Annons:
Etiketterartiklar3-beteende-skötsel-hälsa
Läst 353 ggr
Grodan
2020-08-06 17:36

Hur är möss att hantera?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Små, snabba och smarta men hur är de till karaktären? Vad ska och kan man förvänta sig av de små liven när man håller i dem?

Första mötet

Vid första kontakten med tammus behöver du veta hur musen ska vara, hur den kan vara, vad som är ett bra beteende och vad som är ett dåligt beteende.

Kanske har du ingen vägledare i mötet och valet och därför skriver vi denna artikel.

Möss är ett stort djur i en liten kropp! De är oerhört kloka, lojala, smarta och  roliga djur. Precis som med vilket annat djur som helst så måste man respektera musen och dess vilja, bara för att den är liten så kan du inte göra precis hur du vill med den. 

Ditt första möte med mus/möss är gärna hemma hos en person som  har dem som husdjur eller föder upp seriöst, så att du kan få en bild av hur det är att äga möss. Det är bra att veta hur de luktar, hur de känns att hålla i handen mm innan du skaffar en egen mus. 

Det ska vara en lugn miljö och mössen ska hanteras vänligt. I en zoobutik eller på en mässa är det inte alltid säkert att mössen är lugna och trygga eller ens hanteras korrekt och inte heller säkert att du får vägledning i hantering och skötsel.

Olika karaktärer

Det finns olika sorts temperament på möss. Många uppfödare temperamentsavlar och det är där du kan hitta de snällaste och lugnaste mössen. 

De som kommer fram till din hand när du sätter ner den i buren och som tycker om att vara hos dig. Det finns också de mössen som är jättesnälla och lugna men som kanske är lite blygare i buren och som du måste fånga själv. Finns möss som inte alls vill bli fångade, i alla fall inte i början när den är ny hos dig.

Det finns också möss som är lite livligare och blir lugnare med mycket hantering, skulle nog säga att dom mössen är vanligast i dag. 

Sedan har vi de möss som är rädda, kanske de är helt ohanterade och bara har dåliga erfarenheter, de mössen behöver mycket tid och tålamod.

Nyfikna och gosiga

De flesta möss med alla bra förutsättningar är nyfikna varelser som intresserat och vaket undersöker sin omgivning. Människor är minst lika intressanta som andra möss och du kan bli en stor källa till underhållning och glädje för din mus. 

Möss ska inte bitas!

Men en sak som inte möss ska göra hur rädda eller trängda dom än är, är att bitas. Om de hugger eller bits hårt så mår dom inte bra. 

Det finns olika sorters sätt att bitas på förstås. Det kan vara allt från små varningar i luften, nafs som inte är speciellt hårda (inget blodvite), nafs som ger blodvita och rejäla hugg. Rejäla hugg är otroligt ovanligt. De kommer i a f sällan från intet, utan musen varnar först på något sätt eller beteer sig stressat eller aggressivt innan.

Nafsa gör musen när den varnar eller säger till att den inte vill eller har lust. Du kanske håller den för hårt, eller stör den eller så känner den sig osäker och otrygg.

Det är inte idealiskt att sällskapsmöss nafsas eller bits, egentligen oavsett anledning. Vi vill ha snälla djur. Vi vill alla känna oss trygga att vem som helst kan hantera en mus utan att bli biten. Vi vill inte spä på de fördomar som finns om att möss bits. Oavsett, så avla aldrig aldrig på ett djur som nafsas eller bits. Aldrig.

Möss är tysta

Möss låter inte till vardags, tyst som en mus stämmer faktiskt väldigt bra. Om din mus kuttrar eller låter på något sätt så är det oftast andningsproblem. Vi kallar detta för Rossel

Visst kan möss pipa och skrika. Detta gör musen om den är rädd eller får ont. Den kan också pipa/skrika för att säga "Låt mig vara" eller "Jag vill inte". 

Upplyft

Hur man lyfter upp mössen kan  påverka deras syn på människor. Det finns vänliga upplyft och mindre vänliga upplyft. Bäst är om musen kan komma på inkallning och hoppa upp i handen själv, eller sitta och vänta på att bli upplyft. Detta kan komma att växa fram, till en början finns inte alltid detta beteende. 

Olika sätt att lyfta musen:

  • skopa med bägge händerna

  • "grävskopa" - ta underifrån

  • kupa handen över 

  • lyfta i svansen (svansroten eller så nära svansroten som möjligt) Se Video

  • tummen och pekfingret om kroppen, bakom frambenen (snabbupplyft)

  • lura in den i en toarulle, kartong, hus eller dyligt och lyft upp den med musen i

(illustration: Sugar Mist)

Iaktta hur personen/uppfödaren som säljer mössen lyfter upp  samt hanterar dem och fundera på hur mössen mår och hur tama de är. Förvänta dig inte att djur som jagats och stressats i buren för att sedan fångas upp snabbt i svansen har något större förtroende för människor - detta måste du bygga upp och det kan vara en rejäl utmaning om musen från späd ålder förknippar människa med något negativt. Shaping kan absolut fungera här. Se till att ha något riktigt mumsigt att belöna med (några slick vitaminpasta, äggula, leverpastej el dyl).

Vi nämner inte lyfta i nackskinnet, då detta inte är en vardagsteknik för upplyft, utan något man tar till vid sjukdomsbehandling.

(foto: ariama/amaira)

Att hålla i en mus första gången

För att du ska kunna bekanta dig med musen och ta reda på lite mer vem hen är behöver du hålla den i handen. Välj en mus som ej är skygg, rädd, ohanteerad eller i popcornåldern - den musen kan du inte hålla i handen och lära känna. 

Var beredd, musen väger endast 20-100 gram (beroende på storlek/ålder), så det kan kittlas lite. Ryck inte till och gör heller inga hastiga rörelser. Var bara lugn och trygg och håll musen i öppen hand/öppna händer. Du behöver inte skydda musen.

Ge musen frihet, håll händerna öppna/flata och låt musen få gå omkring och nosa på dig. Möss är makalösa på att hålla sig fast, har bra balans och kan bedöma avstånd och höjd. Så det finns ingen anledning att kupa händerna över musen för att skydda den på något sätt. Den kommer inte att ramla, istället kan kupade händer om musens kropp kännas instängt och hotfullt ifall musen inte är van vid detta. Om du hanterar en otam och kanske lite vild mus bör du ev hålla i svansroten på den, så att den inte hoppar iväg.

De första sekunderna undrar musen lite var den är. Sedan nosar den och hur van den är vid att bli hanterad, hur tam den är samt hur den är i karaktären avgör också vad den gör härnäst. 

Du kan klappa/klia musen lite försiktigt bakom öronen. Det är en vänlig putshandling som kan lugna musen samt tala om att du är vänlig. Prata med musen och visa den ditt ansikte. Hälsa på den. Låt den få nosa i ditt ansikte. Se vad den tycker om dig. Vad den gör. Är musen springig, lugna ner den istället för att erbjuda den att springa mer. Etablera kontakt.

Efter några minuter kan musen inte hålla sig längre och det är bra att sätta ner den i sin bur eller i en låda avsedd som toa så att den kan kissa och bajsa. När den gjort det, kan du ta upp den igen.

Krafsa och buffa

Möss ska också helst inte krafsa eller buffa mellan fingrarna (men det gör många möss som är lite nervösa eller osäkra).  Om de försöker springa i händerna är det bättre att försöka lugna dem, stilla ner dem lite, än hela tiden flytta handflatorna framför den andra så de bara springer mer och mer.  

Ovilliga och ovana möss kan ha dessa beteenden som att försöka springa iväg från dina händer, krafsa mellan dina fingrar eller buffa/putta bort dina fingrar.  När musen är lugn sätt ner den, belöna inte ett beteende du inte vill ha. Belöning kan i de här fallen vara att få komma bort från dig. Vänj musen vid hanteringen genom att hantera den korta stunder lite då och då. Sätt ner den i sin bur igen, när hanteringen varit bra (så vänta inte för länge i början, med risk att musen börjar krafsa el dyl).

Kiss och bajs

Möss har snabb ämnesomsättning och de måste också äta och dricka ofta. Tänk därför på att inte hantera dem för lång stund. Sätt ner dem vid mat och toa då och då. Räkna också med att de inte kan hålla sig i början, innan de är tama och vana vid hantering.

❤️

Skriven av Amaira, Ajanki och Grodan (med hjälp av flera aktiva medlemmar på sajten)

Upplyft-video av Liselott Aronsson

❤️

Läs mer:


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

  • Redigerat 2020-10-08 12:53 av Grodan
Annons:
Upp till toppen
Annons: