Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 2399 ggr
Grodan
2018-08-19, 17:13

Ta inte in vildmusen!

Vilda möss är aktiva på tider och platser då vi oftast inte träffar på dem, så när vi träffar på dem dagtid på öppen yta förstår vi ofta att något är fel...

Enligt lagen får man ta in vilda djur för att ge dem första hjälpen i 48 timmar. Första hjälpen är främst värme och mat. 

Efter denna tid skall en utbildad viltdjursrehabiliterare ta hand om djuret eller om djuret är friskt nog släppas ut.  (Viltdjursrehabiliterare avgör huruvida djuret har en sådan skada/sjukdom som kan läka och djuret kan bli helt frisk - då dennes jobb alltid är att se till att vilda djur får återkomma till naturen. I de fall djuren anses ha en sådan allvarlig skada/sjukdom att de inte kan gå tillbaka till naturen avlivas djuren.)

När det gäller vilda möss så bör man beakta att

  • de kan ha flera smittor som är farliga för människor och/eller andra husdjur
  • de aldrig kan bli tama och trivas i fångenskap
  • om de är sjuka så är de ofta utom räddning
  • de sällan har en framtid i det vilda om de varit ifrån sin flock och sitt revir för lång stund
  • inga viltdjursrehabiliterare tar hand om vildmöss - de ratas lika mycket som rådjurshanar, illervalpar mm (så dessa rehabiliteras alltså ej, utan lämnas åt sitt öde, alt avlivas)

Så mitt råd är: Låt naturen vara ifred och få sköta sig själv, i a f när det gäller möss.

Vad ska du göra?

Om du ser en mus på fel plats, dvs mitt på en väg eller öppen yta, mitt på dagen, så putta den åt sidan, utan att ta i den med bara händer, till skyddad plats och låt den där återhämta sig. Skyddad plats kan vara buske, högt gräs eller något annat som ger musen skydd från sol, regn och rovdjur.

Är det en musunge finns stor chans att musmodern kan återfinna den, då musunge och musmoder kommunicerar med varandra med hjälp av ljud som inte kan uppfattas av våran hörsel. 

Hittar du ett helt bo med möss på olämplig plats, flytta hela boet (utan att ta i det med bara händer) någon/några meter åt sidan till en skyddad plats. Modern kommer då att ges en chans att hitta sina ungar. 

Flock och revir

Faktum är att om du tar in en vild mus så stör du den ofta mer än du hjälper den, speciellt om du har den hemma längre än 48 timmar och inte släpper ut den på samma ställe där du fann den.

Möss har strikta revir och en mus som är borta från sin flock och sitt revir för lång tid är inte välkommen tillbaka - den har förlorat sin plats i flocken… Den riskerar då att bli dödad av sina artfränder.

Katter och möss

Det händer ofta att katter kommer hem med vilda möss, som till synes är fullt hela och friska. 

Verkar musen fullt frisk, släpp ut den. Är den vuxen så kommer den att hitta hem.

Om du ser en katt leka med eller misshandla en mus kan du gå emellan om du tycker synd om musen. I alla fall innan katten gjort illa den. Skräm iväg katten och se till att musen hamnar i skydd och kan återhämta sig. Den kan vara i chock och rör sig inte, men den kommer att återhämta sig utan din hjälp. 

Vilda möss i fångenskap

Den vilda musen har ingen framtid i fångenskap. Den kommer inte att trivas. Den kommer att sakna flock och känna sig instängd. Det ställer hårda krav på dig att stimulera och aktivera den.  Tänk gärna på det innan du tar in musen du fann ute… att du inte egentligen kan erbjuda den så mycket bättre liv. De vilda djuren är inte heller någons att bara ta in och vi har lagar för att förhindra detta.

Smittorisk

Vilda gnagare kan ha en mängd farliga smittor, så undvik gärna att ta i dem. Undvik att andas in deras urin och avföring och  använd handskar vid hantering. Håll dem långt från dina egna husdjur. Har du gnagare hemma bör du seriöst överväga att lämna den vilda gnagaren där den är, åt sitt öde.

Läs mer

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Alwyn
2018-08-19, 21:30
#1

Bra artikel! Hoppas folk läser den och tar det till sig.

Grodan
2018-08-19, 21:33
#2

#1 ❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2020-06-15, 09:32
#3

❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Alwyn
2020-06-19, 10:08
#4

👌

ariama
2020-06-20, 11:14
#5

Vilda möss har "vilt-tänk" i huvudet!

Det är medfött!  Man kan tämja ett vilt djur, men det tar många generationer att domesticera ett vilt djur och få bort vilt-tänket ur dess huvudet. Ett vilt djur mår inte bra instängd i bur. Ett domesticerat djur är bättre anpassad till förhållanden i fångenskap.

Grodan
2021-06-01, 21:19
#6

putt


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2022-06-04, 15:15
#7

putt


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: