Annons:
Etiketter4-bur-strö-inredning-tillbehörartiklar
Läst 13406 ggr
Grodan
2011-10-23, 20:52

Vattenflaskan

Dricker inte din mus? Kontrollera vattenflaskan!

Sett från vänster: Liten "mus-vattenflaska", plastvattenflaska, glasvattenflaska och plastvattenflaska!

Smart uppfinning

Vattenflaska är en smart uppfinning för bevattning av burdjur. Vattnet blir inte skitigt som i vattenskål och riskerar inte heller att bli utvält i buren.

För en djurägare med många djur är det praktiskt med vattenflaska då man inte behöver byta vatten, även om det är trevligt och önskvärt, varje dag.

Köp en bra vattenflaska!

Det finns många olika sorters vattenflaskor till smådjur idag och du bör vara en kräsen köpare. Tänk gärna på hur lätta de är att rengöra redan vid inköpet. Kanske bör du även fundera på om det är bättre att investera i en dyr, hållbar och relativt säker vattenflaska framför en billig och osäker.

Även om du köper en dyrare eller säkrare modell bör du se över att vattenflaskan fungerar ordentligt varje dag. Kolla så att det inte är stopp och att inget vatten kommer ut eller att den droppar och därmed blöter ner hela buren.

Rengöring

Rengör man inte vattenflaskorna regelbundet blir det lätt stopp i dem och djuren får inget vatten. Beläggningar i stålpipen gör att vattnet inte kan komma fram. Med jämna mellanrum bör man alltså kontrollera att vattenflaskan fungerar som den skall. Lär dig hur det ser ut när vattenflaskan fungerar perfekt så att du snabbt kan se när den börjar krångla och åtgärda problemet med rengöring.

Rengöring av själva flaskan kan ske med flaskborste. Pipen är ofta svår att göra ren med enbart diskborste och långa smala verktyg kan behövas.

Ett tips är att regelbundet fylla flaskan med varmt vatten, diskmedel, sätta på pipen och skaka igenom flaskan ordentligt. Det går även bra att hälla i okokta risgryn, tidningspapper och dyligt (om man inte har en flaskborste) och skaka bort smutsen.

Om flaskan läcker kan en genomgång med topsen få kulan att sluta tätt och det slutar droppa…

Plastflaskor

Idag säljs främst vattenflaskor i mjuk plast som lätt går sönder, t ex

  • spricker då man tappar den i golvet
  • blir bucklig och förstörd om man diskar den i diskmaskin eller har i för varmt vatten
  • blir söndertuggat av mössen

Dessutom har de sällan upphängningskrok för akvarium/terrarium och de som finns på marknaden med sugpropp är inte tillräckligt bra.

Är pipen "fastgjuten" i flasklocket kan det vara mycket svårt att rengöra denna och beläggningar från metaller i kranvattnet kommer att lägga sig och så småningom "kalka igen" röret i pipen.

Personligen tycker jag att denna modell (nedan) från Ferplast är mycket bra. Den är lätt att göra ren eftersom jag kan plocka isär även pipen och rengöra ordentligt. Gummiröret som håller pipen fast vid korken äter mössen gärna på och då får man tejpa där istället. Det är en liten nackdel…

Lab-flaskor

Till laboratorieburar finns många modeller av vattenflaskor. De är tillverkade i en tålig plast som heter Macrolon och pipen är i rostfritt stål. Det finns modeller där pipen är av stål och gummi och kan tas ur och rengöras. Gummit behöver också "vila" i torr luft ibland för att inte smula i vattnet. Det finns andra modeller med helgjuten pip i rostfritt stål och trots det brukar de inte kalka igen eller orsaka några större problem.

En modell som jag testat och uppskattar för att den är lätt att göra ren och sällan blir stopp i, ses här nedan.

Glasflaskor

Glasflaskor är mycket tåliga mot gnag-glada små möss, men finns generellt inte att köpa i Sverige längre. På Squirellstore och andra utländska onlinebutiker finns de i alla fall.

Automatiskt bevattningssystem

Trots att jag inte vet så mycket om det så vill jag även poängtera att det finns automatiskt bevattningssystem. Detta är vanligt bland stora kanin- och marsvinsuppfödare, och på lab.

Upphängning av vattenflaska

Har man sina möss i akvarium eller terrarium kan det ibland bli svårt med upphängningsmöjligheter.

Först måste vattenflaskan antingen ha en krok (vilket väldigt få idag har) eller så får du göra en krok eller hitta på ett annat sätt att hänga upp vattenflaskan på.

Den klassiska upphängingen är att hänga vattenflaskan i en ståltråd som man viker över kanten på akvariet eller trär igenom ett hål i ventilationen på terrariet. Antingen har vattenflaskan krok som ståltråden träs igenom eller så kan man fästa ståltråden med ett buntband. Se bild nedan

En väldigt trevlig vattenflaska som jag varit intresserad av i flera år men ännu inte köpt hem är Lixit som ser ut enligt bild nedan. Den är "gnag"-vänlig och avsedd för upphängning.

Andra tips på upphängning är

  • kardborreband
  • göra en hängare själv (se bild nedan) av klippt dryckesburk eller liknande
  • magnet

Hur mycket dricker en mus?

Många olika faktorer spelar in hur mycket en mus dricker - luftfuktighet, bur, miljö, mat, kroppsstorlek etc… - men generellt dricker en mus 1,5 ml/10 g/dag. När det är varmt dricker de givetvis mer. Dräktiga honor dricker också mer.

Det är en väldigt liten mängd per dag, men en mus klarar inte lång tid utan vatten så var noga med att se till att musen alltid har tillgång till det!

Välj heller inte för små vattenflaskor. Det finns pyttesmå vattenflaskor på marknaden som anses vara till möss (se första flaskan på översta bilden i denna artikel), men dessa kräver att du alltid är där och fyller på när vattnet tar slut. Skall du t ex åka bort några dagar fungerar det inte att lämna musen ensam med en sådan liten vattenflaska.

Dricker inte din mus? Kontrollera vattenflaskan!

Text och bild: Grodan

Artikeln skriven 2006-07-01 med avsevärd uppdatering 2011-10-23

Bild på Lixit flaska lånad från Lixit för några år sedan: http://www.lixit.com/


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
fiffiluren
2011-10-25, 16:48
#1

finns ju den här lösningen också till akvarier/terrarier

http://mus.ifokus.se/discussions/4d713357b9cb46223304ac02-tips

jag använder den metoden nu och det funkar skitbra, kanske inte det snyggaste alla gånger men det är ju inte det viktigaste.

Det som kan vara lite besvärligt är att få det i rätt höjd, för har man väl tryckt dit den där klisterplasten (ingen aning om vad det heter) så är det besvärligt att får bort igen, om man skulle ha satt flaskan för långt ner.

Grodan
2011-10-25, 16:56
#2

#1 Precis. Tack, fiffiluren! Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2013-07-18, 20:56
#3

Vad föredrar du? Vattenflaska eller vattenskål? Rösta här: LÄNK


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Grodan
2015-04-15, 23:14
#4

putta


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Alana82
2015-04-16, 01:36
#5

Ska nog ta och köpa ferplast modellen i framtiden, mina möss är inte särskilt gnagbenägna så borde fungera bra och då går det att rengöra så mycket bättre i pipen :)

har haft vattenrör tidigare men de är tyvärr inte helt tillförlitliga upptäckte jag efter en testperiod med både rör och skål, däremot så åt inte mina möss upp gummidelen helt så då torde en gummiring inte heller stryka med i första taget

http://www.crtzoo.com/smadjur/skalarfodertillbehor/vattenflaskor/vattenror-50ml

The unanswered questions are not nearly as dangerous as the unquestioned answers

Grodan
2015-04-16, 21:51
#6

#5 Cool. Har nog aldrig haft någon sådan.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2020-08-01, 20:27
#7

Idag rengör jag vattenflaskor med ättika. Det tar bort kalk. Är det mycket kalk, låter jag flaskan ligga i ättikvatten (vatten + ättika) några dagar.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Nordanälvens
2020-08-02, 16:16
#8

Jag har slutat med vattenflaskor fast jag har några ifall det skulle behövas. Natalerna gnager sönder plastflaskor och glasflaskorna har jag bara massa problem med, förr eller senare kommer inget vatten ur dem. Plastflaskorna är tvärtom istället.. droppar konstant. Skålar känns lite trevligare men är inte jättetrevliga när mössen har lagt i massa skit. Labbflaskorna är bäst, men jag har inga kvar och har inga bra sätt att sätta dom i mina burar.

Nordanälvens Musuppfödning
nordmuslingar(a)outlook.com
🏳️‍⚧️ Han/honom

Upp till toppen
Annons: