Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 6647 ggr
Grodan
2007-05-02, 02:06

Små överraskningar

Artikel av Therese Olsson, Highlandertess här på mus-ifokus.

Inte alla små musbarn är planerade sådana. De kan bara dyka upp. Det är vad som hände mig. Skulle skaffa mina första möss och hade läst på en del om foder, bur, inredning och lite annat så att jag skulle veta vad de små skulle behöva. Något jag inte hade läst på om var hur man såg skillnad på könen. Men jag litade på säljaren när han sa att de tre utvalda var tjejer.

Efter några veckor började två av mössen se väldigt runda ut, som små päron. Nybörjare som jag var undrade jag om de hade anlag för fetma, men varför var de då så smala "fram"? Svaret kom cirka en vecka senare. En liten hög med rosa bebisar låg och rörde sig i buren. Då blev det till att leta på nätet efter bilder på hur hona och hane ser ut. Jag tänkte att de kanske hade blivit dräktiga redan innan flytten, men för säkerhets skull var jag tvungen att kolla. Tur var det, för en av "honorna" var en hane. Hur hade han lyckats göra honorna dräktiga utan att jag sett något, undrade jag. Vips, fick han flytta till egen bur. Sedan var jag tvungen att leta upp papperen där jag skrivit ned deras födelsedatum. Visste att två av mössen var från samma kull så jag hoppades innerligt att det inte var inavel. Jag hade tur och hanen var från en helt annan kull. Det blev lite extrakost till mödrarna och jag vakade över dem som en riktig "hönsmamma". Lite senare födde även den andra mamman sina ungar. Tyvärr så överlevde ingen av dessa två kullar, varför har jag ingen aning. Nu var allt frid och fröjd….trodde jag. Några veckor senare började en av honorna bli rund igen. Hanen hade hunnit vara på henne under den stund han varit kvar i buren efter att hon hade fött sin första kull. Panik! Någon vecka senare födde hon sin kull. Denna gång klarade sig alla.

Det var inte planerat med denna kull (eller de före), men jag åtog mig skötseln av de små ändå för de var så söta. Jag är tacksam för att jag gjorde det, för en av honorna i kullen har jag behållit och hon är så kelig och rolig av sig. Övriga två honor och fem hanar har hittat nya härliga hem. Jag fick verkligen gå en snabbkurs i skötsel av möss då detta inträffade så snabbt inpå att jag skaffat mina första. Det löste sig fint för mig med mina småttingar, men inte alla blir glada över sådana överraskningar. Ska erkänna att jag inte var så glad först heller, då jag verkligen inte förväntade mig något sådant. Därför är kunskap så viktig att sprida så att det inte blir några överraskningar för den nyblivne musägaren. Skulle överraskningarna dyka upp ändå så kanske man åtminstone inte står helt handfallen som jag gjorde. Nu skyller jag inte allt ifrån mig. Jag gjorde mina misstag jag också och vill gärna hjälpa till att förebygga att någon annan gör samma misstag.

Text & foto: Therese Olsson, Highlandertess

(Artikeln deltar i artikeltävlingen maj 2007!)

Av: Highlandertess

Datum för publicering

  • 2007-05-01

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2007-06-08, 02:54
#1

Medelbetyg: 3,17 - Antal röster: 12


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: