Annons:
Etiketter11-noveller-berättelser-krönikorartiklar
Läst 9913 ggr
Grodan
2006-09-18, 21:54

Att fotografera möss

Det gäller att ha en bra kamera med makro och att vara stadig på handen, annars blir det bara ett sudd och inget vackert musfoto!

Nu är inte jag någon mästerfotograf! Verkligen inte! Jag har faktiskt aldrig tyckt om att fotografera. Aldrig! Förrän nu! Med digitalkameran har en ny värld öppnat sig. Att kunna krypa så nära det lilla livet musen och föreviga den och visa hur oändligt vacker det lilla krypet är. Ja, det kan faktiskt nästan bli en drog!

Makro

Vill du lyckas med musfotografier måste du ha en bra kamera - vad som är en bra kamera får du fråga någon kameraspecialist eller fotograf, för det har jag faktiskt ingen aning om. Viktigt är att du kan ta makrobilder, dvs riktigt tydliga och förstorade närbilder, gärna som förstorar ett tiotal gånger.

Makro har oftast en ikon av en blomma. Tryck på ikonen och du kan gå väldigt nära musen för att ta makrofoto. Hur nära du kan gå är olika för olika kameror. En vanlig inte så proffsig dig.kamera tillåter 10-30 cm.

Speciell plats

Eftersom möss är livliga och nyfikna djur är det lättast att arrangera en speciell plats där du kan fotografera dem lätt. Platsen kan vara ett litet fack i en bokhylla, en stol/liten pall eller låda som du kan placera på ett bord för att kunna fotografera lätt utan att behöva böja dig ner. Det kan även vara en liten plattform där musen inte kan röra sig speciellt mycket, som t ex en hög burk eller flaska - du måste dock vara där och se till att musen inte ramlar.

Placera denna "plats" där det finns bra ljus. Antingen vid ett stort fönster eller vid en lampa med ett så vitt sken som möjligt.

Dagsljus

Det bästa ljuset är givetvis dagsljus, men det skulle innebära att du ska gå ut med musen och detta rekommenderas endast sommartid, dvs juni-augusti. Ska du ta ut musen andra årstiden rekommenderas att du transporterar den i en bur som är inpackad i en väska, så att musen inte blir sjuk. Är du dock det minsta osäker, så låt bli detta. Fönster kan duga bra!

Preparera din speciella plats med ett skynke i en lämplig färg. Är musen ljus bör du ha en mörk bakgrund. Är musen mörk bör du ha en ljus bakgrund. Undvik flerfärgade mönster. Bästa färgerna att ha som bakgrund är ljusgrå, vit, klarblå och grågrön.

Bekanta sig

Musen ska inte kunna springa ifrån den speciella platsen - det är en del av vitsen med den. Innan du kan fotografera musen måste du låta den bekanta sig lite med omgivningen, nosa, gå omkring och titta (den vill ha koll på läget). När musen funnit sig till rätta lugnar den ner sig, tvättar sig kanske och då är det dags för dig att sätta på kameran. Plocka bort bajs och kiss så att inte det upptar halva fotot och prata med musen. Fokusera på ögon. Det är alltid bra om ögonen är livliga och klara.

Morakullan´s Papiraulmus

Slö slutartid

De flesta digitalkameror upplevs som sega. Det kan ta ett tag innan man får in rätt teknik. Tekniken bygger på att man kan trycka ner "slutarknappen" helt eller delvis. Om man mellan varje fotoögonblick ska släppa upp knappen helt och sedan trycka ner den tar det lång tid innan fotot tas och musen hinner ändra läge. Tryck därför ner knappen halvvägs och invänta rätt tillfälle och bra fokus och tryck då lätt ner den sista biten. På så sätt kortar du tiden avsevärt.

Du kan givetvis ställa in slutartid och att kameran ska ta x antal foto per sekund eller dyligt, men detta är överkurs och inget jag kan i nuläget.

Tänk på

  • att inte fotografera mot solljus - solen kan då blända
  • hur skuggor faller
  • att inte ha några motreflektioner som stör
  • att vara snäll mot musen och inte ta för mycket blixtbilder - det är ett mycket starkt ljus och musen blundar när den tycker att det är för jobbigt

Saxomus blundar för att slippa blixten…

Saxomus blundar för att slippa blixten…

(Alla bilder är klickbara och fotograferade av mig)

Av: Grodan
  • Personlig sida
  • Kontakta
Datum för publicering
  • 2006-09-18

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
lothus1
2006-09-19, 01:43
#1

Saxomus påminner om Donald Trump med frisyren ;oP Va roligt!

mandymoo
2006-09-19, 02:02
#2

Vem ?

Grodan
2006-09-19, 02:03
#3

min fotomodell ju… *fniss* du vet vem


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

mandymoo
2006-09-19, 02:11
#4

Jo jag misstänkte att det var en viss liten dam eller liten o liten *Ler*…. ja hon är verkligen fotomodell …. Rebecca har redan planer bara kameran kommer hem ….

Elyria
2006-09-19, 11:15
#5

Jag har börjat fundera på att skaffa ny kamera. Min gamla analoga systemkamera har jag inte använt på länge och vår digitala är jag inte nöjd med.

Men jag har inte råd med en digital systemkamera så jag funderar på en vanlig digital med möjlighet till lite manuella inställningar. Kikar då och då in på foto.ifokus och har nu också hittat en sida med många kameratester. Här kommer adressen, om det är fler än jag som går i kameraköpartankar: www.cyberphoto.se.

mices
2006-09-19, 16:17
#6

Jag undrar om det är makro jag har på min kamera det är en kamera symbol men så står det M framför är det makro det betyder mån tro?

Annons:
mices
2006-09-19, 16:48
#7

http://www.dcresource.com/reviews/toshiba/pdr_m81-review/

 Det är en sån kamera jag har men är usel på att fotografera så jag vet inte vad hälften av symbolerna betyder Generad

Grodan
2012-07-23, 17:12
#8

Idag skulle det behövas en lite mer uppdaterad artikel om detta, med mera tips om hur man kan göra en liten mus-fotostudio, hur man gör när man fotograferar musen utomhus - vad man ska tänka påför att musen inte skall bli för kall, för varm eller "tappas" bort - hur man fotograferar med blixt, hur man fotograferar rödögda möss, hur man tar foton på "snabba möss"

osv osv


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

reverse
2012-07-23, 19:23
#9

Hihi, jag har blivit ombedd att hålla en hundfotokurs på Valdemarsviks brukshundsklubb. Kanske borde jag sätta igång med musfotokurser också. Flört

 //Lina

Grodan
2012-07-23, 20:48
#10

#9 Låter kul. Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2012-10-25, 13:29
#11

Fotostudio kan bestå av två dagsljuslampor och ett fototält.

Fototält kan man bygga själv. De minsta fototälten är på 40x40 cm och jag kan tycka att det är ganska stort. Visserligen kan man därinuti ställa en liten grej som musen skall sitta på.. Man behöver inte alltid just fototält utan en liten avgränsad yta där man har en tygbakgrund i lämplig färg och så lampor mot det.

Hittar man en bra dagsljuslampa kan det räcka med en sådan faktiskt. Dessa kostar från 99 kr och uppåt.

Här är några länkar på "fotostudior" som man kan köpa.

Finns många fler, men jag hittar inte just nu.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

vevve89
2012-10-25, 14:00
#12

Motljusbilder kan dock bli otroligt vackra, gäller bara att hitta bra/rätt motljus. =) *fotonörden kom fram lite här*

Upp till toppen
Annons: