Noveller, berättelser & krönikor

Mus eller råtta?

2006-03-13 04:49 #0 av: Grodan

Jag ombeds ofta att jämföra mus och råtta samt säga vilken av dem som är trevligast, bäst eller intelligentast. Att välja en av dem...

Vildkatt skriver som kommentar till artikeln "Skillnaden mellan mus och råtta!":

Jag skaffade råttor, men så visade det sig att jag var allergisk mot dom. Mössen däremot går utmärkt. Tycker dessutom att dom är 3-vligare än råttor... Små och behändiga med STOR personlighet

Det är en intressant frågeställning och jag ombeds ofta att jämföra mus och råtta samt säga vilken av dem som är trevligast, bäst eller intelligentast.

Själv har jag inget intresse av att jämföra eller välja, de är olika och det är charmen, men jag kan förstå att folk som inte har möjlighet att ha många olika husdjur gärna vill välja en av arterna. De vill ha hjälp med att välja rätt sällskapsdjur helt enkelt.

Men det får inte vara en tävling. Varken för rått- eller musägare eller djuren själva. Kan man ha bägge arterna bör man försöka ha det - för de är underbara djur. De är så närliggande arter och gillar man den ena gillar man oftast den andra. Tänk dock på att hålla dem isär. Även om det kan gå att fotografera en mus och råtta sittandes tillsammans, finns inget som säger att de kan leva ett normalt och fredligt liv tillsammans i en bur.

Jag rekommenderar alltså inte att ni experimenterar med detta, för även om råttan till synes är snäll så uppskattar inte musen sällskapet. De trivs bäst att leva med samma art!

Om du skall välja mus eller råtta, fundera på vad det är du vill ha för husdjur, vad vill du ha för utbyte, hur stora krav djuret får ställa på dig. Hur mycket har du tid att umgås med ditt djur. Hur stor plats har du för bur. Hur mycket pengar har du för mat, tillbehör och vård. Har du råd att gå till veterinären? Kan du friskkontrollera ditt djur dagligen, har du tid och ork till det?

För att slippa jämföra tammus och tamråtta frågar jag Googlefight:

http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=tammus&word2=tamr%E5tta

Relaterad länk

  

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-03-13

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2019-01-15 15:19 #1 av: Grodan

hm... google fight funkar inte längre...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.