Beteende, skötsel & hälsa

[X] Juvertumör på mus

2015-08-07 08:28 #0 av: ajanki

Det är inte alls ovanligt att möss får tumörer. Här beskriver jag den vanligaste cancerformen på mus, och hur du känner igen den: Juvertumör. VARNING: Innehåller bild på obducerad mus! Innehåller några bilder som kanske kan uppfatts som obehagliga, på möss med tumörer, samt även ett foto på en obducerad mus. Är du känslig så hoppa över denna artikel.

Den vanligaste cancerformen på mus är juvertumör (bröstcancer).  Det är mestadels honor som drabbas, men även hanar kan få juvertumörer.

Får din mus en tumör, så är det troligast juvertumör, oavsett var den sitter. Möss har tio bröstvårtor, tre par fram på bröstkorgen och två par bak mot ljumskarna. Till varje bröstvårta hör ett stort område bröstvävnad som brer ut sig åt sidorna och ända upp på ryggen. Sandy står modell. Pussar



Tumören kan alltså sitta på buken, på sidorna, underhalsen, vid baken och till och med på ryggen/nacken.

Bröstvävnaden sitter precis under huden, där även lymfvägarna går, och är skilt från den underliggande muskulaturen via en tunn hinna. Det gör att tumören sitter fast i huden, inte i muskulaturen, och alltså känns fri och rörlig när man undersöker den på den levande musen. Det kan ibland kännas som att ”rulla en ärta” mellan fingrarna.

Knölen sitter fast på undersidan av huden. (och detta är den enda obduktionsbilden i artikeln)


VAD ÄR CANCER?

Det finns ett stort antal olika cancerformer, men gemensamt för dem är att celler blir sjuka och börjar dela sig okontrollerat, för att så småningom växa till en tumör. Sådant som kan skada cellerna kan vara strålning, vissa gifter, virus, mm. Även ålder kan påverka, eftersom cellerna lättare skadas ju äldre de blir.

Ofarliga tumörer kallas benigna, de sprider sig inte.

Elakartade tumörer kallas maligna = cancer. Cancertumörer fortsätter att växa, och de ”tappar” celler som åker iväg i lymf- och blodbanor tills de fastnar på någon annan plats i kroppen. Där fortsätter de att växa och bildar nya tumörer = metastaser. Juvertumörer mestaserar främst i lungorna. Cancertumörer kan också växa in i intilliggande vävnad.

MÖSSENS JUVERTUMÖRER

”Bröstcancer” är en av de vanligaste tumörsjukdomarna hos både människor, hundar, katter, råttor och möss. Orsakerna kan vara många, och till stor del saknas kunskap. Specifikt för mössen är att man vet att deras juvertumörer orsakas av ett virus vid namn Murine Mammary Tumor Virus, MMTV.

VAD ÄR ETT VIRUS?

Ett virus fungerar sjukdomsalstrande genom att ta sig in i levande organismers kroppsceller och förändra en liten sekvens av cellens DNA. Då förändras  cellens funktion, den ”blir sjuk” och beter sig onormalt. När en virusinfekterad cell börjar dela sig och föröka sig okontrollerat, uppstår cancer. (OBS det finns även andra orsaker till cancer än virus, och virus kan göra celler sjuka på andra vis än okontrollerad tillväxt)

MMTV (Murine Mammary Tumor Virus)

Juvertumörer hos möss är ärftliga. (Det jag skriver om gäller för MMTV  som inte finns hos människor, hundar eller katter, råttor vet jag ingenting om, annat än att råttors juvertumörer oftast inte är aggressiva till skillnad mot mössens.)

MMTV kan överföras från hona till ungar på två olika vis. Både via bröstmjölken, och via arvsanlagen om viruset även finns i könscellerna (ägget).

Möss som smittas via könscellerna (arvsanlagen) utvecklar i högre grad tumörer. En mus smittad med endogent MMTV (via könscellerna, ej exogent  via mjölken) har virusets DNA i alla kroppscellerna.

TUMÖRER kan växa mycket snabbt, eller över en lång tid. Så länge de är små gör de inte ont, och mössen syns inte lida av dem. Men förr eller senare - oftast förr - gör vi humanast i att låta dem vandra vidare på ett skonsamt vis. En juvertumör på en mus är tyvärr en dödsdom.

LÄNKAR:

 http://mus.ifokus.se/articles/4d717819b9cb462233085845-allmant-om-tumorer

http://stud.epsilon.slu.se/496/7/siverhall_l_130425.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Mouse_mammary_tumor_virus

http://www.pathbase.net/Necropsy_of_the_Mouse/index.php?file=Chapter_3.html

http://www.lakartidningen.se/OldPdfFiles/2000/21549.pdf


Text & foto :Ariama

http://anettesmousery.weebly.com/

https://anetteajanki.wixsite.com/myferrets

http://kennel-al-shen.weebly.com 

http://minarexkaniner.weebly.com

Medarbetare på mus ifokusHjärta

Anmäl
2015-08-10 10:33 #1 av: ajanki

Tack för en superintressant artikel Ariama!

http://anettesmousery.weebly.com/

https://anetteajanki.wixsite.com/myferrets

http://kennel-al-shen.weebly.com 

http://minarexkaniner.weebly.com

Medarbetare på mus ifokusHjärta

Anmäl
2015-08-10 13:17 #2 av: Emouse

*Klapp Klapp Klapp Klapp*SkrattarSkämtar

Emma, medarbetare på Råttor och Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2015-08-10 21:11 #3 av: Grodan

Hjärta

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2015-11-01 09:39 #4 av: KickiG

Sitter här och funderar. Finns det något sätt att veta skillnaden mellan en benign och malign tumör? Skicka in prov på analys förstås. Är det växthastigheten som annars är indikationen?

Anmäl
2015-11-01 19:24 #5 av: ariama

Mössens juvertumörer är (vad jag förstår) alltid malign.  De växer och de sprider sig,:växer in i intilliggande vävnad och sprider sig till andra organ.

En godartat tumör antar jag är en knöl el liknande som  "bara finns där" utan att växa, även om risken finns att den förändras och börjar växa och blir elakartad.

http://bibblansvarar.se/sv/svar/hej-kan-du-du-forklara-mig-v

https://sv.wikipedia.org/wiki/Benign_tum%C3%B6r

Anmäl
2017-01-14 16:38 #6 av: jossa5

Tack för en superbra artikel! 

Anmäl
2017-01-14 18:04 #7 av: ariama

Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.