Annons:
Etiketter2-avel-och-avelsetikartiklar
Läst 18632 ggr
Grodan
2011-08-22, 13:02

Stamtavla på mus

Precis som andra djur kan möss ha stamtavla. De kan vara registrerade i en förening och få registreringsnummer och då kallas stamtavlan för registreringsbevis.

Vad är en stamtavla?

En stamtavla är ett papper, eller en digital fil om man vill, där man har samlat information om en mus som födelsedatum, kön, färg, hårlag, typ, uppfödare och härstamning.

Vem som helst kan skriva en stamtavla på sin mus/sina möss. Även vilka möss som helst kan få en stamtavla. Det finns inget som säger att du inte kan skriva en stamtavla på din mus.

Så vill du ge din mus en värdehandling, skriv en stamtavla till/på den!

Varför har man stamtavlor?

Stamtavlor har man av många olika anledningar, främst är det för att hålla reda på all information du har om musen samt musens härstamning. Andra namn på stamtavlor är just härstamningsbevis, men även registreringsbevis, antavla, släktträd mm.

Registreringsbevis

Registreringsbevis är en stamtavla för djur som är registrerade i en klubb. I stort sett samma uppgifter finns med i ett registreringsbevis som i en stamtavla och det har klubbens logo.

Sedan 1989 har Svenska Musklubben - SVEMUS - haft registrering av möss.

Med registrering menas att musen får ett nummer som den kan identifieras med, ungefär som personnummer. All information om musen, som födelsedatum, färg&teckning, hårlag, uppfödare, ägare, föräldrar och info om dem läggs in i ett register. På dessa uppgifter skriver uppfödaren eller registratorn sedan registreringsbeviset.

Köper du en mus av en registrerad uppfödare i SVEMUS ingår alltså stamtavla/registreringsbevis, då detta är ett krav för att få vara registrerad uppfödare i SVEMUS.

Med hjälp registreringsbeviset kan du släktforska på din mus, ända bak till 90-talet om du har tur.

Information är värdefullt!

Ju mer information du får om musen desto bättre. Musen får ett större värde som både sällskaps-, utställnings- och avelsdjur om du vet mer om det.

Med en stam kan du släktforska, ta reda på om det finns genetiska defekter eller sjukdomar i linjen samt även hur långlivade djuren är. Du kan även se hur pass hög inavelsgraden är i linjen.

Eftersom en stamtavla är ett värdebevis kan den vara en oerhörd hjälp för dig som ägare. I stamtavlan kan du få information om vad för gener och anlag musen bär på.

Att en person satt sig ner och skrivit information om djuret ger djuret ett högre värde än ett djur utan papper, samt ger ett seriöst intryck. Det berättar att personen har koll på sin avel, inte har något att dölja samt tagit sig tid till att skriva handlingen.

När vi dessutom pratar om stamtavla på mus från en uppfödare etablerad till en klubb (SVEMUS, Finska musklubben, Tyska musklubben, Polska musklubben, Australiensiska musklubben, Amerikanska musklubben, Holländska gnagarklubben mfl) så pratar vi om ett seriöst avelsarbete bakom varje individ.

En uppfödare i en klubb har ofta avelsvett. Det innebär att man inte avlar på defekta, sjuka eller aggressiva djur. Visst kan det hända att en och annan uppvisar defekter, sjukdomar och dåligt temperament, men i många generationer har man selekterat bort detta, vilket leder till väldigt stabila linjer.

Så enligt mig är det så att stamtavlemöss är mer värda än möss utan stamtavla. Stamtavlan står för att djuret är seriöst uppfött och att det finns en person som fött upp djuret. Denna person kan du vända dig till när du behöver hjälp och råd i frågor gällande stamtavledjuret. För uppfödaren är ofta mycket mån om djuren den fött upp och vill veta allt - det är ju även viktigt för den framtida aveln.

Kan jag göra en egen stamtavla?

Javisst, kan du det. Saker som ska stå med är

 • födelsedatum

 • färg, teckning och hårlag

 • kön

 • typ

 • uppfödare (namn, adress och tel)

 • föräldrar, deras färg, teckning, hårlag och typ

 • far- och morföräldrar samt gärna ett led till

 • hur stor kullen var vid födseln och hur stor den var vid 3-4 veckor

 • kullsyskon

Andra saker som är trevliga att ha med är

 • hur länge djuren levt i stammen
 • vikt på djuren
 • om djuren i stammen uppvisat sjukdom eller defekt och vilken

Hur ser stamtavlan ut?

Stamtavla för djur innehåller först all information om djuret som man känner till (se ovan vilka dessa är) och sedan en härstamning i, oftast, tre generationer bak som ser ut såhär:

Man kan även göra ett släktträd som med människor och gå väldigt långt bak om man vill. Den officiella stamtavlan är en sak, din egen som du arbetar med är en helt annan. När du är knuten till SVEMUS skall du sälja möss med SVEMUS stamtavla, men är du inte knuten till en klubb finns inget som hindrar att du gör en egen stamtavla.

Själv använder jag SVEMUS stamtavla, men även andra släktträd när jag vill gå längre bak. I mina papper antecknar jag det mesta och jag har flera pärmar med papper på kullar och inköpta djur. Viktigt är dödsdatum och orsak.

Id-märkning

Möss id-märks inte, så man kan blanda ihop stamtavlorna om man har flera möss som har likadant utseende. För att underlätta kan man märka musen på sätt som ej medför någon smärta som t ex att klippa i pälsen, måla med något ogiftigt på tass eller svans eller bara hålla mössen åtskilda enligt färg, variant och hårlag.

Skärmdump på stamtavla som den ser ut på Mousery Database

**Stamtavlemallar, html, doc och pdf
**

Det finns en mängd olika stamtavlemallar i doc, pdf eller för hemsida (html) på nätet. Vissa online och vissa för nedladdning. Här listar jag några främst för djur, men det går även bra med släktforskningsstamtavlor för människor - släktträden ser annorlunda ut och kan vara svåra att förstå för djurfolk ibland.

Tänk på virusrisk vid nedladdning!

Programvaror

Det finns mängder med programvaror för stamtavlor och avel. Flera av dem räknar även ut inavelsgrad, vilket är en väldigt trevlig sak.

Tänk på virusrisk vid nedladdning!

 • Gratis Djur stamtavleprogram: KinTraks
 • Breeders Assistant - populärt program (en av de äldsta), kostar pengar, men finns gratis version
 • Family Tree Builder - stort släktforskningsprogram, många språk
 • ZooEasy Mouse Software (kostar pengar, men finns en gratis provversion för 60 djur)
 • iBreed Systems (verkar vara ett otroligt trevligt och enkelt program, kostar pengar men finns provversion för 50 djur)

Databaser - Stamböcker

Det finns två mus-stamboks-databaser online, vad jag vet. Bägge går att generera för att få stamtavlor i filform. Mer info om SVEMUS databas kommer i annan artikel.

 http://uploads.ifokus.se/uploads/599/599dee245641f142a59053ced81adb83/g-svemusregsida2013.png

Liknande artiklar:

The Fun Mouse, The Importance of Pedigrees


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2011-08-22, 18:15
#1

Enkel stamtavla för oregistrerade möss och icke-SVEMUS-medlemmar. PDF-fil

Har jag gjort till er idag, varsegoda!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2011-08-22, 18:15
#2

(reserverad, tänkte lägga upp ett stamtavledokument här sen)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2011-08-22, 18:15
#3

(reserverad, tänkte lägga upp ett stamtavledokument här sen)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Vattnadal
2011-08-22, 23:13
#4

Vilken fin artikel, ÅHHHHH Häxans Fisk, SAKNAR!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

Grodan
2011-08-22, 23:16
#5

#4 Tack! Jag saknar också de där goa mössen vi hade efter honom o Suddbornarna.

Säg till om det är något jag glömt i artikeln eller som kan tänkas behövas läggas till. Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ajanki
2011-08-27, 08:40
#6

Mycket bra artikel!!!

Du får fram på ett jättebra sätt varför en stamtavla är så viktig och värdefull för en mus också precis som för andra djur!!

Annons:
StillaSinnet
2011-08-27, 09:23
#7

Jag älskar att bläddra runt i stamtavlor och jämföra.

Det digitala systemet vi har i svemus nu är jättebra men jag har varit lat och har inte skrivit ut PDF:erna tidigare. Jag satte mig förra veckan och skrev ut på alla inköpa möss som jag fått digitala stamtavlor på. Stamar jag inte kan i huvudet. Nu har jag börjat skriva ut på alla jag själv har, och har kommit fram till att jag måste skriva ut till alla jag säljer. Alla som inte är med i svemus och får stamtavlan i PDF via mejl kanske blir besvikna…

jag vill nog ha en papperskopia underskriven att skicka med mössen jag säljer…gammalmodig?

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

Grodan
2011-08-27, 18:02
#8

Tack för respons. Om det är något jag glömt så nämn gärna det.

Eller delge eran egen syn, t ex hur ni gör när ni via stamtavlan avgör om ett djur är bra eller dåligt i avel.

#7 Egentligen bryter vi alla uppfödare mot de grundregler vi skrivit under, då vi skall sälja med en undertecknad stamtavla då vi säljer möss. Jag vet inte om styrelsen tagit något beslut på detta, att pdf-filerna från SVEMUS reg.system duger. Själv har jag skrivit stamtavlorna i datorn och undertecknat. De är en aning snyggare och jag slipper få med felgrejer som pf och tan som många inte är men står som det i systemet.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[Dominik]
2011-08-27, 20:29
#9

Awww Tiramisu är en jätte vacker mums !

Magda
2011-08-27, 21:06
#10

jamen här var den ju.. mitt framför näsan!! jättebra artikel! Skrattande

Grodan
2011-08-27, 21:45
#11

#10 haha, fast jag tycker ju inte själv det… jag ville ha hjälp och frågade flera men ingen ville hjälpa… känns som om jag glömt massor och mumlar i texten… men men… (kan ju ev fråga de skrivglada amerikanarna eller tyskarna…)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Magda
2011-08-28, 08:45
#12

#11 jasså? hehe jag som tyckte att det var en lättläst artikel, lätt att förstå för nybörjare med möss, som kanske inte vet att möss kan ha stamtavla och hur man gör med sånt..

[Dominik]
2011-09-25, 16:09
#13

Jag har också skrivit ett stamtavla, och hopaps att ni gillar den. Om det finns någon som kan göra en "riktig" stamtavla av det så skulle jag vara verkligen tacksam.

Annons:
StillaSinnet
2011-09-25, 16:11
#14

#13 vad menar du med "riktig"? För mig är äkta stamtavlor sådana som visar möss registrerade i ett registreringssystem så man kan förlja förfädrarna.'

Svemus har ett sådant. bli medlem där så är det bara du reggar och får "äkta" stamtavlor

Medarbetare: Yoga & meditation i Fokus
Medarbetare: Stenar i Fokus
Driver http://www.StillaSinnetDegerfors.dinstudio.se
Reiki Master, kristallterapeut, Barnyogalärare

DeniceP
2011-09-25, 16:27
#15

Dominik, du har skrivit i att Fight är en hona, men i temperament skriver du pojke?

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Grodan
2011-09-25, 16:35
#16

Känns inte som om ni läst artikeln. Det är skillnad på stamtavla och registreringsbevis.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[Dominik]
2011-09-25, 16:35
#17

#15 Nej, det har jag inte :P eller?

Nice! Jag hittade en jätte kul sak på den gula hemsidan som visar stamtavlor eller nånting liknande :)

Grodan
2011-09-25, 16:38
#18

#13 Fight är Agouti, det råder absolut ingen tvekan om det.

Mor Cream? Har du foto på henne?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[Dominik]
2011-09-25, 16:50
#19

Så nu har jag läst heeeela artikeln och nu började jag fatta olika saker :D

#18 Nope, har ingen bild, tyvärr.

DeniceP
2011-09-25, 16:52
#20

#17 men jo det har du, läs själv xD Kön: Hona

Och så allra sist:

Temperament: väldigt social och mysig pojke, orädd och trevlig

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Annons:
[Dominik]
2011-09-25, 16:55
#21

Far: Samson

Tem: väldigt social mysig pojke :P

DeniceP
2011-09-25, 16:57
#22

………failmoment………

Så går det när man har en sjuk vovve att oroa sig över..

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Grodan
2011-09-25, 17:02
#23

#22 Vet hur det är *tröstkram*


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

DeniceP
2011-09-25, 17:06
#24

#23 tack! Första gången för mig så det är jättejobbigt :/

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Grodan
2011-09-25, 17:11
#25

#24 Man kan aldrig vänja sig vid sådant när man har en hund i flera år. Hjärtat går i kras, så är det bara. Dumma jyckar. Tycker de ska leva lika länge som typ åsnor eller papegojor.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

DeniceP
2011-09-25, 17:48
#26

#25 men ohja! Min lilla skrutta, hon brukar alltid vara så sprudlig och livlig, nu smyger hon sig hukande fram med svansen mellan benen, och vi kan inget göra… Det är ryggen hon har ont i :/

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

[Dominik]
2011-09-25, 18:01
#27

Krya på dig Trassel <3

Annons:
Grodan
2011-09-25, 18:19
#28

#26 min hund har också rygg/nack problem, lever endast tack vare kortison idag


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

DeniceP
2011-09-25, 18:21
#29

#27 <3

#28 Usch vad hemskt :( Vi ska till vet. imorgon, får se vad domen blir. Och summan. Hoppas den inte blir alltäf saftig eftersom hon av någon konstig anledning aldrig blivit försäkrad…

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Grodan
2011-09-25, 18:44
#30

#29 oj… försäkring är ett måste på hundar, de är så dyra att gå till veterinären med…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

DeniceP
2011-09-25, 19:02
#31

Jotack. Men min mor är rätt slarvig med sånt tyvärr!

/ Denice, Oddpaws Råttuppfödning
Bloggar på Tassliv, hur det är att leva med tre hundar och övriga djur!

Alana82
2015-11-27, 13:52
#32

Tänkte att jag lägger in min excel-komponerade stamtavla här i fall någon vill använda den, förutsatt nu att iFokus sammarbetar

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

Grodan
2016-01-31, 14:26
#33

#32 Vill gärna se den, men skulle önska att den var i pdf så att den öppnade sig vid klick som min i #1


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Alana82
2016-01-31, 22:01
#34

Har inte pdf så tyvärr :(

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

Annons:
Grodan
2016-01-31, 22:04
#35

det finns gratis online konverterare från olika filer till pdf


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Alana82
2016-01-31, 22:20
#36

Sökning på G :D

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

Alana82
2016-01-31, 22:29
#37

Nu får vi se…

Edit: inte nöjd med hur allt förskjutits till vänsterkanten men jaja, sånt är livet 🤪

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

Grodan
2016-01-31, 22:42
#38

Ah, men sedär. Bra 😃


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2016-02-01, 00:17
#39

Jag råkade göra en ny… hihi


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Nordanälvens
2016-02-01, 13:51
#40

Får jag låna den i #39 Grodan? Ser toppen ut, lätt å jobba med. Jag skriver ut och skriver på stamtavla för hand 😇
Har gjort en egen, men den är så jobbig att skriva i och innehåller inte det jag vill.

Nordanälvens Musuppfödning
nordmuslingar(a)outlook.com
🏳️‍⚧️ Han/honom

ariama
2016-02-01, 15:58
#41

#39. Snyggt Grodan! Får jag också ta den? Dvs är den fri att använda för oss andra?

Annons:
Grodan
2016-02-01, 17:19
#42

#40 + #41 Absolut och varsegod!

Som ni märker så bygger den lite på att man avlar på äldre djur… 😛

Hade gärna velat sätt in en liten mus som bakgrund eller i ena hörnet längst upp, men byggde den i google docs online och det funkade inte riktigt med bilder som inte stör texten…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2016-02-01, 17:38
#43

Förresten vad önskar ni mer ha med på stamtavlor?

Kollade på sidan två nu och tänkte att man kanske skulle beskriva anledning till varför man kullar. Ibland kan det ju vara pga svanskknyck, missbildning el dyl och det är ju intressant info som borde få vara med.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Alana82
2016-02-02, 00:47
#44

Behöver uppdatera min stamtavlemall bums känner jag :D

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

ariama
2016-02-02, 09:10
#45

#43. För mig räcker förstasidan. Tänker mest för ev säljemöss, bättre än den jag har, eller en enkel lättöverskådlig stamtavla som jag har på föräldrarna i en kull, där jag sedan har detta dokument (syns i inlägg nr #1 om du inte vill öppna länken i länken):

http://mus.ifokus.se/discussions/568662ebce12c40e3600064d-nytt-ar-uppfodning-och-statistik

Jag MÅSTE ha allt uppskrivet, för mitt minne är liksom lite trassligt, det blandar lätt ihop saker utan att jag märker det.

Gör allt på ett nytt sätt från och med i år, och det är kul och känns både enkelt och praktiskt. Har en jättebra pärm med lätthanterliga "avskiljningar" - hur säger man? Är i alla fall mkt lätt att slå upp varje kull, se allt och fylla i mer när det blir mer att skriva.

Grodan
2016-02-02, 18:54
#46

#44 haha

#45 Minnet är konstigt. Jag har det mest i huvudet nuförtiden när det gäller stamtavlor osv. Det är bara rörigt att ha på flera ställen. Vill ju ha all info online eg, känns bäst, så jag väntar snällt


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2017-02-20, 21:46
#47

Tog bort en död länk och la in de två stamtavlemallarna jag gjort och som är fria att använda. De är dock för utskrivning. Jag har inte kläm på hur man gör så att pdf-filer kan fyllas i… (ska fråga Tsunamis)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2017-07-02, 18:55
#48

I arbetet med stamtavlor kom jag på att jag gärna vill ha/göra en pdf-fil som går att fylla i… Det var lite mer avancerat än jag trodde… 😭


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
zombivarg75
2020-01-29, 21:08
#49

Lyfter upp denna artikeln så jag lättare hittar den när jag kommer till biblioteket och kan skriva ut.

Grodan
2020-03-09, 13:18
#50

Oj, ser nu att TheFunMouse och The Mouse Database är nerlagda. Så oerhört tråkigt. 😭

Ska fixa länkar sen och även söka lite nytt.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: