Beteende, skötsel & hälsa

Musens morrhår

2006-07-17 00:22 #0 av: mandymoo

Morrhår, sinushår, har en rot som sitter i en liten hålighet, sinus. Håligheten runt roten är blodförsörjd och har massor med nerver som går ut från den

Musen har rörliga morrhår på varje sida av nosen. Ett morrhår är mer än dubbelt så tjockt som ett vanligt hårstrå och morrhårets rot sitter också mycket djupare. Och är rikligt utrustad men nerver, vilket gör att morrhåret ger musen information om luftens rörelse, luftens tryck, mat och allt annat som det vidrör. Morrhåret är extremt känsligt pågrund av att dom är nära sammankopplade med nervsystemet.

Det vetenskapliga ordet för morrhår är "vibrissae", ett namn som minner om deras känslighet för vibrationer i luftströmmar. När luft virvlar och strömmar kring föremål, vibrerar även morrhår. Ur dessa vibrationer får musen meddelande om nuet - storleken och formen på föremål, utan att se eller röra vid dom. Musen ser ut att hela tiden röra sina morrhår. Mus har dålig syn och morrhåren är deras hjälp att skydda sig.

Man har noterat att i en grupp djur så kan ibland mycket dominanta djur ibland tugga av andra medlemmar av gruppens morrhår och även ibland pälsen (vanligtvis då i ansiktet) det är att utsatta djur ser rakade ut. Som tur är så ger detta sällan infektioner.

Morrhårsätning ses ju som en beteendestörning på musen - att det är ett stressat djur som kanske inte helt trivs i sin miljö (som kan bero på liten bur, aktivering osv).
Och om man också noterat att ofta är dominanta djur som har beteendet att tugga på kompisarnas morr hår, så tycker jag att det stämmer bra överens. 
Djur som har kvar mycket av sina "ur-egenskaperr" och som är dominanta är dom som kan ha lite mer svårigheter att anpassa sig o helt trivas i en bur.

Man kan prova med att sätta ihop ett djur som tuggar morrhår tillsammans i en annan grupp (omgruppera lite)eller med ett annat djur. Och har man då tur så slutar den att tugga på kompisens hår. Anledningen till detta kan ju då vara att djuret hamnar med ett eller flera djur som är högre i rang.

På katter kan man ofta se att mamman tuggar av kattungens morrhår, för att de inte skall springa så långt bort. Morrhåren växer sen ut igen.

Amerikanska forskare säger att genom att försiktigt blåsa luft på musens morrhår och samtidigt se hur hjärnan reagerar kan dom se hur en mänsklig hjärna arbetar.

Anmäl
2006-07-17 00:28 #1 av: Grodan

NAW! Vilken fin artikel!!! *impregnerad* Skrattande Kyss

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-07-17 00:38 #2 av: mandymoo

Man tackar Generad

Hoppas att flera ska känna sig manade att knåpa ihop något......

Anmäl
2006-07-17 03:54 #3 av: Grodan

Åh, men efter denna blir det svårt...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-12-27 05:38 #4 av: Grodan

Fixat till artikeln så den är mer lättläst

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2011-12-27 16:42 #5 av: Lamina

Du ligger i du Grodan. :p

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.