Annons:
Etiketter11-noveller-berättelser-krönikorartiklar
Läst 3675 ggr
Grodan
2014-02-11, 16:30

Till minne av Tina Sølvgren Juelsen

Vi vill hedra Tina Sølvgren Juelsens minne genom att publicera en artikel skriven av Maria Gullestrup och översatt av Patricia Söderqvist.

Jag besökte Tina i december  för att lämna några kaniner och skriva en artikel om Tina . Den skulle bli publicerad i vår kaninavelsförenings medlemstidning så fort hon hade blivit medlem.  Tina hann aldrig bli medlem så jag skrev artikeln till minne av henne.

Från musuppfödare till kaninuppfödare

Är på besök hos Tina som bor i ett litet hus på landet . I ett av de två rummen  bor Tinas kaniner och alla hennes möss . Tina visar mig sin rysstecknade Liten Rex " Mr Handsom " som hon köpte i England och är verkligen stolt över - Mr Handsom är verkligen Handsom!  Han är lång och slank med en underbar päls och kolsvart nos . Det ska bli kul att se vad han kommer få för resultat på utställningar. Men Mr Handsom har ett problem han intresserar sig inte för tjejer så det blev lite av en utmaning för Tina att få honom att ändra sig. Några dagar efter jag besökt Tina ringer hon och utbrister att nu! Äntligen har hon sett en parning och väntar spänt på resultatet.

Tina är en relativt ny kaninuppfödare . Hon är 43 år gammal och har som ung bott några år i USA där hon passade djur åt andra. När hon kom tillbaka till Danmark  drev hon ett par år ett hund och kattpensionat nnan hon bestämde sig för att börja föda upp möss . Tina valde möss för de hade så många olika färger och teckningar till skillnad från en del andra djurslag.  Första gången Tina åkte förbi mig för att plocka upp kaniner hade hon hela baksätet fullt av möss och jag blev verkligen fascinerad av alla olika färger. Några av namnen på färgerna vad samma som på kaniner  tan till exempel, medan andra var helt främmande; silver , choklad m.m. Tänk om man kunde få fram alla de här på kaniner också? Tina visar mig en ljus mus med starkt röd mage och jag tycker den teckningen hade sett väldigt bra ut på en kanin.

Tina har ställt ut möss många gånger och eftersom man inte kan göra det i Danmark så har hon fått åka till Sverige, Holland och Englad för utställningar. I det långa loppet är det en dyr hobby och hon ville gärna kunna ställa ut i Danmark vilket var därför hon började med kaniner. På så sätt skulle hon ändå kunna ställa ut lite närmare hemma . Valet föll på Lilla Rex  och  via en vän i England fick hon kontakt med en bra kaninuppfödare för rasen.  Tina valde att ha egna färgnamn eftersom rasen är så ny i Danmark  så det blev en blandning av musfärger och kaninfärger från Engelska kaninavelsföreningen. Eftersom  rasen annars har många krångliga tyska beteckningar så använde Tina engelska termen för stickelhår , magpie för japantecknade m.m.  Innan jag  åkte hem så berättade Tina om sin bruna chinchilla jag berättade för henne att färgen inte finns men kaninen hon visar mig ser verkligen  ut att bli en brun chinchilla. Tina har ett verkligt intresse i att jobba fram beteckningar för färgen men själv är hon mest intresserad av blå, vit blåögd och den typiska ryssteckningen som rasen har.

Jag frågar henne om hon tycker någonting har varit svårt med att starta en kaninuppfödning. Hon berättar att färger och raser kan ibland vara lite förvirrande, möss har en tydlig skriven standard men kaniner har raser ibland samma namn som en färg t ex ryss, japan och havanna.  En annan sak som förvånade henne är att man kan inte lika tydligt se om en kanin är dräktig möss och många andra djur syns ju väldigt väl om de är dräktiga . Möss är bra mammor de värmer ungarna och flytta tillbaka dem till boet om de kryper iväg. Tänk om kaninmammor skötte om dem lika noga sånna kaniner skulle hon vilja ha.

Av: Maria Gullestrup
Översatt av: Patricia Söderqvist


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
[vintermusen]
2014-02-11, 16:59
#1

🌺

ajanki
2014-02-12, 09:13
StillaSinnet
2014-02-12, 09:18
#3

😕🌺

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Grodan
2014-02-12, 18:22
#4

🌺❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Littlem
2014-02-12, 20:02
#5

Usch blir tårögd när jag läser. Kände inte heller Tina jättebra men hade pratat med henne om mössen och har ju några möss från henne hemma. Hon verkade vara en så var m och ärlig person som gjorde allt för djuren. Det känns så orättvist att en sån person ska försvinna så fort…

Upp till toppen
Annons: