Annons:
Etiketter2-avel-och-avelsetikartiklar
Läst 11214 ggr
Grodan
2006-09-02, 08:04

Planerad avel på mus, del 2 - Teckningsavel

Artikelserie från 1996-1997 (publicerad i HUSMUSEN). Uppdaterad 2006. Skriven av Gerodean "Grodan" Elleby

Det första man faller för är en tecknad mus; den flerfärgade är sötare och kryper in i hjärtat lättare! En person som bestämmer sig för att föda upp tecknade möss kommer alltså inte att möta några större problem med musköpare. För sällskapsmusen ska helst vara vitfläckig, så är det bara!

De tecknade varianterna som är standardiserade heter bandad, broken, dutch, even, rumpwhite, tricolour och variegated - men det är långt ifrån alla teckningar en mus kan ha. En mus bryr sig ju inte om våran skrivna standard utan visar så mycket färg eller vitt som den vill… (nåja!) Teckningsuppfödaren kan ställa ut sina djur i teckningsklass för att få en rättvis bedömning, vare sig det är en standardiserad eller ostandardiserad (OS) variant. Nu säger många: "OS är fånigt, håll på med de varianter som finns i stället!" Visst, det är sant, det med!

För alla avelsintresserade inom denna grupp gäller ett par oskrivna regler, som hjälp för att enkelt nå ett mål inom snar framtid. Utan reglerna blir det jobbigt och man ger lätt upp med känslan av att det är omöjligt att få fram perfekt tecknade djur. Problemet är nog bara att man gjort fel, men man bör även veta innan man börjar med teckningsavel att svårare utmaning finns knappast!

En regel är att hålla isär alla tecknade varianter för att få fram bra exemplar. Blandar man varianterna får man mellanting av dessa - antingen i senare generation eller redan i första. Håll däremot de varianter som bygger på samma gen ihop, fast kan du låta bli är det bra då alla varianter behöver jobbas på: renavlas! Vidare bör man inte para tecknat med tan, det blir ett störande moment som är svårt att avla bort. Fox ger så småningom chinchilla (när du blandar in agouti) och en massa skumma färger som du kanske inte vill ha på dina tecknade möss. Siames hör inte heller hemma i de tecknade mössens värld, så avla helst inte på tecknade siameser eller siamesbärare!

Para tecknat med enfärgat går bra på våra möss. Det är bra som utavel och det kan med stor sannolikhet även dyka upp några tecknade i kullen beroende på vad mössen bär på för anlag samt om teckningsvarianten är dominant eller recessiv.

Dutch

En tecknad mus kan ha hur mycket färg som helst och hur lite som helst. Den som ser enfärgad ut kan ha vita tassar och vit svanstipp som avslöjar den. Den helvita, utan några färgfläckar kan ha svarta, mörkt rubinröda eller röda/skära ögon: kallas då för svartögd vit resp rödögd vit. Mörkt rubinrödögda går oftast som svartögdvit. Rö vit kan inte skiljas från albino annat i avel, då den ger tecknat (men bör ändå registreras som rö vit). Både enfärgade med vita tassar samt vit svanstipp och helvita orsakas oftast av dutchgenen. Genen är den största på de tecknade varianterna och ger upphov till många olika teckningar: dutch, even, broken, svartögd och rödögd vit, men även OSteckningar som headwhite, huvad och rumpfärgad. Fler teckningar kan genen säkert orsaka då mellanting ofta dyker upp. Enfärgad med vita tassar och vit svanstipp är ett mellanting - den är inte enfärgad och kan inte heller klassas som tecknad. Varianten har inget namn, men kan registreras som enbart tecknad, t ex svart tecknad. Då vet man att teckningen är otypisk. Fast det betyder inte att det är ett dåligt djur i teckningsavel, utan bara att den inte ser ut som någon standardiserad variant.

Alla teckningar bör separeras, beroende på hur de ser ut, även om det handlar om samma gen och dessutom en recessiv gen. Själva teckningen dutch är den absolut svåraste att avla. Bra exemplar är en raritet! Om man parar dutch med dutch eller dutchliknande möss, even med even och broken med broken når man lättare ett resultat. Vad som händer om man kör dem ihop är att man inte får något bra exemplar av någon av varianterna. Fast nöden har ingen lag, har du inga tecknade får du ta det som finns - men den dagen det är mer populärt att ägna sitt liv åt att avla tecknade möss kan man vara kräsen. Ja, det kan ta många år innan man når sitt mål: får fram den perfekt tecknade musen som också är frisk, vältypad och har bra temperament. Bättre utmaning får man leta efter!

Even och Broken

Väldigt få kan skilja en Even och en Broken åt! Man får lusläsa standarden och titta på många möss.

Den generella skillnaden är att Even ska vara jämn och Broken ojämn. Finns en färgfläck mellan vänster öra och öga, hos en Even, skall en likadan finnas på högra sidan av huvudet och så skall den se ut över hela kroppen: fläckar som har matchande fläckar på andra sidan. Broken däremot skall INTE ha matchande fläckar på andra sidan kroppen.

Bandad

Bandad är en väl utspridd variant idag, som tyvärr också slagits ihop med andra teckningsgener så att mössen är mellanting mellan dessa teckningar - de bandade har till exempel pannfläck. Det säger sig själv då att om man inte är ute efter att avla varianterna ihop bör man genast separera dem. Bandad hör inte ihop med någon annan teckning och paras då med andra bandade alternativt enfärgade.

Bandad är inte svårt att avla, inte för att det är lätt att få det vita bandet att hamna på rätt ställe samt gå hela vägen runt utan för att det finns många bandade möss i Sverige och för att det är en dominant gen. Man kan alltså hitta bandad överallt och vara nog så kräsen.

Det fulaste som finns, enligt min mening, är när en bandad är tan. I en bandadavel hör dessa inte hemma, tyvärr brukar de dock vara rätt bra exemplar med raka fina band…

Rumpwhite

Rumpwhite är en dominant teckningsvariant. Genen finns just nu inte i Sverige och man måste importera djur för att få in varianten. När man väl hämtat hit en mus som är rumpwhite är det bara att para den med vackert typade selfvarianter och välja de som bäst liknar den skrivna Standarden för varianten att avla vidare på. En välavlad Rumpwhite är en riktigt intressant variant.

Tricolour

En riktig tricolour ska ha fläckar i tre färger på ryggen, ex vitt, svart och brunt. Det ska inte vara en brindle even, dutch eller broken! Inte heller en even eller bandad tan är en tricolour.  

Ofta pratar man om mosaik som är en variant med endast en fläck i en annan färg och som inte nedärvs. Jag har sett tre sådana möss, som på något ställe visade sin "ursprungsfärg". En mus var (Piraten´s xx) blå agouti even med en agoutifläck på rumpan. Den andra var (Timotei´s Krissla) en blå even med en svart fläck på huvudet och den tredje (Morakullan´s xx) var en cinnamon even med en agoutifläck på huvudet. Alla dessa var släkt!

För att få fram tricolour kan man (om man inte finner en speciell tricolourgen) göra enligt följande: (Tack, Noddyn)

  1. Använda genen "Varitint waddler" (Va), som ger brokiga möss med full färg, nerblekt färg och vitt, men Va-möss är sjukliga (döva, snurrar i cirklar, hyperaktiva etc).
  2. Med genen "p-unstable" (p^un) och dutchgenen, s/s, som ger möss med full färg och rödögd nerblekning (ex black/dove, chocolate/champagne) och vitt.
  3. Med "chinchilla mottled" -gen och dutchgen som blir "sepia", "nougat" och vit.
  4. A^y/a^t och dutchgenen - dvs en sable dutch/even/broken. !["sable even"](/Sites/beefbae2-8caa-458e-884d-e80b334ebd86/image-marked-tricolour.jpg ""sable even"")
Variegated

Variegated är en "småfläckig" mus. Genen känns igen genom att silvrering,vita hårstrån, uppstår. Med tiden blir en variegated helt vit. På samma sätt fungerar silvergenen som ger silver brown/choklad och silver grey/svart så det kan vara svårt att hålla isär generna. Variegated har slagits samman med dutchgenen, så leta där efter möss med vita hårstrån och som får fler för varje dag. Varianten är vanlig i Sverige, men inte speciellt populär. Avkommor vill man inte ha i någon annan avel p g a att de blir helt vita efter ett tag, oftast då de är gamla.

Berkshire

Berkshire ska ha vita tassar, halva svansen vit, vit fläck på magen och antingen bläs eller pannfläck. Varianten är inte speciellt svår att avla och är väl utspridd i Sverige. Jag skulle gärna se lite fler bläsade berkshire på utställningar, de är så himla söta!

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-09-02

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
mandymoo
2006-09-03, 10:09
#1

Ännu en intressant artikel.

[TomasH]
2006-09-04, 01:13
#2

Dutch fotad i Holland (var annars?) av mig

[TomasH]
2006-09-04, 01:14
#3

Variegated fotad i Holland av mig

Bellona
2006-10-19, 23:18
#4

nej vad söt tricolour var Kyss

mandymoo
2007-01-25, 22:44
#5

Lite flera att putta upp i serien

[Frida1761]
2009-05-24, 22:23
#6

Hihi jag har en mus som är Berkshire. :D  hon är världens sötaste.. men hon har inte samma bruna färg som musen på bilden.. hon har en vit fläck på rumpan också. :o)

Annons:
[zombivarg]
2018-05-12, 16:27
#7

Nu när alla dom andra är upp flyttade så får ju denna också flyttas upp.

Grodan
2020-08-01, 22:00
#8

Idag finns det femte sättet att göra Tricolor: Splash Broken (föredömesvis Beige Splash)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: