Annons:
Etiketter9-mat-utfodringartiklar
Läst 21138 ggr
Grodan
2006-09-04, 10:05

Varför åt mina möss upp sin burkompis?

eller hur gör jag för att få ha friska och långlivade möss?

Du kanske skrattar åt rubriken? Eller gråter? Eller bara undrar om någon människa verkligen ställt den frågan någon gång? Svaret är JA tyvärr, många gånger!

Några frågor!

 • vill du ha möss som lever länge
 • vill du ha möss som inte äter upp sina burkamrater och/eller sina ungar
 • vill du ha så friska möss att du slipper gå till veterinären
 • vill du ha möss med glänsande päls och glittrande ögon
 • vill du ha möss som du kan ställa ut på musutställning och vinna priser med
 • vill du ha möss som är glada, pigga och trivs med livet
 • vill du kanske ha en kull fina ungar efter dina möss

Vill du det?

Ja, se då till att mata mössen mer och bättre! Det är svaret på de flesta hälsoproblem på möss! Ge mössen bättre och mer mat! Gör det och du slipper diffusa, mystiska sjukdomar som du måste fråga runt bland folk och veterinärer som bara skakar på huvudet! Mata dina möss så de blir så friska att du önskar du var en mus bland dem du själv!

Naturligt är att "begrava"

Mina möss äter aldrig upp sina döda kamrater! De "begraver" dem genom att täcka över bottenmaterial och bomaterial över den livlösa kroppen.
MEN… möss fungerar så att de inte är främmande för kannibalism! Tryter maten och någon dör, ja då är den kroppen energi! Så är naturen!
Vi har faktiskt små överlevnadskonstnärer i buren. Varför snåla med maten? Då tvingar vi ju bara fram kannibalerna i dem!
Jag har hört många historier om möss som ätit upp sina kompisars hjärnor. Inte konstigt, om de var utsvultna, i hjärnan finns massor med fett och protein! Ja, det är nästan våran proteinbank!

Olika pellets!

Lab.pellets är gjorda för möss, men är det sådana du har? Idag finns massor med pellets i butikerna som inte alls är vetenskapligt framställda. Lab.pellets är framställda för att tillgodose musens  dagliga näringsbehov. Som allt annat har lab.pellets ett sista förbrukningsdatum… Så var noga med att köpa in pellets tillverkade till lab.möss i orginalförpackning som också har ett bra datum, om du skall ge dem lab.pellets.
MEN hur KUL är det för mössen att äta pellets? Jag kan ge det till mina möss som godis eller som reserv om jag åker bort någon dag (när de ätit upp sin riktiga mat kan de äta pellets - oftast finns några pellets kvar när jag kommer hem).

Möss ska alltid ha mat i sin skål!

Fast man behöver inte ha matskål - det är mer stimulerande för mössen att få leta efter maten i buren. Men har man matskål så SER man om den behöver fyllas på. Dessutom har jag sett att hungriga möss bäddar i matskålen för att tydligt demonstrera att de vill ha mat.
Så maten då. Jag pratar alltid om två sorters mat, först den som ALLTID skall finnas i buren, torrfoder och sedan den som man ger vid behov, tilläggsfoder. Torrfoder, basmat vad man nu vill kalla det är en blandning av nyttiga gryner, säd och fröer. Den ska bestå av de fyra sädesslagen, i a f de tre viktigaste havre, vete och korn. Råg är mindre viktigt. Sedan kan man även slänga ner bovete, hirs, dinkel och annat som klassas som säd. Nyttiga fröer som man kan blanda ner i mindre mängd är solrosfrö, oskalad sesamfrö, hel linfrö och quinoa. Dessutom blandar jag ibland ner hackade nötter (dock ej jordnöt), valsade ärtor, majs (ej sötad cornflakes), vetegroddar, torkade örter, krossat äggskal och hundmat (något nyttigt och bra torrfoder som mössen gillar och ger dem lite animaliskt protein),
Jag blandar min musmat själv. Jag köper säd och fröer från Granngården, olika kvarnar, bonde eller i matbutik. Jag köper ALDRIG säd eller färdiga blandningar i zoobutik, därför att jag aldrig kan kontrollera färskhet och hållbarhet då. Är jag lat och rik köper jag några olika blandningar som jag sedan komponerar ihop med extra säd osv tills det blir en bra blandning. Jag varierar alltid blandningen så att det är något nytt.

Vad jag har i min torrfoderblandning:

 • havre (med skal, alt lätt valsad/krossad)
 • vete (hel, gryn eller krossad)
 • korn (krossad - för hård att ge hel)
 • itubruten rågknäcke (ibland)
 • vetegroddar
 • bovete
 • hirs
 • hel linfrö
 • hackade nötter (pecan, mandel, valnöt etc)
 • skalad solrosfrö
 • oskalad sesamfrö
 • skalad pumpafrö
 • torr hundmat (ibland)
 • krossat  äggskal
 • torkade örter
 • havrekli
 • valsade ärtor (ibland)
 • majs (ibland)

I proportioner ser min blandning ungefär ut såhär:

 • 60-70 % säd (havre, vete, korn, dinkel, bovete mm)
 • 10 % fröer
 • 10 % nötter
 • 10 % övrigt: torkade, örter, vetegroddar, havrekli, krossat äggskal, itubrutet rågknäcke-nytto-bröd, hundmatskulor, sorghum, valsade ärtor, majs (ibland) mm

Hur många delar jag tar av säden beror på hur mycket av allt det andra jag har i. Huvudingridiensen är säd. Fröer och nötter är mycket mycket nyttigt men mössen skall inte äta sig mätta på dem! 1-3 solrosfrön om dagen är lämplig mängd och inte 10.

hemmagjord blandning innehållande säd, pistagenöt, mandel, torkad osötad jordgubb, ärta, quinoa, sesamfrö, solrosfrö, linfrö, bovete, pumpafrö m m hemmagjord blandning innehållande säd, pistagenöt, mandel (denna råkade vara hel men jag brukar hacka den), torkad osötad jordgubb, ärta, quinoa, sesamfrö, solrosfrö, linfrö, bovete, pumpafrö m m

Undvik bukfylla!

Tilläggsfoder, färskmat, ger jag mössen någon gång i veckan. Det kan vara matrester eller något jag lagar till djuren. Jag undviker bukfylla dem med onyttig pasta. De kan få några cm spagetti var i månaden, that´s it! Bukfylla är när man fyller magen med mat som tar plats men inte är näringsrik.

Frys in i småportioner!

Sedan är det grönsaker, frukt, fisk och kött. Jag har en förkärlek till att koka ihop geggor till råttorna och mössen. Det kan vara ris, linser, någon bönsort som jag kokar med benmärg, annan köttbit eller fisk (kött och fisk ger jag både rå och tillagad). I detta blandar jag ner ärtor, majs, broccoli, blomkål, grönkål eller spenat. Sedan toppar jag det med att knäcka ner ett rått ägg eller röra ner vitamindrink som jag gjort av välling och div hemliga örter…
Eftersom jag har många djur gör jag stora grytor och de går åt på en gång. Men ni som har ett fåtal möss kan göra ett storkok och sedan frysa in i små portioner - lagom att bara ta ut och tina för en dagsportion. FAST jag rekommenderar inte att man ger möss samma färskmat varje dag. De är ensidig kost och garanterar inte att djuren får i sig alla vitaminer och näringsämnen de behöver. Varierar man kosten fyller man på de flesta vitamindepåer.

Små människor!

Man ska aldrig förmänskliga djur - ge dem mänskliga egenskaper - men i utfodringssammanhang bör man se möss som små människor. Vi har samma behov, är allätare och fungerar på liknande sätt. Vissa skillnader finns givetvis, som att den lilla muskroppen ständigt måste ha näring för att kunna hålla sig varm, men matar du dina möss som om de var små kopior av dig själv kommer de att må bra! Och de kommer inte att behöva betrakta sina döda burkamrater som näring!

Försök att variera men också att lära dig läsa mössen för att se vad de behöver ev har brist på, så att du lätt kan mata med det.

Hur stor portion?

Mina svensktypade möss får en portion som är ungefär lika stor som deras huvud. Mina engelsktypade får dubbelt så mycket.

Relaterade länkar

Av: Grodan

 • Personlig sida
 • Kontakta

Datum för publicering

 • 2006-09-04

Bild tagen av Grodan på olika fröer:

 • vetegroddar
 • quinoa
 • solrosfrö
 • pumpafrö
 • bovete
 • _linfrö
  _

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
[mjuue]
2006-09-04, 19:01
#1

Bra artikel om maten!!!!!!!!!! Jag har precis börjat med att blanda egen matSkrattande Så denna artikel var lärorik!!!!!!!!

mandymoo
2006-09-06, 01:03
#2

Ytterligare en kanonartikel

Absinth
2006-09-06, 23:57
#3

Väldigt bra o nyttig artikel, men vad är "quinoa" har aldrig hört namnet ens!

maddemusen
2006-09-07, 21:31
#4

quinoa vad är det?? Vilken bra artikel!!

[mjuue]
2006-09-21, 22:56
#5

Quinoa är ett frö som använt sedan urminnes tider av det gamla inkafolket, och är än idag en viktig basföda i sydamerika. Först på senare år har det nått Sverige, och de mycket tack vare att man uppmärksammat dess hälsosamma näringsinnehåll.

Quinoa är små frön som kokas och används ungefär som ris eller couscous, exempelvis till kött-, grönsaksgrytor och i sallader. Smaken är mild men kan ha en lätt bitter ton, och och konsistensen är lite krispig ("fröig"). Fröna förekommer i olika varianter, svarta, röda eller vita/ljusbruna.

taget från recepthjälpen.se

Malin:)

Grodan
2006-09-27, 02:48
#6

Jättegott är det! Jag äter själv quinoa Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Nattskjorta
2006-09-27, 17:05
#7

Massa tack till dig Grodan för alla recept och matråd, blandar efter dina råd och försöker att lära mig om alla säd, fröer och etcetera. Sakta men säkert går det  och plus i kanten är att man kommer in på det spåret själv och prövar massa nytt… Räcka ut tungan

Rekomenderar Saltå kvarn, de har alla möjliga varianter och det är ekologiskt odlat… Glad

mandymoo
2007-01-14, 15:04
#8

Måste putta upp lite då det är en bra artikel o framför allt så redan här stog quinoa med som en del av basmatsblandningen.

Och även om man inte tänker föda upp så är det en ide att kika lite på artikelns "recapt" för bra mat till mössen Flört

TacoBelle
2007-02-14, 21:46
#9

Solklar artikel *putt*

Muszimba
2007-04-23, 23:46
#10

Bra artikel Grodan.

Jag har ju min gammeltant Afrodites Fackla aka Facklan på 2 år, 5 månader och 13 dagar. Tråkigt nog denna ålder med Kronisk Mycoplasma, men ändå.

Nattskjorta
2007-09-07, 15:20
#11

"Putt"

axilur
2007-09-07, 15:36
#12

jag har fått berättat för mig att man ska ge mössen tilläggsfoder (rester) varje dag. i artikeln står det en gång i veckan. vilket stämmer?

/Anneli

Digitalis
2007-09-07, 22:17
#13

Äter möss så länge det finns mat eller sparar de om de är mätta? Hur länge vågar man lämna en mus utan tillsyn? Kan man ge dem en större mängd mat någon dag och så hushåller de något så när, eller äter de upp allt?

//frida

Annons:
Pimu
2007-09-07, 23:22
#14

#13 Möss äter olika tider på dygnet, därför ska maten alltid finnas tillgängligt ..
Jag tittar till mina möss flera ggr per dag (förutom när jag är på jobbet då gosar jag me dom extra när jag kommer hem) ..

Ariella
2007-09-08, 00:37
#15

Oj å jag som har en hel burk med blandfrö kag löpte tillsammans med mössen i zoobutiken.

Förutom det så ger jag dem ett salladsblad allt ibland. Inte dagligen. Har läst att då kan deras magar bli dåliga. Cornflakes älskar de så de får de några flingor om dagen. Sen har de en gnagpinne och en saltsten.

Digitalis
2007-09-08, 01:00
#16

#14 Jo det vet jag. Mina råttor har en ganska stor skål med torrfoder, men den behöver jag inte fylla på mer än kanske varannan dag. Det jag märker är att de äter det godaste först och därför försöker jag vänta ut dem innan jag fyller på. Möss kan vara kinkiga har jag läst.

Är det bättre att ge mindre mängder och fylla på nytt en eller flera gånger om dagen eller funkar det att ha en stor skål som man fyller på när det börjar ta slut så som jag gör med råttornas foder?

//frida

Muszimba
2007-09-08, 06:41
#17

#16 Det bästa är att ha en skål som man tycker är lagom stor med torrfodret för att sedan byta ut när det börjar ta slut. Det samlar alltid på sig små musbajsar i skålen. Grönsaker byter jag ut varje dag för färskheten.

Digitalis
2007-09-08, 15:32
#18

#17 Okej! Jag började bli rädd att mina eventuella möss skulle svälta på nolltid så fort jag går hemifrån.

//frida

axilur
2007-09-08, 18:13
#19

ingen som vill svara på min fråga? Generad

/Anneli

Nattskjorta
2007-09-08, 21:28
#20

#19 Tror inte att du behöver ge färskfoder varje dag, utan du kan ge några gånger i veckan. Men det skadar ju inte om de har tillgång till färskfoder också, det är väl bara trevligt.

Men det är väldigt viktigt att de alltid har tillgång till ett bra basfoder.

Annons:
Muszimba
2007-09-09, 18:04
#21

#19, Jag ger alltid färskfoder till mina möss. De äter visserligen inte upp allt men jag har det som basis att ge dem nytt färskfoder varje dag och byta ut torrfodret 2-3 ggr/vecka.

LinaIsabell
2008-06-04, 00:18
#22

Jag måste byta ut torrfodret varje dag. Inte för att de äter upp, men för att de gräver i spånet så att matskålen blir full av spån. Tillslut ser de ut som att jag gett dem spån med lite frön och musli till mat. :)

Grodan
2008-06-04, 02:53
#23

#22 de har pli på dig! Flört

Jag har inga matskålar alls till mina möss!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[Thiah]
2008-06-04, 07:07
#24

Jag har försökt att sluta med matskålar mer och mer.. Försöker komma på nått fiffigt system så att maten kommer upp frpn marken så mina störe damer får kämpa lite för den :D

angelicato
2008-09-02, 02:20
#25

Fin artikel.

"Mina möss äter aldrig upp sina döda kamrater! De "begraver" dem genom att täcka över bottenmaterial och bomaterial över den livlösa kroppen." - Mycket intressant, när mina möss avlidit pga ålder så har jagalltid hittat de under spånet, trodde de typ grävde ner sig lr nå, är du säker på att verkligen den andra gräver över? Har du sett det?

Terato
2008-09-02, 15:58
#26

Ja, det var intressant! Man kan ju tänka sig att de täcker över/gräver ner en död muskamrat för att skydda sig själva. Lukten av en död mus kan ju locka till sig rovdjur!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Grodan
2008-09-04, 03:16
#27

#25 Ja, jag har sett det. Självklart även sett att möss som är sjukliga drar sig undan och t o m kan gräva ner sig. Några har faktiskt även bitit i något under dödsögonblicket…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Ricko
2009-12-22, 13:34
#28

Var kan man köpa alla fröer?

// Mvh Emina - www.eminametovski.devote.se

MP160
2009-12-31, 03:56
#29

#28 på dom flesta mataffärer

Grodan
2009-12-31, 08:34
#30

ja brukar köpa i hälsokostavdelningen samt grynavdelningen, märken risenta, frebaco, kungsörnen (tyvärr, vet inte varför men gilalr inte kungsörnen), saltå kvarn samt några utlänska märken (främst nötter o bönor, t ex rostade kikärtor som är en stor favorit här).


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Smullis
2012-01-07, 17:20
#31

Du sa att man ska behandla dom som små människor när det gäller mat, kan dom äta kryddor och lättsaltad mat då? :) otroligt bra artikel ! :D

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Grodan
2012-01-07, 17:35
#32

#31 Vissa kryddor är ju örter. Starkare kryddor som chili osv bör dock undvikas. Lättsaltat går bra.

Jag har råkat utfodra mina pälsmonster med rester från en vegetarisk Taco-middag. Det var kryddat, men ganska utblandat med grönsaker. De åt inte det som var kryddat…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Smullis
2012-01-07, 17:38
#33

Okej tack va bra :)

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Grodan
2012-01-07, 17:40
#34

Idag finns ev labpellets som är mer anpassat till råttor. Jag har dock inte undersökt saken noggrannare.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Smullis
2012-01-07, 17:42
#35

Den ska man helst inte ge till Mössen eller?

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Grodan
2012-01-07, 17:47
#36

Beror på vilken sort det är. Vilket märke, vilket företag. Du skall inte köpa något i en plastpåse i en zoobutik som anses vara ditten eller datten i a f.

Ett av de bästa företagen som gör labpellets gör en variant som de kallar för gnagarpellets - den är anpassad till möss, råttor och andra (vilka exakt vet jag ej). Den är dock inte ett helfoder utan ett underhållningsfoder. Går alltså för djuren att leva på, men inte om de går i avel, lever under stress eller dyligt.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Smullis
2012-01-07, 17:50
#37

Okej, men som alltid är varierad kost bäst, även för möss eller ingår allting i den gnagarblandningen? :)

/Smull, Fonso, Denzel, Rowley, Lissi, Birk, Kai, Paisley och jag! ♡

Rönisch
2012-01-07, 19:22
#38

Man borde kunna ge hundmat istället för kattmat? (Vi har hund hemma) Går det att mäta upp mat åt 2 eng mushonor i mått? 1-2 dl per dag tex?

Grodan
2012-01-08, 14:02
#39

#38 Japp, stämmer. Glömt att ändra i gammal text. Nu står det hundmat.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

hejkomochhjälpmig
2013-05-20, 12:37
#40

Var och tittade på katt-torrfoder idag till kattungar för att de bitarna är mindre, men det stod någonting om att det var mjölk i dessa bitarna… mjölk är ju inte nyttigt för någon förutom bäbisar så de gick ju fetbort. Någon som har tips på bra (helst inte för dyrt) torrfoder för katt och hund i små bitar och vart man hittar detta? :)

Än så länge har de nämligen fått utav min sibirian husky/schäfer-korsnings torrfoder, men det är ett hypo-allergi foder (svindyrt) och består mestadels utav soja och risprotein. De älskar dessa men jag undrar om det verkligen är vad de behöver. Bitarna är rätt stora också så jag brukar stå och dela dessa - blir en del spill av dyr mat… De får förstås också färskt kött eller lax ibland men jag hade velat ha ett riktigt bra kött-torrfoder också. 

En annan fråga: Varför bör solrosfrö vara skalade? Är det inte bra om de får jobba lite och öppna skalen själva?

(Kan inte låta bli att påpeka att möss nog är betydligt mycket mer allätare än vad vi är, vi klarar oss fint på helt vegetabilisk kost. Att jämföra mössens diet med människors (generellt sett) känns också lite sådär då många människor inte är speciellt noga med vad de själva stoppar i sig och ej heller verkar ha speciellt bra koll på vad som är bra mat och dålig mat… Var bara något jag reagerade på, artikeln förklarar mycket väl vad det är de ska äta så jag menar inte att det behövs ändras i artikeln, de meningarna fick bara min hjärna att snurra till lite.)

Tack för en fin artikel Grodan! Hjärta

hejkomochhjälpmig
2013-05-20, 12:39
#41

HAHA NEJ! Fick precis en ARKEOLOG-medajl av ifokus… :S Hur hamnade jag här? Frågorna vill jag ju fortfarande ha svar på, men jag kanske hittar svar i en nyare artikel? Ska leta…

Annons:
Grodan
2013-05-20, 23:07
#42

#40 Jag rekommenderar skalade solrosfrön för då väljer folk den finare sorten som också är avsedd för människor och inte den fulare sorten som är avsedd att mata vilda fåglar med - den sistnämnda kan innehålla massa konstiga saker…

Mjölkprodukter ger jag både mina råttor och möss. Inga större mängder men de tål det eftersom de alltid fått det.

Bra torrfoder-hundmat… jadu… det ska ju enligt BARFarna inte finnas någon… lol… du får prova dig fram. Själv ger jag från provpåsar, köper någon billig säck här o där… är alltså inte så noga. Det är bara tillskott och bukfylla…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

hejkomochhjälpmig
2013-05-21, 00:38
#43

#42 Aha! Smart! :D Mina möss får från en sån där parakitblandning, men jag tänkte sluta med det och börja köpa fröer för sig istället.

Vad synd, men då struntar jag nog i allt vad kött-torrfoder heter när det gäller mössen, de kan ju få mer färskt kött istället då.

Tack för svaret! :)

Grodan
2015-03-28, 13:27
#44

Idag matar jag mina djur lite annorlunda än det står i texten här ovan. Den är ju trots allt 9 år gammal och utvecklas gör man som människa och djurägare hela tiden. Samt att utbudet i mathyllorna och mattrender förändras.

Lagad mat får mina djur väldigt sällan. De får ett väl utformat torrfoder med säd, fröer och nötter samt ibland även torkade örter. Denna varierar faktiskt från vecka till vecka vad exakt den innehåller, utom säden då. Idag består torrfoderblandningen av havre, vete, korn, havrekli, vetegroddar, hackade pumpafrön och mandlar, solrosfrön, oskalade sesamfrön, chiafrön och torkade örter (basilika, timjan mm). Sedan får de råkost i stort sett. Rått kött, rå fisk (främst lax), råa grönsaker, rå frukt mm. Bönor, linser, potatis och annat som måste kokas innan utfodring får de givetvis kokt…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: