Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 2021 ggr
Grodan
2019-01-27, 17:00

Håll mössen varma!

Vintern börjar närma sig och det blir allt kallare. Det är ju inget problem för våra möss som sitter ombonade i sina burar inomhus. Men hur håller man mössen varma om man behöver transportera dom? Massor med filtar är ju alltid bra, men här följer lite fler tips.

###

Bild från pixabay

Vetevärmare

Vetevärmare är en tygpåse fylld med vete som man kan värma i ungnen eller micron. Den är oftast tillverkad i bomull eller lin och därmed helt ofarlig för mössen om dom skulle få för sig att tugga sönder den. Den håller inte värmen länge, men kan å andra sidan användas om och om igen (om inte mössen tuggar sönder den Flört). En vetevärmare kostar allt mellan 50-300 kr i handeln, men man kan enkelt tillverka en själv. Allt man behöver är vete och en (ren) strumpa. Matvete kostar ungefär en tjuga och finns i dom flesta mataffärer och överblivna strumpor har väl alla hemma. Häll vetet i strumpan, knyt om, och du är klar. Vetevärmaren kan man sen värma 1-3 minuter i micron (full effekt) eller 5-10 minuter i ungnen (150 °C) beroende på storlek och effekten på micron/ugnen. OBS! Se till att strumpan tål värme!

Fördelar

 • Enkel och billig att göra själv
 • Helt ofarlig för mössen
 • Kan användas om och om igen
 • Kan även läggas i frysen och användas för att kyla när det är varmt ute

Nackdelar

 • Håller inte värmen mer än ½-1 timme
 • Blir lätt söndertuggad

Bild lånad från https://www.partykungen.se/varmehjartan-2-pack.html

Värmehjärta

I kemiska termer är ett värmehjärta en liten (oftast hjärtformad) "påse" fylld med en övermättad lösning av natriumacetat. Trihydrat av natriumacetat smälter vid 58 °C. Om det sedan hettas upp över 100 °C blir lösningen övermättad. Den övermättade lösningen kan underkylas utan att stelna. Vid nukleation stelnar natriumacetatet i en exotermisk reaktion som ger 264 – 289 kJ/kg. I enklare termer: Klicka med den lilla metallpluppen i påsen och den blir varm. När den har svalnat kan du koka den och använda igen, och igen, och igen. Dessutom kan man aktivera den när man vill, så man kan ta med sig flera och allt eftersom dom svalnar. Ett värmehjärta kostar mellan 10-50kr i handeln och håller värmen en kortare tid. Natriumacetat ska vara non-toxic, men jag rekomenderar ändå att man lindar in värmehjärtat i en handduk eller liknande för att undvika att mössen tuggar på det.

Fördelar

 • Billig att köpa

 • Kan användas om och om igen

Nackdelar

 • Håller bara värmen 15-30 minuter

 • Troligen inte särskilt nyttig att tugga i sig för mössen

###

Bild från https://www.clasohlson.com/se/V%C3%A4rmep%C3%A5se-Hot-Spot-6-pack/34-1976-6

Heat Pack/Hot Spot/Värmepåse

Heat pack är en japansk uppfinning. Det är helt enkelt en liten påse full med järnpulver, salt och lite annat. Påsen i sig släpper in luft vilket får järnet att börja rosta och avge värme. Värmen håller i sig i upp till 18 timmar, ofta mer, vilket är väldigt användbart under långa transporter. Kostar 10-30 kr i handeln, men kan bara användas 1 gång. Problemet med heat pack är att det behöver syre för att fungera, så man kan inte ha det i för syrefattiga miljöer. Att vira in det i en handduk borde fungera, men ju mer luft desto bättre. Det tar även lite tid för påsen att bli varm, så det är en bra ide att öppna påsen minst en halvtimma innan användning. Heat pack ska vara non-toxic, men jag tror knappast det är nyttigt för mössen att tugga på.

Fördelar

 • Billiga att köpa
 • Håller värmen i upp till 18 timmar

Nackdelar

 • Kan bara användas 1 gång
 • Behöver syre för att fungera
 • Troligen inte särskilt nyttigt att tugga i sig för mössen

.

Bild från pixabay.com

Varmvattenflaska

En varmvattenflaska är ju ganska basic, men jag tyckte ändå att det skulle få en liten notis här. Vatten kan man ju få tag på i princip vart som helst och petflaskor är ju inte direkt någon bristvara det heller. Håller värmen rätt så länge, men tuggar mössen sönder det blir det väldigt blött, och därmed kallt, i buren.

Fördelar

 • Håller värmen rätt så länge

 • Billigt, rätt basic stuff

 • Kan lätt fyllas på vart som helst

 • Kan även läggas i frysen och användas för att kyla när det är varmt ute

Nackdelar

 • Avger inte så mycket värme

 • Det blir väldigt blött och kallt i buren om den går sönder

.

Oavsett vilken metod du använder dig av är det viktigt att du håller mössen varma och skyddar dom mot drag under transport!

Bor du kallt och behöver ge mössen mera värme eller behöver ge extra värme till en mus i sjukbur, rekommenderas att du placerar värmen utanför buren. Ett annat tips är värmeplatta under en del av buren.

.

Artikel skriven av: Lamina 2011-10-20

Omslagsbild: pixabay


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Chinesecrestedlover
2019-01-27, 17:55
#1

Jag har kört med varmvatten i flaskor och sedan placerat flaskorna utanför transportburen så de inte kan gnaga sönder. Jag sätter transportburen i en väska/kasse och har sedan fleecefiltar runt och delvis på själva transportburen med värmeflaskorna nära buren (såklart ser jag till att det finns "andningshål"). 

Visserligen har jag hittills bara behövt testa det på råttor och en hamster…men det är ju i princip samma sak men med större transportbur😉 Det har fungerat utmärkt trots många minusgrader och att jag tvingats stå och vänta på bussar (själv har jag blivit halvt ihjälfrusen men djuren har mått gott😃).

Grodan
2019-12-29, 18:14
#2

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

zombivarg75
2019-12-29, 18:33
#3

Jag ska troligtvis u till Gbg den 6 januari för att hämta hem en ny mus kille. Kör egen bil, och från bilen och in i huset är det max 5 meter. Dock vet jag inte avståndet mellan musen och min bil vid hämtnings stället. Tycker ingen av dessa alternativ är bra då jag inte kommer ha tillgång till ugn/ riktigt varmt vatten på upphämtnings stället. 

Då det bara är en liten kille jag ska hämta skulle jag väl kunna ta en mindre resebur, som får plats innan för min jacka medans jag går till bilen. Där kan jag ju sedan sätta ner den mindre buren i en större för fortsatt resa ner till mitten av Skåne. Självklart fyller jag båda burarna med strö, halm och toapapper samt filtar runt den lilla eller stora buren i bilen. Är det en bra lösning?

Littlem
2019-12-30, 00:53
#4

Jag brukar ta en mindre petbox eller en godislåda (med lufthål i såklart). Sen går det som du såger ha lådan innanför jackan på väg till/från bil. Eller en filt runt. Brukar inte vara några problem.

Upp till toppen
Annons: