Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 12623 ggr
Terato
2008-03-09, 20:51

Blyga möss!

Det finns så många olika personligheter bland våra små kära vänner. Busiga, glada, springiga, gosiga, matglada och lata.. Och så finns det fega eller som vi inom musvärlden kallar dem; De blyga mössen!

Min första mus, Vattnadals Pan, eller Elvis som han heter här hemma, är en aldeles, aldeles underbar musgrabb. Men han har ett personlighetsdrag som sätter spärrar i hans tillvaro. Han är FEG!

Jag har en till sån här mus som är lite försiktig. Bjärndalens Fragancia, Lilith, är just en sådan. Inom musvärlden kallar vi dem för blyga möss.

De har båda en massa egenskaper gemensamt. De älskar att boa och bygga och hitta gömslen och vrår. Båda är dessutom aldeles otroligt keliga!

ATT TÄMJA EN BLYG MUS

Att tämja en blygis kan vara lite annorlunda än att tämja en pigg och glad men kanske springig mus. Blygisarna har inte samma upptäckarlusta och kan sitta ganska länge och trycka i sitt sovhus om de måste.

Försiktighet

Ta aldrig i svansen och jaga aldrig en osäker och känslig mus. Det kan ta lång tid innan den förlåter dig!

Blir musen väldigt skärrrad då du ska ta upp den så gå långsammare fram. Visa den att handen är snäll. Den har ofta godis med sig och gör inga otrevliga rörelser. Skopa upp den försiktigt och låt den följa med i vad som händer.

Tillit

Det är viktigt att bygga upp tillit för att få bra kontakt.

Hos matte är det tryggast!

Hos matte är det tryggast!

Sätt handen mot t.ex. fönsterkarmen och låt musen kliva av i sin takt. Visa att handen finns kvar om musen känner att den måste springa tillbaka.

Du kan även lägga dig under en filt med musen. Då har den chans att springa och upptäcka trots att den är skyddad och nära dig!

Låt den till att börja med inte ha något annat ställe än dig att gömma sig på. När ni har byggt upp ett förtroende kan du sakta börja ge den olika leksaker och gömställen att undersöka medan den är ute.

Dämpa belysningen

En osäker mus känner sig lugnare i ett ej så upplyst rum.

Bete dig försiktigt men normalt

Tala lugnt med en osäker mus. Undvik häftiga rörelser eller ljud. Men en mus märker om du beter dig konstigt. Dina rörelser ska vara försiktiga men passa dig så att du inte ser ut som en väntande katt som tänker anfalla!

Vänj musen

Det är faktiskt bättre att ha även fegisar i rum där det är mycket rörelse. Om den alltid bor i ett tyst och skyddat rum verkar alla oljud obehagliga. Därför anser jag att köket är den perfekta platsen för musburen! Där är det mycket rörelse och skrammel att vänja sig vid!

Anpassa dig till musens personlighet

Har du en blyg mus så försök inte att göra om den. Anpassa buren och aktiviteter till dess personlighet! Elvis  vill inte så gärna klättra eller hänga och klänga. Däremot kan han se helt lyriskt lycklig ut när jag stoppar in ett nytt sovhus. Att de älskar att boa beror säkert på deras överdrivna instinkt att gömma sig. Men man ska inte tro att rädda möss enbart gömmer sig för att de är rädda! Jag har upptäckt att de finner rent nöje i att leta gömställen! Att ta ut musen när det är som stökigast hemma är en bra regel. Ju fler gömställen dess bättre!

Tips på leksaker till blyga möss:

  • Äggkartonger
  • Rör
  • Högar med bomaterial som de kan rusa runt i!
  • Labyrinter(lätt att bygga med t.ex. toarullar och olika förpackningar)
  • Ett riktigt stökigt köksbord!
  • Ihoptrasslade handdukar eller tyger som de kan gömma sig i

Buren

Från början bodde Elvis i en jättestor bur. Han rörde sig aldrig utanför sovhuset! Så han fick en lite mindre bur och trivs nu ypperligt! Det kan vara skönt för en osäker mus att veta vart buren börjar och slutar.

Tänk på att köpa en bur där musen är lätt att få tag i så att du slipper jaga. Burar av Dunamodell har öppet tak men är ändå insynskyddade från sidorna, vilket kan vara skönt för en osäker mus. Fyll buren med mycket saker!

Om man har gallerbur anpassad för fåglar kan man sätta fast sådana där fågelbad som man fäster utanför buren. Då kan du enkelt plocka ut hela huset medan musen sover! 

Även en blyg mus behöver omväxling i buren. Ett nytt spännande gömställe varje vecka gör din lilla fegis glad!

Maten

Där skiljer sig mina fegisar åt. Den ena tjejen är så osäker på att röra sig i buren att hon äter dåligt. När det gäller henne så ser jag till att maten finns nära sovhuset eller så ger jag henne mat när hon är ute med mig för att hon ska känna sig trygg med mig. Jag brukar också göra små labyrinter till henne som hon kan springa runt i och leta mat!

Elvis har lätt för att bli lite rund. Det beror förstås även på att han rör sig dåligt! Men han gör nästan vad som helst för en godbit! Så där kan jag tvinga honom lite att våga sig ut på farliga platser för att få tag i ett mumsigt solrosfrö! Då tränar jag honom samtidigt på att bli tryggare i sin omgivning.

Burkompisar

Jag har märkt att dessa blyga möss har en tendens att

Behöver snälla burkompisar

Behöver snälla burkompisar

vara blyga även med burkompisar. Det kan vara värt att tänka på vid introduktioner att gå väldigt försiktigt fram. Jag har även märkt att lilla Lilith blivit säkrare nu då hon bor i en lite större flock. 

Men en allt för stor flock kan också vara jobbig för en liten blygis. Ibland känner jag att hon är lite osäker vid matbordet. Det brukar jag avhjälpa genom att ha fler matskålar eller ge henne maten direkt i handen.

Observera att alla blyga möss inte är lika. Det finns blyga möss som är väldigt tuffa mot burkamrater också!

Lycklig mus

Som med alla möss så gäller det att hitta vad som gör just din mus lycklig. Varken Elvis eller Lilith blir lyckliga av att klättra och rusa runt. Däremot blir de lyckliga av att få gömma sig och boa! Och de blir väldigt lyckliga av att få sitta i min hand och få kel. Och det är ju inte helt fel! :)

Köp din mus hos en uppfödare!

För att hitta en personlighetstyp som passar just dig så uppsök en uppfödare så att du får en chans att lära känna musen på plats innan den får flytta hem till dig!

Relaterade länkar

Av: Terato

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Terato'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Terato', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-09

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Annons:
GucciDior
2008-03-11, 17:13
#1

Bra artikel!

[Thiah]
2008-03-11, 17:49
#2

Väldigt bra artikel..Beskriver min fiona på pricken :D hon älskar att boa med nya grejer och kan hålla på hela dagen och natten :D

Grodan
2008-03-11, 18:03
#3

Helt suverän artikel! Tycker det är kul att du länkade till kylskåpsmus, för det kände jag passade mkt bra! Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Terato
2008-03-11, 19:11
#4

Ja, verkligen!

Kommer aldrig att ha mina möss någon annanstans än köket. Det är verkligen perfekt för dessa blygisar också!

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Linn
2008-03-11, 21:28
#5

har inte läst än, har inte riktigt lugnet i kroppen för att läsa massa, så jag skriver för att påminna mig själv om att jag ska läsa den.

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Terato
2008-03-11, 22:14
#6

hehe, nej det blev ju en hel del text. Stor risk när det är jag osm skriver Cool

Älskar mina stora små vänner..

teratos.r8or.se

Annons:
ariama
2018-01-22, 08:35
#7

Vilken underbar artikel detta är! Plockar fram den ur tio års gömsle. ❤️

Alwyn
2018-01-22, 09:25
#8

Jag undrar var Terato tagit vägen. Aldrig här längre?

ariama
2018-01-22, 10:35
#9

Tror inte det. Hon håller inte på med möss längre, utan valde råttor och råttuppfödning. Vad hon gör nu vet jag inte.  Hon är en toppentjej och det är tråkigt för oss med möss att hon gått vidare i livet med andra intressen. Saknar henne!

Alwyn
2018-01-22, 12:24
#10

Har för mig att hon slutat med råttor också. Trist.

Upp till toppen
Annons: