Annons:
Etiketterartiklar2-avel-och-avelsetik
Läst 79 ggr
ariama
6/30/21, 1:25 PM

Avel på hon- eller hanlinje?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Avel på hon- eller han linje, kan det göra någon skillnad och har det någon betydelse?

Att det har betydelse är nog ganska självklart, men hur mycket och på vilka vis? På den frågan kan jag inte ge några svar, men jag kan ta upp några olika aspekter som syftar till skillnader i både genetik och miljö.

Generna som vi tänker på i första hand (och som även är störst till antalet) är de som finns i cellkärnorna och som nedärvs bl.a. på mendelskt vis. Som till exempel färg och typ.

Men det finns även gener i mitokondrierna (cellernas energifabriker), som bildar energi till kroppens alla viktiga processer.

Dessa mitokondriegener ärvs vidare från mor till barn, inte från far till barn. Hanar får alltså också dessa gener från sin mamma, men kan aldrig nedärva dem vidare.

Dessa gener följer endast honlinjer, eftersom de följer med i honornas äggceller men inte i hanarnas spermier.
Genom att bidra till kroppens alla olika processer handlar det även om hälsa, livskvalitet och livslängd. Och det är ärftligt, i honlinjer.

Men tilläggas bör att dessa gener arbetar i samverkan med kärn-DNA, så hanens gener är ändå inte oviktiga i sammanhanget.

Sedan har ju hanar en y-kromosom som honor inte har, vilket ju bör påverka aveln eftersom den endast ärvs från far till son. Att det finns könsrelaterade sjukdomar vet vi, men jag vet inte vad Y-kromosomer gör annars, mer än bestämmer könet.

När det gäller miljö spelar ju honan störst betydelse, eftersom det är hon som både föder upp ungarna och som präglar dem. Har hon gott om mat och är lugn och sansad i kontakten med sina ungar, växer de bättre och tryggare eftersom de inte blir stressade.

En trygg och glad hona förmedlar även till sina barn att världen och människorna är trevliga och roliga.

En nervös mamma gör barnen lite extra nervösa, eftersom barn (människor och djur) relaterar till våra närmaste vuxna när det gäller att läsa av en ny omgivnings eventuella farlighet.

En tam och människovänlig hona ger alltså lättare upphov till tama och trygga ungar, inte bara via generna utan även via miljön.

Mycket handlar om gener, men precis lika mycket handlar om miljö!
Olika händelser (svår stress och svält t.ex.) kan stänga av vissa geners funktion så de fungerar annorlunda (epigenetik). Avstängda gener kan även gå i arv i flera generationer.

  • Redigerat 7/1/21, 9:14 AM av Grodan
Annons:
Grodan
7/1/21, 9:15 AM
#1

Superbra info. Tack amaira.

La till rätt etiketter


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: