Annons:
Etiketterartiklar3-beteende-skötsel-hälsa
Läst 247 ggr
Grodan
2020-08-06, 19:54

Läsa av hur musen mår

Det är inte lätt att läsa av hur musen mår, då de naturligt är djur som döljer att de är sjuka. Lär dig därför att se hur din mus mår genom att studera henne ingående.

Vår roll som musägare är inte bara att vara tokigt förälskad i de små liven, vi måste även dagligen med våra skarpa sinnen iaktta och analysera hur de mår. Att de mår bra. Att de får allt de behöver.

Minsta tecken på ohälsa kan vara allvarligare än du tror

Det är viktigt att kunna se minsta tecken på ohälsa, för när det gäller möss måste man vara snabb. Snabb med att sätta in rätt åtgärd. Eftersom möss i största möjliga mån döljer sin sjukdom, har det ändå gått en viss tid när något blir synligt för oss. Ju snabbare vi upptäcker det, desto snabbare kan vi göra något, i de fall detta är möjligt.

Det är farligt att skriva detta, men jag gör det ändå: försök att ha som grund och mål att sköta mössen så oumbärligt bra att du inte behöver söka veterinärvård. Detta faktiskt till stor del pga att det inte finns så många veterinärer i Sverige som har kunskap eller intresse av möss och således kan ett besök hos veterinär vara bortkastat (om det inte är så att du själv vet exakt vad som ska göras alternativt har kontakt med en specialist som din veterinär kan kontakta vid rådfrågning). 

En annan anledning är att det ofta kan vara för sent med åtgärd när musen uppvisar tydligt sjukdomstillstånd, och därför är det så viktigt att du läser av musens kondition detaljerat dagligen.

Hälsostatuskontrollera dagligen

Som en del i att se om din mus är sjuk på något sätt är första steget att lära sig att se hur en 100% absolut frisk mus ser ut och beteer sig.

Genom att kontrollera hälsostatusen på ditt djur dagligen lär du dig se minsta avvikelse. Du kontrollerar alla kroppsöppningar, päls, hud, öron, tassar och svans på en detaljerad nivå. Du känner även igenom musens kropp och lyssnar på andning och hjärta.

 En frisk och välmående mus har

 • bra aptit
 • är nyfiken och kontaktsökande
 • klara öppna ögon utan sekret
 • är helt tyst och ska inte nysa eller pipa
 • fast avföring
 • blank (undantag för de krulliga varianterna), tät och ren päls
 • inga sår, skador eller knölar
 • ha ren, rosa hud utan skorpor, mjäll eller annat skräp
 • ett bra lynne

Kroppsform och hållning

Titta på hur musen ser ut i kroppsform och hållning. Den ska inte vara för smal, för tjock, ha muskler, inte hålla huvudet åt någon vinkel, kunna röra svansen ordentligt. Den ska inte ha några knölar och skall kunna röra sig utan besvär.

Nos, tänder och andning

Nosen ska vara torr och vit-rosa, och inga ljud, nysningar eller vätska kommer från den. 

Tänderna ska inte sticka ut ur munnen och vara rakt slipade.

Musen ska andas normalt, inte för snabbt. Inga ljud skall höras vid andning, dvs inget pip eller Rossel.

Hud

Huden ska vara ren, vit, sårfri, fri från knölar och inte synas genom pälsen. Tassar och svans ska vara hela och fria från sår. 

Päls

Pälsen ska vara tät, ren, blänkande och ligga tätt mot pälsen (hårlagsmöss undantagna). Pälsen ska inte vara ojämn, inte heller ha några kala fläckar inte vara fet eller tovig. 

Ögon

Ögonen ska vara klara, ogrumliga och öppna. Huden runt ögonen ska vara torr, osårig och vit-rosa.

Musen ögon och området omkring ögonen talar om väldigt mycket hur musen mår.

När musen mår bra är ögonen stora, utåtvälda (man pratar om pepparkornsögon för att de är så runda och utstående), klara och gnistrande. Ok, lite fel ordval där med gnistrande. Men de är blanka, reflekterar ljus och glimten syns i dem. Livfulla. Även området runt ögonen är rent, fräscht och utan några skorvor, kala områden och skräp. Ögonlockskanterna är raka och hela. Beroende på vad musen har för pälsfärg har ögonlockskanterna olika färg. De ska vara jämna i färgen.

När musen är sjuk av nästan vad som helst märks det direkt på ögonen. Musen kan knipa ihop ögonen. Ögonen kan vara mindre utåtriktade, mindre välvda och se hopsjunkna ut. Det är lätt att missa. Även livfullheten kan försvinna ur ögonen. Den där gnistan. Det kan också vara lätt att missa. Lättare att upptäcka är dock om ögat är rinnigt, om det finns röda tårar, om ögat är grumligt, om ögonlocken är röda, svullna, fulla med sår eller kala fläckar runt ögonen uppstått.

Skabbkvalster och blodsugande lus trivs bra runt huvudpartiet på möss. Det är också där möss putsar varandra mest noga. Uppstår kala fläckar runt ögonen kan det bero på att en kamrat putsat noga där eller att det finns ohyra där. Det kan även bero på andra sjukdomar givetvis.

Ohyreägg runt ögonen är inte ovanligt. Speciellt inte när det gäller skabbkvalster. Det kan ses som små små vita prickar på ögonlocken och ögonlockskanterna - där det annars endast skall finnas hud och lite hår.

Öron

Öronen ska se rena ut och får inte vara röda och/eller varma.

Hur musen håller öronen kan tala om hur den mår. I princip gäller 

 • Öronen fram, samt rörliga /avlyssnande - frisk mus
 • Öronen bak, samt ej rörliga/ej avlyssnande - sjuk mus

På lab har man stor hjälp av denna affisch. 

Könsöppningar

Analöppningen ska vara torr och hel, inget ska sticka ut. Hanens snopp ska inte synas, förhuden ska vara ren och stängd förutom då han kissar. Honans slida ska vara ren och fri från flytningar.

Avvikande beteende

Var uppmärksam på om din mus beteer sig annorlunda, om den har sämre aptit, om den inte sköter sin pälsvård mm.

🌺


Läs mer 


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

 • Redigerat 2020-10-06, 14:53 av Grodan
Annons:
Upp till toppen
Annons: