Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 19739 ggr
Grodan
2007-02-18, 14:48

Vilda möss - beteende i naturen

Gästskribent Monica Lind (Odette) beskriver vilda möss beteende i naturen.

Våra tammöss härstammar från den vilda husmusen, mus musculus som ursprungligen kommer från Asien. För ungefär 4 000 år sedan började den första sorten av tam hållning av möss. De har alltså funnits i fångenskap en många herrans år vilket har resulterat i att man numera har ett stort antal färg- päls- och storleksvarianter. Det finns fläckiga möss, bläsade möss, långhåriga möss, mini möss osv. Men det är i grund och botten samma art vi talar om och den domesticerade musen har till skillnad från sin vilda släkting, ett snällare och lugnare temperament som gör dem mer lämpade som sällskapsdjur.

Möss är sociala djur, men också revirhävdande. I naturen lever mus hanar inte ihop utan har varsitt revir, ett stycke mark som de försvarar från andra mus hanar. De markerar ut sitt territorium med en frän doft som skall avskräcka andra hanar från att komma inom dess område, denna doft kan man även känna hos våra tammöss. Inom en mus hanes revir lever ofta ett par honor som i sin tur har varsitt, lite mindre revir. Mössen lever dock lite annorlunda i fångenskap än i naturen. I fångenskap uppvisar honorna i regel inget revirbeteende utan trivs oftast utmärkt tillsammans. Man ser dem uppvisa ett starkt socialt beteende mot varandra och i en sådan grupp är det också vanligt att de även hjälps åt med vården av ungar. I det vilda uppvisar inte honorna detta sociala beteende mot varandra.
Hanarna är dock lika revirbenägna i fångenskap som i det vilda och det är mycket vanligt att hanar inte kan hållas i samma bur pga. den starka instinkten att skydda sitt revir. De blir rivaler och kan ibland slåss på liv och död. Väl planerad avel kan i viss mån tona ner detta beteende och man hör allt oftare om mus hanar som bor ihop i harmoni livet ut. Men, det är trots allt inte ett naturligt beteende för arten och det är heller inte ovanligt att de efter några månader helt plötsligt blir osams och man blir tvungen att sära på dem. Mus hanen är skapad att leva ihop med en hona, men det fungerar inte så bra i fångenskap då det blir så många ungar och många hanar sitter därför ensamma. Det är inte konstigt att han mår dåligt när han "tvingas" sitta ensam, det är vetenskapligt bevisat att ensamma möss vantrivs och mår mycket dåligt. Och det är just därför mus uppfödare strävar efter att avla fram hanar som faktiskt fungerar ihop med andra hanar.

I vilt tillstånd är mössen skygga och håller hellre till i hålor och gångar under jord än på öppna ytor. De har många fiender och vilda möss lever oftast inte längre än bara några få månader, men trots detta måste man ändå säga att möss är, efter råttan, förmodligen det andra mest framgångsrika däggdjuret på jorden.

De är nattaktiva och har nästan inget färgseende, vilket alltså hänger ihop med att de är aktiva framförallt när det är ganska mörkt. Hörseln är det däremot inget fel på och de kan höra betydligt högre toner än oss människor. När mössen kommunicerar med varandra på korta avstånd använder de sig av pip som har en så hög frekvens att vi människor inte kan uppfatta ljudet. De ljud som vi faktiskt kan höra, är pip som musen i regel använder för att kommunicera med på längre avstånd. Förutom ljud kommunicerar de även med varandra genom dofter, så kallade feromoner som utsöndras av både honor och hanar genom urinen. Doften identifieras sedan av ett organ som finns i nedre delen av nosen. Möss är otroliga överlevare och kan få tag på mat på de mest svåråtkomliga ställena. Den naturliga kosten består av allt från frön, spannmål, frukt/grönsaker och växtdelar till insekter och maskar. Men tack vare människan får de även i sig en hel del matrester då de inte är sena att ta tillfällen i akt. Det är inte ovanligt att möss tar sig in i hushåll, bondgårdar och liknande, just för att leta efter mat. Och det är väl mycket det som resulterat i deras dåliga rykte. Man får inte ha soporna ifred.
Möss är troligtvis det däggdjur som näst efter människan förekommer i störst antal på jorden. Dess fruktsamhet är enorm: fortplantning kan i varma bostäder ske året om och efter 20-23 dygns dräktighet föds 3-12 ungar. Det är väl också en bidragande orsak till människans syn på vilda möss, dess antal. Sjukdomar som sprids är också en orsak till dess dåliga rykte.

Möss är relativt snabba och har inte svårt att röra sig längre sträckor, de är kvicka och kan i många fall överlista och undkomma sina fiender. Men trots att de är så rörliga så rör de sig oftast inte längre än (50 feet from their established homes) meter från sitt revir.

Källor:

Text: Monica Lind (Odette) - Tusen tack!

Foto: Gerodean Elleby (Grodan) - musen Glanzend, bl-ag, kh, eng


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Mr.Nibbles
2007-02-18, 16:46
#1

Underbart bra!!!!!!

OlleA
2007-02-22, 17:17
#2

Mycket intressant artikel! Tycker en som inte har några möss hemma, bortsett från en och annan i källaren. Att möss hade hållits tama i 4000 år hade jag ingen aning om. Ville man ha söta sällskapsdjur redan då, eller var de nyttodjur på något sätt?

Olle

Odette
2007-02-22, 22:34
#3

kul å se den här, hoppas fler har nytta av den :)

Jag vet inte varför man började hålla dem i fångenskap från början, men jag antar att det började ungefär som på samma sätt som med råttor, att man hade dem som försöksdjur på laboratorier. Sedan var det väl någon som tyckte att dom faktiskt är rätt söta och trevliga och började avla på dem å ha dem som husdjur. Det är väl den mest logiska teorin. Men det hade varit kul om nån här kanske kunde komma med lite mer exakt fakta om hur det gick till? Man kan säkert gräva fram namn på betydande personer.. å sen finns det väl kanske fakta om när den första mus utställningen hölls osv. Men det har då inte jag nån koll på :)

_ Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's
_

OlleA
2007-02-23, 09:13
#4

Försöksdjur på laboratorier? För 4000 år sedan? Det tycker jag låter ganska osannolikt. Jag håller med om att det skulle vara kul om någon kunnig person kunde berätta lite mer!

Olle

amaira
2007-02-23, 09:59
#5

Enligt Illustrerad Vetenskap nr 11 2003, såg världens första inavlade laboratoriemöss dagens ljus i USA 1909. 1921 förädlades den till musstammen C57BL, som sedan är den mest använda försöksmusen.

Nu hinner jag inte vara "exakt" och kolla upp det jag påstår, men ungefär såhär har jag förstått det:

Musen som "fancy-mouse" (hobby/sällskap/avel) går drygt 100 år tillbaka i tiden. Dvs dem vi idag kallar för våra tammöss har drygt 100 års domesticering bakom sig. Jag har läst "historien" bakom någon gång, men minns inte exakt, och hinner inte nu.

Albinomöss har ju dykt upp då och då genom historien, och har tydligen gjort intryck när en sådan har fångats. Och de (ja, antagligen även andra färger inklusive agoutin) har hållits som sällskapsdjur flera tusen år tillbaka genom historien, och i olika delar av världen.

Vita möss fanns i grekiska tempel redan århundratet före Kristus, och då fanns de också som husdjur i Kina.

England är musutställningarnad "hemland" och den engelska musklubben startades någon gång på slutet av 1800-talet, har jag för mig.

Detta var snabb-skrivet och kan innehålla fel, hinner inte mera nu.

Önskar er alla en trevlig helg - liksom jag tänker ha självFlört - och några av er kommer jag att se "live" Skrattande, så vi får garanterat en trevlig helg!!

Elyria
2007-02-23, 10:59
#6

Mycket bra och intressant artikel!

Annons:
OlleA
2007-02-23, 11:21
#7

Amaira, jag visste väl att du har koll på det mesta som rör möss (liksom på så mycket annat)! Skrattande

Ha det så trevligt på ert årsmöte i helgen! Glad Själv tänker jag sälja krukväxter på en loppmarknad på söndag förmiddag och sedan åka på Trädgårdsamatörernas årsmöte i Uddevalla på eftermiddagen.

Olle

amaira
2007-02-24, 10:11
#8

Tack Olle. Och ha det så trevligt själv i helgen.

Grodan
2011-12-27, 05:35
#9

Intressant artikel och kommentarer.

Fixade artikeln så den är mer lättläst.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Odette
2011-12-27, 15:58
#10

Oh- kära hjärtandes då, den här artikeln är ju snart 5 år gammal! Har jag varit på iFokus så länge Förvånad

Roligt att den finns kvar! Å en liten uppdatering i texten är ju inte fel heller. Så håller den sig modern haha

_ Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's
_

Grodan
2011-12-27, 17:46
#11

#10 Jag har inte uppdaterat något alls i texten. Det var layouten som såg knasig ut att jag ändrade lite.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Odette
2011-12-31, 10:08
#12

#10 Jaha okej, men det är kul den finns kvar iaf :)

_ Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's
_

Grodan
2011-12-31, 12:16
#13

#12 Javisst, här är vi måna om våra ArtiklarSkrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2018-08-19, 13:56
#14

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: