Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 10616 ggr
Grodan
2011-07-11, 20:31

Vilka krav bör du ställa på din musuppfödare?

Att som musköpare ställa krav på musuppfödare ger i längden mössen högre status. Med krav menas att du inte ställer upp på att köpa möss från vilka omständigheter som helst.Du har rätt att ställa krav

Som musköpare är det viktigt att du ställer krav på uppfödaren du väljer att köpa möss från. Annars kan du lika gärna köpa dina möss i en djuraffär. För som köpare har du rätt att ställa krav, du har rätt att välja uppfödare utifrån dina krav och genom att ställa krav bidrar du till att höja musens status.

Så vilja krav är rimliga? Hur anser du att en uppfödare skall avla? Vad har du för önskemål angående dina möss temperament, stamtavla, sjukdomshistorik i släken osv? Här är några tips:

Kolla stamtavlor

Att en mus har en stamtavla säger egentligen väldigt lite, så studera stamtavlan och fråga uppfödaren om djuren i den. Hur ser livslängden ut? Hur är temperamentet i linjen? Vilka sjukdomar finns det i släkten? Har mössen varit friska? Har det funnits mycket Rossel, morrhårstuggande, tumörer eller dyligt? Hur har vikterna sett ut?

Nöj dig inte med en stamtavla med okända möss, var aktiv och ställ frågor.

En bra uppfödare besvarar gärna frågor, vet svaren och kan berätta om djuren i stammen.

Vilken typ av avel?

Sedan bör du som köpare också fundera på vilken typ av avel du vill stödja.

Anser du att det är ok att en uppfödare föder upp möss till både sällskap och foder? Om inte så är det en sak du bör kolla upp innan du väljer uppfödare.

Hur många möss tycker du att det är rimligt att en uppfödare har? Hur många kullar per år tycker du att en uppfödare kan ha och ända ha tid över för varje mus med aktivering, kärlek och socialisering?

Det finns inga svar på ovanstående som är rätt eller fel utan det handlar om vad du som köpare anser är rätt eller fel.

Syfte med parning?

Fråga gärna varför en parning är gjord, vad var det med föräldradjuren som var så bra att man valde att avla på dem? Handlade det bara om utseende eller fanns det mer tankar bakom den planerade parningen?

Skötsel

Hur sköts mössen? Fråga om mat, burar, inredning och annat du finner av intresse. Hälsa gärna på din uppfödare om det är möjligt och träffa dina nya familjemedlemmar innan du köper dem.

Text: Camihlle Eringsmark

_Foton: Grodan
_


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2011-07-12, 14:08
#1

Tack så mycket, Camihlle! Kyss


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Ellenfyrkant
2011-07-12, 14:42
#2

Bra artikel! Viktigt att komma ihåg vilken stor del man som köpare har i framtidens möss!

Mvh Ellenfyrkant

MP160
2011-07-12, 17:29
#3

Wei Camihlle! Skrattande

ajanki
2011-07-12, 17:45
#4

Jättebra artikel!!

Jag tycker att det är viktigt att ställa krav på sin uppfödare, dom flesta uppfödare ställer ju vissa krav på sina köpare. Så för mig är det en självklarhet!!!

UlrikaD
2011-07-12, 18:20
#5

Bra artikel.

Tycker väldigt många har en åsikt om musuppfödning men köper ändå möss utav uppfödare som står helt på andra sidan, samt gör saker som de är motståndare till.

Jag har gjort det själv, men gör det inte längre.

DeniceP
2011-07-12, 21:56
#6

Bra info!

Själv hade jag tänkt vara en uppfödare som skriver och skickar med så mycket info om föräldradjuren (och längre bak om det nu går) som det bara går. Samt att planera varje parning noga, ha en så bra miljö som möjligt, bra mat, samt att socialisera mössen tidigt!

Hoppas jag blir en bra uppfödare om något år, när jag kommer igång riktigt. Skrattande

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Annons:
StillaSinnet
2011-07-17, 09:18
#7

Ny artikel som jag har missat!!!

Skäms på mig Rynkar på näsan

Det är jättebra med köpare som vet vad de vill. Det tycker jag som uppfödare och säljare.
Jag är själv lite dålig på att ställa alla de där frågorna när jag ska köpa möss, jag känner mig obekväm, som om jag snokar efter svaga länkar. Och det är ju egentligen jättekonstigt att jag känner så…för så upplever jag inte frågvisa köpare! Dem upplever jag ju som intressanta och seriösa Obestämd

Märkligt…något jag får fundera vidare på…

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Grodan
2012-01-12, 22:35
#8

Jag vill putta för denna superbra artikel lite. Nu när det råder tider då folk startar musuppfödning alltför lättvindigt.

I sådan tider är det alltmer viktigt att vi, alla köpare, tänker oss för varifrån vie inhandlar våra möss och ioch med köpet inte stödjer uppfödningar där för stor okunskap och dålig djurhållning råder.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[finamöss]
2012-01-20, 21:47
#9

Toppen Grodan att du puttar upp denna!

Jag har visserligen erfarenhet kring smådjur, men jag har inga planer alls på att avla på någon av mina flickor även om dom är goa och fina. Varför? Jo för att det föds tillräckligt med möss som behöver hem. Låt säga att 10 här på sajten föder upp 3 kullar var inom ett år. I en kull blir det i genomsnitt 10 ungar. Det blir 30st muslingar per uppfödare. 30 gånger 10 är 300st. Vart ska alla dom ta vägen om flera andra föder upp? Nä, lämna uppfödandet till uppfödarna.

Egentligen borde det finnas en avels spärr så att enbart registrerade uppfödare får föda upp. Nu låter jag kanske hård, men alla kan inte föda upp bara för att djuret är gulligt. Man ska veta vad man pysslar med också.

StillaSinnet
2012-01-21, 09:38
#10

Svemus reggade 1700 möss från medlemmarna under 2011. Det säger en del

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

ajanki
2012-01-21, 11:36
#11

Ja, tänk om man kunde sätta krav på vilka som fick och inte fick avla…men det kan man ju inte!

Utan alla måste tänka sig för själva, och jag hoppas alla gör det innan det blir försent och mössens situation blir ännu värre…utan nåt värde som husdjur överhuvudtaget!!

Upp till toppen
Annons: