Annons:
Etiketter7-genetik-färger-hårlag-teckningarartiklar
Läst 3022 ggr
ariama
2014-07-28, 08:58

Päls och Pigment, del 2

Del 2 i en serie om musens päls och pigment: Om vilka pigment musen har, vilka färger olika biologiska, fysiska och kemiska processer resulterar i, samt hur det går till när pälsen växer och färgas.

Del 2.  Päls, hårväxt och fällning hos andra däggdjur
Enkla och sammansatta hårsäckar

Hårsäckarna fungerar olika hos olika däggdjur. Hos t.ex. människa, mus, häst, kor och får är hårsäckarna så kallade ”enkla”. Det växer endast ut ett hårstrå ur varje hårsäck.

De flesta rovdjur, även hund och katt, har så kallade ”sammansatta hårsäckar”, och ur dessa växer det flera till många hårstrån ur varje hårsäck. Stråna i varje hårsäck kan ha relativt lika storlek, eller ha ett grövre primärhår (täckhår) och många mindre strån (ullhår).

Exempel:

Siberian husky har 47 stycken hårstrån i varje hårsäck. Ett grovt täckhår och många tunnare ullhår. De fäller säsongsvis.

Pudel har 28 hårstrån i sina hårsäckar. Håren har ungefär samma storlek och grovhet och därmed har pudeln inte heller täck- eller ullhår. Pudeln har konstant ca 98% av sina hårsäckar i tillväxtfasen.

Människan har 85% av sina hårsäckar i tillväxtfas.

Faser

Fällning hos däggdjur är också lite olika beroende på art. Men oftast är den anagena och katagena fasen kort och den telogena fasen lång.

Anagen fas = hårstrået växer ut

Catagen = hårstrået slutar växa och fäster i övre delen av hårsäcken

Telogen = vilofas, även när det nya strået börjar bildas nertill i hårsäcken

Exogen = hårstrået lossnar = fällning

Telogen och exogen fas går ibland in i varandra, det gamla strået lossnar när det nya börjar växa.

Tillväxtfasen går alltså relativt snabbt, medan hårets ”viloperiod” oftast är relativt lång. Det gäller att hushålla med resurserna, att bilda ny päls kräver både proteiner och fett som djuret även behöver för många andra processer i kroppen.

Olika typer av fällning

Det finns tre huvudgrupper av fällning.

Låg fällningsgrad. Dominerande anagen fas, dvs håret växer länge (långt hår). T.ex. människa och pudel. Ett mänskligt hårstrå växer i ungefär 3 – 4 år. Sedan befinner det sig i viloperiod innan vi tappar det.

Ständig fällning. Dominerande telogen/exogen fas. Hos hund gäller det t.ex. labrador.

Säsongsmässig fällning. Dessa djur har dominerande telogen fas, men hårstråna sitter kvar under viloperioden. De fäller höst och vår och har vinter- respektive sommarpäls, t.ex. häst och rådjur.

Annons:
[Borttaget]
[Borttaget]
2014-07-28, 09:13
#1
Upp till toppen
Annons: