inte ormar som äter möss <3

Hyeonmu
2011-10-26, 18:39
#30

*Lite smått tankfull* Tja, jag tror visst att rent näringsmässigt skulle man kunna sätta de flesta rovdjur på säd-grönsaksdiet. "Våra hundar och katter" som nämnts äter ju redan mer säd och grönsaker, främst säd, än kött i sin mat.

Jag har sett de som BARFar vegetariskt också för den delen. Tja, är väl inte exakt BARF då längre.

"Vi människor kan välja att vara vegetarianer, det kan inte djuren." Nej, men vi kan välja åt djuren. Som sagt - torrfodret i affärerna är SÄD! Säd säd säd. Korna matas med andra djurkadaver, med malda fiskrester.

Min syster kom in till läkare med allergi som liten efter att ha ätit fiskpuré. Allergi konstaterades. Veckan efter åkte de in igen efter att hon ätit kycklingpuré, och pappa stod frågande, "Är hon allergisk mot kyckling?!" "Nej," sa läkaren, "utan som flera andra mot FISKEN i kycklingen."

Matdjuren får allsköns skit för att växa bättre och snabbare. 
Varför ska då ormen ha det så mycket bättre förspänt än katt och hund, bättre än växtätande djur som matas med as, och få fint färskt kött? Nä, gör en purée på grönsaker och säd och värm och stoppa i korvskinn. Sen viftar du framför ormen med det precis som med en varm död mus.

Ormen är ju som sagt ännu mindre intelligent än många däggdjur. Inte kommer den säga "nam nam - nej det här smakar inte kött! D= JAG ÄR LURAD!" Särskilt inte om den ätit det sen den kom ur ägget.

Så. Lite halvt seriösa tankar, nytt i en diskussion gammal som döden.

Grodan
2011-10-26, 18:41
#31

#30 Huga för att äta skräpmat alltså (ja, räknar nästan all färdig mat, purér o annat till skräpmat sårri)… men tänkvärt o bra inlägg.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: