Beteende, skötsel & hälsa

Överdriven pälstvätt

2007-10-04 17:47 #0 av: Grodan

Möss som har tråkigt eller mår dåligt av någon anledning, oftast stress pga understimulans, kan börja tvätta och putsa sig själva eller sina burkamrater så noga att det ser ut som om de har blivit rakade.

Foto: Elin Mattsson (klickbar) Det vanligaste bland möss är borttuggande av sina kamraters morrhår. I musvärlden är morrhårsätning ett mycket känt begrepp!

Beteendet är ett överdrivet putsande som tyder på stress och/eller pga understimulering.

Andra typer av samma överdrivna putsande är när möss tuggar päls på sig själva eller på sina kamrater. På råttor kallas det t ex för barbering - helt enkelt för att det ser ut som om ens långsvansade husdjur varit hos barberaren.

Foto: Elin Mattsson

Tuggar olika mycket

Ibland upptäcker man inte att man har morrhårsätare bland sina möss. Hur mycket det syns är olika. Vissa biter bara av morrhåren. Vissa biter av morrhåren samt all päls på morrhårskuddarna. Vissa slutar inte heller då när morrhårskuddarna är renrakade utan fortsätter att putsa bort päls på sin kompis/sina kompisars nosar.

Gör det ont?

Man kan även höra hur den mus som blir noga putsat och barberad ibland piper. Det är inte helt osannolikt att det gör lite ont. Morrhåren är ju musens känselspröt.

Tittar man på musens nos och håller upp den mot en mörk eller ljus bakgrund (beroende på musens pälsfärg) kan man se om den har morrhår - alla, några eller inga. Saknar den morrhår bor den med en (eller flera) morrhårsätare.

Foto: Elin Mattsson

Foto: Elin Mattsson

Vad gör man? Ja, mycket beror på vad man har mössen till. Är de enbart sällskapsdjur kanske det inte gör så mycket om morrhår eller päls saknas. Utställnings- och avelsdjur däremot måste ha all sin päls intakt!

Hur upptäcker man att man har en morrhårsätare i sin bur?

I enkla fall har man bara en morrhårsätare i buren, oavsett hur många som bor där och då kan man lista ut att den mus som har mest morrhår är den som tuggar bort morrhåren på sina kamrater. Det är sällsynt att morrhårsätaren tuggar av morrhåren på alla sina kamrater och mer vanligt att den väljer vissa individer, oftast ordnat efter hackordningen i flocken.

Hane som "rakar sin pung". Foto: G. Elleby

Hane som "rakar sin pung". Foto: G. Elleby

Pälstuggning

Beteendet med morrhårsätning eller pälstuggning kan brytas, men det tyder på låg stresströskel och är ofta mycket ärftligt!

Bäst bryts överdrivet putsande med stimulans, större bur, mer aktivitet samt att ertappa djuret med putsningen och försöka göra det lite obehagligt. En råtta kan man ertappa/störa några gånger vid exakt det tillfället den tuggar pälsen och sedan avleda med någon annan aktivitet, men en mus kan vara lite svårare att uppfostra - även om det givetvis är värt ett försök!

Ej i avel!

Djur som putsar sig själva eller sina burkamrater så mycket att de får kala fläckar eller saknar morrhår skall inte avlas på. Det är en beteendestörning som är mycket svår att avla bort! Man kan inte säga att möss som barberar sig själva eller andra möss är sjuka, men helt friska skall man nog inte heller anta att de är, tyvärr.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-03-31 00:47 #1 av: Grodan

Till den här artikeln bör även läggas till lite nya rön som vi kunnat ta del av fram till idag.

Det har framkommit att möss som barberar eller morrhårstuggar ofta kan lida av något annat problem.

Denna artikel är också mycket intressant att läsa i samband med ovanstående: LÄNK

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-03-31 08:38 #2 av: ariama

Intressant artikel!

Artikeln berättar, att man får fram barberings-beteende genom att "stänga av en gen", som behövs för att vissa celler i immunförsvaret ska kunna fungera korrekt.

Alltså, barbering kan bero på en neurobiologisk obalans i hjärnan.

Då kommer frågan - varför har man aldrig sett detta beteende hos djur i det vilda?

Anmäl
2012-11-01 18:43 #3 av: Grodan

Piffat upp denna artikel lite. Skrattande

Har Du lyckats få din barberar-mus eller morrhårsätar-mus att sluta? Berätta om det, hur Du gjorde osv.

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.