Annons:
Etiketter14-i-närbildartiklar
Läst 3547 ggr
Grodan
2014-08-28, 18:16

Månadens medlem augusti: Vattnadal

Vår härliga Vattnadal i närbild!

Hur länge har du haft möss?

Jag skaffade nog mina första 92, och de första svemusmössen 94, om jag minns rätt. 97 registrerade jag mitt prefix Vattnadal.

Varför valde du att skaffa möss? Vilka var dina första möss?

Jag tyckte de verkade vara söta och mysiga djur. Köpte de första, Galadriel en sö gul astrex och Natisha, en svart/tan korthår, på en djuraffär. De talade om för mig att möss inte kunde bli tama, utan bara var djur att titta på. Jag hade väl tur som fick 2 honor, antar jag. När jag insåg att de visst kunde hanteras och sitta på axeln, skaffade jag en svart even, Luka. Fyllde på med några Morakullor på en mässa, och sen var det igång. Försökte sluta ett tag, men det sprack. Kommer nog alltid att ha möss.

Hur många möss har du?

Det växlar mellan 80-120 tror jag, om jag räknar alla ungar.

Föder du upp?

Japp, det gör jag. Tickade möss av korsag typ. Agouti, silver agouti och argente kan finnas i engelsk typ, sh, ax, men även korsat i lh och tex. Argente creme har jag i tex, lh och ax. Har ibland blue agouti och blue argente samt cinnamon och andra tickade.

Hur ska din drömmus vara och se ut?

Typen föredrar jag faktiskt korsad, proportionerlig med slank men kraftig kropp, brett huvud, väl ansatta öron som varken får vara för små eller för stora, stora vackra ögon, fin pisksnärt till svans.
Färgerna, en riktigt snygg agouti, silver agouti eller argente creme, med korrekt färgsättning och tickning utan sotning.
Pälsen får gärna vara långhår, tjock, tät och lång, eller ett riktigt snyggt korthår. Fast texel ligger mig varmt om hjärtat. Utseendemässigt har nog Vattnadals Yorke nästan allt jag önskar!
När det handlar om hur de ska vara är det enkelt. De ska vara lugna och trygga, trivas bra i bur, med andra möss och gilla människor. De ska kunna ta sig tid att hälsa, att förstå att jag inte bara är handen, utan även ansiktet. Då de lever med andra möss 95% av sin tid, är det viktigast att de fungerar bra där. De ska trivas med andra av samma kön, hanar får gärna bo länge med far eller bröder. Honor får inte vara aggressiva mot nykomlingar i buren. En hane får ALDRIG flyga på en hona som kommer till hans bur.
Det är bra om de är stresståliga, inte blir rädda av att hanteras, av att det råkar stå en stor hund och titta hungrigt på dem, att transportburen välter ed. Jag kräver inte att mina möss ska klättra upp i handen sjäklv, har sällan tid att vänta på det. Dock måste de kunna slappna av i handen, lägga sig och mysa, klappas på, pussas på, tassdarra! <3

Vilken var/är din absoluta favoritmus?

Jag har några absoluta favoriter.
En av dem var Vattnadals Egil, en helt underbar liten pale lilac astrex, första kullen med mitt prefix. Han bodde i öppen bur med tillgång till diskbänken stor del av sitt liv. I efterhand kanske han var lite väl på, men otroligt älskad.
En annan Häxans Fisk, silver agouti longhår, som ligger till grund för mina underbara långhår. Vattnadals Citronpaj argente creme långhår, fick mig att älska den färgen, och inte släppa dem. Vattnadals Joar argente creme långhår, samma sak där. Hur trygg och mysig som helst!
Favoriten just nu är Vattnadals Yorke, som är riktigt fin i färgen och den bästa texel jag haft, argente creme så klart!

Bästa musminnet?

Jag har många. Men värmen och kärleken mellan möss och människor på alla de där första träffarna och utställningarna är svårt att slå. Eller den dagen man kan sitta och se en hona föda hela sin kull. När man når ett avelsmål.

Sämsta musminnet?

Att hitta Vattnadals Citronpaj död i buren. Fick uppleva det 2 gånger, då han bara sov väldigt djupt en gång… Att få in fel i bra linjer annars, som morrhårstugg, tumörer ed.

Vad är det bästa med möss?

De är underbara personligheter: små, söta, intelligenta, lätta att ha, och de ger så oerhört mycket!

Hur bor dina möss?

De har ett djurrum de delar med degus, gerbiler, lite leopardgecko, insekter mm. De bor i duna, safari, stora labburar mm. Försöker se till att ingen behöver bo ensam, och att alla ska ha trevlig berikning i burarna.

Har du fler djur? 

Ja, det kan man väl säga. Vi har 12 hundar, en golden och 2 gamla draghundspensionärer som bor inne, och 1 grönlandshund och 8 siberian husky som bor ute. Vi kör drag med dem, och maken tävlar långdistans. Vidare har vi gestrikefår, mellerudskaniner och hedemorahöns för bevarande av allmogeraser, bete, samt slakt av de djur som inte säljs som livdjur. Jag har degus, gerbiler, leopardgeckos, skäggagam, afrikanska jättelandsnäckor, kackerlackor, lite söt och saltvattensakvarium. Ute har vi även 3 stallkatter.

Vad jobbar du med?

Jag driver Draghundcenter, en butik som främst säljer dragutrustning, men även har ett basutbud till hund, katt och smådjur. Vi har både webbshop och fysisk butik, åker ut på mässor, hundutställningar och dragtävlingar, håller föreläsningar och kurser så det tar en del av min tid, vill jag lova. ;-)

Var kommer du ifrån? Var bor du nu?

Jag växte upp i Norrsundet, ett litet samhälle norr om Gävle, bodde i Gävle några år, tillbaka till Norrsundet, och sen drev polarhundsjukan oss till Odlingen, Sunnäsbruk i södra Hälsingland.

Hur bor du?

På Odlingen, en stor lantgård mitt ute i skogen. 1 km fågelvägen till närmaste granne, helt underbart! Milslånga skogsvägar att motionera hundar på, ingen som stör oss, ingen vi kan störa. Plats för alla möjliga djur med!

Vad har du för andra intressen?

Förutom mössen, hundarna och de andra djuren, företaget och gården, hinner jag inte med så mycket, tyvärr. Jag har varit en aktiv lajvare, men hinner med mindre av det än jag vill nu för tiden. Lyssnar på musik, läser massor av böcker, tittar på TV, umgås med vänner.

Vad är din högsta önskan?

Förutom fred på jorden, och att jag fick vara helt frisk i kroppen? ;-)
Ska jag vara realistisk, så hoppas jag nog bara att företaget fortsätter att öka omsättningen, så att jag kan fortsätta driva det så länge jag vill, att de inte lägger järnvägen över Odlingen, att jag får fram härliga och friska avkommor på alla mina djur, så att vi kan fortsätta verksamheten som vi gör idag, fast med ännu bättre djur.

Vad är storyn bakom ditt nick?

Vattnadals, Rivendell, är alvernas hem i Tolkiens böcker om härskarringen. Som gammal bordsrollspelare kändes det rätt, där i början av min muskarriär.

Finns det något särskilt du skulle vilja berätta om dig själv?

Jobbade 10 år på Brynäs zoo i Gävle. Egentligen allergisk mot pälsdjur. Har någon form av ledsjukdom, som gör att livet är lite tuffare vissa dagar. Gift sedan 97 med min Krister. Försöker att alltid vara snäll, men ändå rättvis och principfast. Dömer PC, TK och St i Svemus.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2014-08-28, 19:35
#1

Yorke, ar-cr tex, 2 CK på SM förra året

Odlingen


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ajanki
2014-09-09, 19:51
#2

Så kul att få läsa om dig och lära känna dig ännu mer Elin❤️fantastiska bilder!

Upp till toppen
Annons: