Annons:
Etiketter7-genetik-färger-hårlag-teckningarartiklar
Läst 14254 ggr
amaira
2008-01-29, 14:03

Genskolan 5 - TAN-genen

Lite om genetiken bakom tan och fox. Samt fortsättning på de andra artiklarna.

Tan är en lite lustig färg. Den skrivs med ett litet a med ett upphöjt t: a(t). Trots den lilla bokstaven är tan dominant. Men bara på magen!

Det är en gen som endast påverkar magfärgen, med en skarp gräns mot ryggfärgen som aldrig påverkas utan har den färg som de övriga generna bestämmer.

a(t)-genen är alltså dominant och kan aldrig "gömma sig" i en mus under någon generation. Har musen en tan-gen, så syns det också.

Tillsammans med agouti kan tan-genen aldrig finnas i dubbel upplaga.

Agoutigenen behövs ju också, och finns på samma locus, där endast två varianter/alleler får plats. Så en agouti/tan har alltid genparet A + a(t). A för agotui och a(t) för tan. Vilket medför att agouti/tan aldrig kan renavlas. Det kommer alltid att födas även svarta tan och agouti utan tan i kullarna.

Med en gen slumpmässigt från mamman och en gen slumpmässigt från pappan, blir det ju en del ungar som får två agoutigener AA och blir rena agoutis, och några kommer att få a(t) a(t) och blir svarta tan. Utan ett stort A blir ju hårstråna i pälsen inte tickade utan enfärgade.

En renavlad tan - a(t) a(t) - är en svart tan. a kallas ju ibland för svart-genen eftersom A muterat till a ger en svart mus.

Men det korrekta namnet på a-genen är non-agouti, icke-agouti, för det är vad genen gör: Den hoppar över färgläggningen av den röda (gula) zonen på agoutins hårstrån, och gör musen enfärgad (i motsats till tickad).

Vilken färg det sedan blir på musen, avgör de andra generna. Är alla andra gener omuterade så blir musen svart: aa BB CC DD PP.

AA, är alltså agouti, vilket ni bör veta vid det här laget.

aa, är en svart mus.

a(t) a(t), är en svart/tan.

a(t) a, är också en svart/tan. Går inte att se skillnad på denna och den ovan, eftersom a(t) är en dominant gen.

A a(t), är en agouti/tan.

Med renavlad menas att alla genpar är dubblerade, d.v.s. likadana. De får då alltid likadana ungar - eftersom det inte finns några osynliga gener som gömmer sig i föräldramössens arvsmassa.

Två renavlade svarta tan har genkombinationen: a(t) a(t) BB CC DD PP och ger ungar med samma genkombinationer.

Men även a(t) a Bb Dc Dd Pp är svart tan, men två sådana möss ger "regnbågskullar", dvs ungar som kan ha många olika färger, från svart till vitt, inklusive chocolate, champagne, blå, silver, lilac, pale-lilac, och alla dessa i tan och icke-tan (dock inte tecknade, för det behövs en tecknat-gen för det, och jag tar inte med de generna här).

Om man istället för tan, önskar fox, dvs en vit mage istället för röd (gul), så är det samma gen som används, dvs tan-genen a(t), men man lägger till en mutation på c-lokus.

(Bilden föreställer chocolate/fox)

C står för colour och ser till att produdera allt färgpigment som behövs till den omuterade agoutifärgen.

Det finns flera olika mutationer på c-lokuset, varav c = albino, då inget pigment alls bildas, inte någonstans och inte av något slag. Med två cc blir musen vit med röda ögon.

En annan c-mutation heter chinchilla, c(ch). Chinchillagenen - behövs i dubbel upplaga för att synas, c(ch) c(ch) - bildar svart pigment men inget rött. Tillsammans med tan ger alltså chinchilla i dubbel upplaga en vit mage. Musen är fox.

Det finns fler gener på c-lokuset som "bleker rött" och ger fox, extreme dilution till exempel c(e) c(e). Men c-lokuset har jag väldigt lite kunskap om.

Tan kan också i sig vara ljus eller mörk. På en standardutställning önskas tanfärgen i djupt brunröd färg, medan möss som inte färgavlas efter några generationer får en ljus, ibland nästan gul tanfärg.

Fotot är ett kollage av en färgavlad svart/tan och en icke färgavlad svart/tan. Även den svarta färgen saknar djup på den icke färgavlade musen.

Färgnyansen har inget med tan-genen a(t) att göra, utan styrs av något som kallas "poly-gener", dvs ett flertal andra gener som samverkar på ett ännu inte helt känt vis. Vi kan avla fram den djupare färgen, genom urval och konsekvens, men vi vet inte vilka gener som bestämmer detta, eller på vilket vis de samverkar.

När man skriver musens färg i gen-bokstäver på det här viset, utgår man från den vilda musens agouti-gener. Utgångsläget är alltid AA BB CC DD EE PP (med några till), men man skriver inte ut dem! Man skriver bara de bokstäver som ger just den färgen man vill beskriva.

Är musen svart, skriver man aa. Inte aa BB CC DD EE PP, för det vet man ändå.

Och EE tar jag ju över huvud taget inte med i den här artikelserien, eftersom jag inte pratar om några färger som berörs av e-lokuset. För närvarande har vi dessutom inga sådana färger i Sverige.

Gener man inte vet vilka de är, skrivs med en stjärna.

Om jag har en agouti AA, men inte vet färgerna bakåt i släkten, kan den faktiskt ha generna Aa, utan att jag ser skillnad. Den kan då få ungar som är icke-agouti.

När man inte vet om musen har en eller två agouti-gener, skriver man bara ut den kända genen, och sätter en stjärna för den andra: A * . Stjärnan kan stå för a eller för A, stjärnan talar om att man inte kan veta det.

AA BB CC DD PP är en renavlad agouti.

A* B* C* D* P* kan vara renavlad eller inte, ingen vet. Stjärnorna kan stå för ännu en stor bokstav, eller för en liten bokstav. När vi inte vet, blir det en stjärna istället.

Relaterade länkar

  • del 1
  • del 2
  • del 3
  • del 4

Av: amaira

Datum för publicering

  • 2008-01-29
Annons:
Pehpsii
2008-01-29, 14:14
#1

oj vad mkt att ta in. blir till att läsa om den ett par ggr (=

www.freewebs.com/gypsymice/

http://pehpsii.blogspot.com/

Laika
2008-01-30, 14:20
#2

: ( Och jag som så ivrigt väntat på att du ska komma till c-locuset och förklara det så att jag begriper något! (Hur mycket jag än läser om genetik så tar det alltid stopp i hjärnan på mig när c-locuset kommer in i bilden…) >_<;

Blev överraskad över hur lite jag visste om tan för den delen…! Tackar så mycket! :)

amaira
2008-01-31, 08:33
#3

Nå, lite kan jag väl få ihop om c-lokuset … Flört Kan försöka i alla fall. När jag väl "kommer dit".

Lamina
2011-12-18, 20:03
#4

Blev lite funderam angående tan efter diskussionen i chocolate tråden. Men tar det här istället så det inte blir allt för OT.

En tan utan blekgener är alltid en tan och en tan med blekgener (på c-lokus?) är alltid en fox. Så en mus blekt med gener på c-lokus kan aldrig vara tan, lika lite som en mus utan dessa blekgener aldrig kan vara fox, right? Vill bara vara aäker på att jag fattat allt rätt. Oskyldig

Föressten, dethär med agouti tan. Borde man inte få enbart agouti tan om man parar en renavlad agouti med en renavlad black tan? Iofs blir ju inte ungarna renavlade, men iaf. Oskyldig

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

ariama
2011-12-18, 20:16
#5

Det stämmer som du tänker.

Det finns bara en tan-GEN, och den ger tanfärg utan blekgener, och foxfärg med blekgener (i dubbel upplaga alltså, eftersom stort C döljer en blekgen som bara finns i en upplaga).

Med renavel menas två likadana föräldrar som ger likadana ungar. Ditt exempel stämmer, och föräldrarna är "renavlade" - men inte inom samma färg. Och ungarna är inte renavlade heller, eftersom de är bärare, och två ungar som paras ger olikfärgade ungar igen.

Lamina
2011-12-18, 20:24
#6

#5 Ja men precis. Så t.ex. en siames skulle aldrig kunna vara tan. Haha, det skulle se ut! Skrattande Och en black skulle aldrig kunna vara fox. Tycker det är så facinerande dethär med gener och hur dom samverkar.

Det var föressten bara en tanke. En funderan om hur man skulle kunna få fram en kull med bara agouti tan. Att ungarna sen aldrig kan ge en likadan kull förstår jag också. :)

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Annons:
ariama
2011-12-18, 20:38
#7

Tankar är bra Flört såna lär man sig mycket ifrån. Till exempel att svart visst kan vara fox. Skrattande

En mus med blekgener kan aldrig vara tan, men tvärtom gäller inte!  Det finns både svart/fox och chocolate/fox. En del chocolate/fox kan vara blekta svarta, men även chocolate. Tror jag … nu får någon "blekgenexpert" rätta mig.

Lamina
2011-12-19, 20:12
#8

#7 Tja, när jag tänker efter så är det ju inget konstigt med det. Tan är ju rött och om generna bleker rött men inte svart kan man ju få en black fox. Fast en agouti borde iaf inte kunna vara fox..?

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

ariama
2011-12-20, 10:04
#9

"Fast en agouti borde iaf inte kunna vara fox..?"

Det beror ju på hur du menar. En agouti kan inte vara "vanlig agouti" med vit mage (vitmage med tangenen alltså, finns fler vitmagsgener), eftersom blekgenerna bleker allt rött, även det röda bandet i agoutinas tickade hårstrån.

Så, en agouti fox blir en chinchilla Glad.

Lamina
2011-12-20, 15:48
#10

Precis, en vanlig agouti. Tungan ute

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

[finamöss]
2012-01-05, 16:39
#11

Nyfiken fråga: Kan två tan paras med varandra för att få bättre tan?

Lamina
2012-01-05, 16:41
#12

Nja… Alltså, det beror ju på hurpass bra tan dom själva är. Om man avlar bra tan med bra tan i flera generationer så får man ju fram riktigt bra tan. Men avlar du dålig tan med dålig tan så får du ju dålig tan. Färgavel går ju i princip ut på att avla dom bäst färgade individerna för att få ännu bättre färg.

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Grodan
2012-01-05, 17:04
#13

#12 Bra svar Lamina. Skrattande

Det gäller ju att hitta de röda polygenerna. Ibland får man hämta dem från andra färger som Agouti och Red.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
[TomasH]
2012-01-05, 17:26
#14

Angående fox så kan de skapas av tanmagar med de båda blekningsgenerna c(e) och c(ch). Man bör tänka på att c(e) även påverkar grundfärgen och bleker ner svart till stone/beige i homozygot form men även tillsammans med c(ch) ger den en mörkt chokladbrun färg - så en chokladfox kanske ofta är aa-B*-c(ch)c(e)…

Finast foxar fås av tanfärgade djur med blekningsgenen c(ch) i homozygot form och sedan färgavla på stark grundfärg och vit mage

Exoticas
2012-01-05, 20:18
#15

Jag har en Bew, Moder är tan och fader tecknad. hur kommer det sig att man inte ser tan i henne? Hon har även gett mig ett par tanade ungar.

/Josefin

www.Tejasmamma.se - Teja 2/9 2013 - Försöker med Syskon 

Lamina
2012-01-05, 20:21
#16

Hon kanske är övertecknad? Eller fox?

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Exoticas
2012-01-05, 20:23
#17

hon är 100 vit i pälsen

/Josefin

www.Tejasmamma.se - Teja 2/9 2013 - Försöker med Syskon 

Lamina
2012-01-05, 20:26
#18

Ja, det vore väl inget konstigt vare sig hon är övertecknad eller fox?

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

Exoticas
2012-01-05, 20:29
#19

nej men jag tycker att det borde synas på ett eller annat sätt

/Josefin

www.Tejasmamma.se - Teja 2/9 2013 - Försöker med Syskon 

[finamöss]
2012-01-05, 21:54
#20

#15 Din hona som är mamma till Fiona är med en tan väl men att det inte syns? Tänkte på eftersom Dolly visade sig vara tan.

Annons:
Exoticas
2012-01-05, 22:19
#21

#20 På henne syns det att det finns tan i tidigare generation =)

/Josefin

www.Tejasmamma.se - Teja 2/9 2013 - Försöker med Syskon 

[finamöss]
2012-01-05, 22:20
#22

#21 Mamman eller Dolly?

Exoticas
2012-01-05, 22:51
#23

#22 På Moder!

/Josefin

www.Tejasmamma.se - Teja 2/9 2013 - Försöker med Syskon 

[finamöss]
2012-01-05, 23:27
#24

#23 Vore kul och få se mera bilder på henne. Kan du inte skapa en bildtråd åt henne? Glad

ariama
2012-01-07, 11:03
#25

#15. Hur skulle du kunna se hennes tan, när hon är vit? Det kan du inte!

Hon är vit, dvs hennes färg döljs, både på rygg och mage! Orsaken kan vara lite olika, som Lamina säger.

När färgen döljs, syns den inte, så det är bara "vitt" som syns. Vitt är avsaknad av färg. En vit mus kan vara albino, tecknad (med så mkt vitt att ingen färg är kvar), eller bero på blekgener som inte är albino.

Färggenerna finns där, men andra gener gör så att det inte syns utan allt blir vitt. Hos ungarna kan färgen synas igen, om de inte ärver generna som tar bort färgen.

ariama
2012-01-07, 11:15
#26

#13. "Det gäller ju att hitta de röda polygenerna. Ibland får man hämta dem från andra färger som Agouti och Red."

Förtydligande Flört. Det Grodan menar, är att man kan hämta dem från andra färger (via parningar alltså) där man kan se att de röda polygenerna finns!

Att försöka para in rött från en "grådassig" agouti, hämtar inte in en enda liten polygen. Eller från en blek och dåligt färgad röd. Det skingrar dem i stället.

Rufus polygener (som de röda modifieringsgenerna heter) kan finnas i vilken färg som helst, även om de inte syns. Möjligheten att finna såna i exempelvis en blå mus är dock liten, eftersom dessa möss avlas mot kallt och inte  mot varmt.

men, som sagt, polygener är många. En och en ger de ingen effekt. Först när de börjar samlas ihop börjar de visa sig. Här finns färgavelns hemlighet förborgad, här finns färgavelns verkliga svårighet - oavsett färg.

Det är polygener som bestämmer både färg-NYANS, typ och storlek. Så det gäller att veta vad man gör, om man vill avla standardutställningsvinnare.  I många generationer, alltså, i en eller några få generationer rider man på den tidigare uppfödarens framgångar, från där man köpte mössen. Skrattande

adirf1
2013-04-03, 17:39
#27

Nu blir jag nyfiken… Tan är dominant och fox är en variant av tan, då är även fox dominant?
Men om man har en fox och parar denne med säg en enfärgad mus, kan ungarna då bli tan eller är de garanterade att bli fox oavsett vilken färg den enfärgade är?

Annons:
Lamina
2013-04-03, 17:44
#28

Nej, det beror helt på vilken färg den andra musen har och vad den bär på. Fox är nerblekt tan, musen måste alltså vara någon c-gensvariant för att bli fox. Parar man en fox med t.ex. en svart mus som inte bär på nånting kommer hälften av ungarna bli black/tan. (Såvida inte foxmusen är tickad, då blir det agouti i kullen också. Men det hör ju inte hit.) Om den svarta musen skulle vara bärare av någon c-gen kommer hälften av ungarna bli blekta, vilket kommer göra att dom som är tan till fox.

Hoppas jag förklarade någorlunda förståeligt nu. 😇

//Lamina

Before we work on artificial intelligence, why don't we do something about natural stupidity?

ariama
2013-04-04, 08:29
#29

Tan är dominant. Fox ÄR tan (samma GEN). Om tan blir röd eller vit beror på andra färggener.

Man kan säga att tan är en färg som beror på en färggen, medan fox är en kombination av flera färggener där tan-genen ingår som en.

Tan är dominant, men de andra generna som måste till för att få en fox, är recessiva.

Grodan
2013-04-06, 18:43
#30

Jag tror ni svarade samma, fast på olika sätt… hihi❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2013-04-07, 07:30
#31

Ja, visst gjorde vi det. 🙂 Jag tycker det är bra när flera svarar, på sina egna olika vis. Förstår man inte på det ena viset så förstår man (kanske) på det andra. Eller så behöver man olika förklaringar på samma sak, från olika håll. I alla fall brukar det hjälpa mig.

StillaSinnet
2013-04-07, 10:35
#32

#31 det är precis det som gör de bra lärarna i skolan. Man pratar om att barn har hundra språk och läraren måste kunna bemöta dem alla. Läraren är ofta själv i klassrummet men här är vi massor med "lärare" som alla besitter var sitt inlärningssätt som vi delger och det berikar alltid! Diamanter med många sidor gnistrar bäst liksom 😉 och därför får man aldrig nog av att läsa hur andra tänker. Det fördjupar och bollar redan befäst kunskap ett varv till i lavinen

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

VStromberg
2013-04-07, 12:03
#33

Hur får jag då bort en tan-gen?

Vill ha bort den från mina svartbrokade. Måste jag få para med augoti? Men då blir alla ungar augoti….?

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

StillaSinnet
2013-04-07, 12:11
#34

#33 nej, tanet får du bort genom att para med icke-tan och enbart så. Jag fick in tan på mina tecknade från zoobutiker och i hop med splash som har blekningsgener blir det fox, som splash inte ska ha, och inte tricolorer heller, så jag fick kämpa ett bra tag och utesluta alla med tan ur min avel för att bli kvitt dem. Det som är bra är att de som har ser man det på. ja, i alla fall nästan alltid…de kan ju gömma sig som fox på tecknade möss som har mycket få fläckar, så man inte märker något konstigt med att den har en vit mage.

Så har du tan på alla dina broken så lär du få dras med det…

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Annons:
VStromberg
2013-04-07, 12:18
#35

#34, om jag parar med en enfärgad då? Blir det bara enfärgade?

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

StillaSinnet
2013-04-07, 12:22
#36

#33 dessutom är kanske dina homozygota tan, at at och då ger EN sådan förälder tillsammans med en icke-tan 100% tan i kullen i alla fall. Visserligen är alla ungar heterozygota tan i detta läget, alltså at a, men ändå tan.

I nästa parning när du har heterozygota tan måste du åter para med icke-tan och då får du 50% heterozygota tan i kullen, men äntligen även 50% icke-tan som du kan fortsätta på 🙂

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

StillaSinnet
2013-04-07, 12:25
#37

#35 enfärgad är det jag kallar icke-tan här. En broken med tan som paras med en enfärgad mus kommer ge tan och vita tecken som tex vita tår, vit svanstipp osv. Hur stor del av kullen som blir tan beror på om tan-föräldern är homozygot eller heterozygot tan. Har tan-föräldernas föräldrar tan båda två är den homozygot och då lär hela kullen bli tan oavsett om du parar med en tecknad eller en enfärgad mus

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

VStromberg
2013-04-07, 12:49
#38

ååååååå jag orkar inte. men tack för förklaringen, det är väl så jag får göra helt enkelt!

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

StillaSinnet
2013-04-07, 12:58
#39

#38 ja…jag vet…jag har ju gått den långa vägen själv och har nu förbjudit tan i min avel ^^. Antingen älskar man tan och avlar seriöst på den, då på enfärgade möss, eller så hatar man den för det blir ett fel på tex skuggade och tecknade möss.

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Grodan
2013-04-07, 18:15
#40

Förstår problemet, Nakenmuffen. Hoppas du löser problemet med dina Black Broken möss. 

Tyvärr kan receptet att avla bort Tan ändå göra att det blir svårt att få bort Tan-strån… Tanfärgade strån på öron, bakom öron, i ljumskar osv. Dessa är relativt svåra att få bort ändå, men börjar man med Tan och försöker avla bort blir det gärna en effekt att det stannar kvar några strån. Man kan vara smart och avla in riktigt snygga Self Black samt även Extreme Black.

Men vi behöver Tan. Så jag ser gärna flera som försöker sig på varianten. De Black Tan jag sett i SVerige har inte riktigt den typ jag önskar så där behövs mycket jobb. Samt givetvis fördjupa färgen och behålla tassarna korrekt färgade.

Saknar även Dove Tan och Silver Tan. Blue Tan vore kul om vi kunde få fram en stabil linje av snart. Och så dessa Champagne Tan som vi hade hur mycket som helst av förut. De är mkt fina.

Jag är själv inte den största fan av Tan och tack vare min lilla hatkampanj under åren har ev varianten fått sig ett hårt slag. Jag bestämde mig därför för ett år sedan att sluta driva kampanjen mot Tan och istället FÖR Tan. För en uppfödare av Tan behöver sällan ha osålda ungar, om de också är friska, snälla, av god typ och stora. Och jag gillar inte att en så populär och stor variant som Tan försvinner från Sverige.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ariama
2013-04-08, 08:37
#41

Hundra språk … här kommer lite mer amaira-språk då 😃.

På A-lokus kan dessa gener finnas:

A = agouti/tickad, färg bestämmer andra gener.

a = icke agouti/icketickad, färg bestämmer andra gener.

a(t) = tanfärgad mage oavsett ryggfärg och tickning, det bestämmer andra gener.

Det är 3 gener, men musen kan bara ha 2 av dem. Aldrig fler och aldrig färre. Du kan kombinera dessa tre gener precis hur som helst! Fast bara två av generna i en mus. Och ungarna efter den musen kan endast få en gen av de två generna.

Genom att välja föräldrar kan man lägga till och dra ifrån de olika generna. Ganska kul egentligen, eller hur?

(Det finns fler gener på A-lokus, men inte i den här diskussionen eller i de diskuterade mössen)

Annons:
VStromberg
2013-04-08, 11:14
#42

Ariama, du borde föreläsa i detta!
Grodan, jag får snart låna in en extreme black i min avel, så hoppas att det kan lösa sig på det viset.:)

MVH Viktoria S
- Sajtvärd på Agility Ifokus

adirf1
2013-04-18, 10:49
#43

Förlåt att jag inte gett svar fören nu när ni varit så rara och tagit er tid att förklara för mig. Det var jätte trevligt med två förklaringar som då ger lite mer dimension även om de båda var jätte bra för sig :)
Tack så jätte mycket för era svar!

Grodan
2013-04-18, 13:01
#44

#43❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Skogshumblan
2014-11-27, 16:57
#45

T ack för mycket bra och lättförståelig artikel! En fråga om färg. Luna är svart -brun med ljus-brun mage. Som vaniljfudge ungefär. Är hon black tan ändå?

/ Skogshumblan

Medarbetare på tarot och healing.

"I am not what happens to me, I am what I choose to be" Carl Jung.

ariama
2014-11-28, 09:03
#46

Jag tror  det. Svårt att säga utan att se. Icke färgavlade möss kan finnas inom en mycket vid nyansskala vad gäller färgerna, och ytterligheterna kan gå in i varandra.

Luna är antingen en dålig (bär på chocolate el blekgen) svart/tan där tanfärgen är mycket ljus. De flesta möss i Sverige som är tan, har en blek beigeaktig färg på sin tan, eftersom det kräver medveten färgavel i många generationer för att få gul eller röd färg på tanen.

Eller så är Luna en svart (dåligt) chinchillablekt fox.

Vad Luna än är, så är hon inte färgavlad. Därför skriver jag "dålig", det betyder inte att hon är varken en dålig eller ful mus!! 😘 det syftar enbart till färgen enligt standarden.

För att få en "bra" svart mus, behöver man avla endast svarta möss med varandra i flera generationer.

Skogshumblan
2014-11-28, 16:19
#47

Förstår vad du menar med "dålig" och tar inte illa upp alls. Tack för ditt svar!

/ Skogshumblan

Medarbetare på tarot och healing.

"I am not what happens to me, I am what I choose to be" Carl Jung.

MissEmmis
2014-12-03, 13:32
#48

Hej Ariama! Jag skulle vilja kontakta dig. Kan jag få din mailadress?

Miss Emmi's uppfödning

Blogg: http://emmisibirier.bloggagratis.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: