Annons:
Etiketter6-förening-kurs-utställning-träffartiklar
Läst 7089 ggr
Grodan
2006-08-03, 17:13

Anmäla mus till utställning - hur gör jag?

Funderar du på att ställa ut din mus/dina möss? Här får du hjälp med hur du går till väga.

Kolla almanackan att du är ledig dagen det är utställning, skriv gärna in "musutställning" så att du minns det! Notera sista anmälningsdag. Gå igenom dina möss. Vilka är snälla, friska och fina? Vilka vill du ställa ut?

Du behöver även veta lite om utställningsregler och hur det går till. När det gäller SVEMUS utställningar hittar du det du behöver här

Man kan ställa ut i flera klasser!

Anordnas flera utställningsklasser på utställningsdagen finns ingen gräns för hur många eller vilka din mus kan deltaga i. För att få delta i Pet Class och Teckningsklass krävs varken medlemsskap i SVEMUS eller att musen är registrerad. För att få delta i Standard krävs att musen är registrerad i SVEMUS.

Två klasser = två anmälningsblanketter 

På anmälningsblanketten står de uppgifter som skall fyllas i. Anmälan kan göras med post (snigelpost), via SVEMUS hemsida eller via epost till den epostadress som finns angiven i utställningsannonsen. När anmälan postas skall en blankett användas per mus per klass. Det vill säga ska din mus Musselito ställas i både Pet Class och Standard behöver du fylla i två anmälningsblanketter för Musselito varav du kryssar i klass Pet Class i den ena och klass Standard i den andra.

Görs anmälan via nätet eller epost läs noga hur du ska göra och skriv noga hur många möss du ska ställa i varje klass.

Kostnad och betalning

Att ställa ut möss i SVEMUS kostar

 • För medlem: 30 kr st för de tre första mössen och därefter 20 kr per mus, per klass (om inget annat anges i annonsen)
 • För icke medlem: 35 kr per mus och klass (om inget annat anges i annonsen)

Anmälningsavgiften betalas in på SVEMUS postgirokonto 435 31 02-9 senast sista anmälningsdag.

Förberedelser

Du behöver ha med dig

 • transportbur/burar att ha musen/mössen i
 • en väska att bära transportburen/burarna i
 • vätska till musen/mössen t ex i form av gurka
 • mat till musen/mössen

Tänk på vad det är för årstid och skydda musen/mössen mot hög värme, starkt solljus, regn, kyla, drag etc.

Som Transportbur lämpar sig Pet Boxar och mindre lab.burar mycket bra. Ta gärna med en tom extrabur ifall du skulle behöva sära på mössen - t ex för att det ska vara lättare för domaren att döma den, då alla möss får var sitt nummer som man ska sätta på buren och sitter då flera möss i buren kan det bli jobbigt för domaren att ta upp musen.

Du behöver inte bada musen eller klippa dess klor. Inte i vanliga fall, då en frisk och välskött mus är ren och har korta klor.

Samling

En tid finns för incheckning, samling. Vissa klubbar har friskkontroll. SVEMUS friskkontroll utförs av domarna under bedömningen, så allt du behöver göra är att vara i lokalen vid utsatt tid och se glad ut!

Bedömningsnummer 

Alla deltagande möss får bedömningsnummer. Dessa står i utställningsprogrammet och det görs även klisterlappar som utställarna får att sätta på sina burar (sätts på locket).

Ska du ställa ut musen i Pet Class får du ett nummer som är t ex P15. Det betyder Pet Class nummer 15. Ska du ställa ut musen i Standard får du ett nummer som är S22, vilket betyder Standard nummer 22. Om din mus ställs ut i bägge klasser kan den alltså få bedömningsnummer P15 och S22.

Ska man gå fram med musen till domaren?

SVEMUS har blindbedömning, vilket betyder att domaren inte vet namnet på musen han/hon dömer samt inte heller vem ägaren är. Detta betyder att ägaren inte behöver gå fram med musen till domaren, utan kan ställa buren med musen i och rätt bedömningsnummer på så att sekreterare/handler lätt kan hämta musen när det är dennes tur för bedömning. Dock finns inga hinder för att ägaren går fram med musen till domaren själv.

När jag dömer tycker jag alltid att det är trevligare när ägaren har plockat upp musen ur transportburen och väckt den ordentligt och sedan sätter den i min hand. Det sparar också tid om utställarna är beredda.

Dock är det fullt möjligt att ställa transportburarna i bedömningsordning och sedan sysselsätta sig med annat under bedömningen så länge funktionärer/handlers till att hämta fram mössen till bedömningen finns.

Bedömningen

Under bedömningen pratar domaren med sin sekreterare som snällt skriver ner allt på en bedömningssedel. Är det en utställning med många anmälda möss får man inte störa domaren med frågor utan det är bättre om man pratar med och ställer frågor till utställningsvärdinnan.

Bedömningen sker efter fastställda regler. Du kan läsa vad som bedöms i varje klass i SVEMUS utställningsinformation.

Bedömningssedeln får du inte förrän utställningen är slut, det vill säga vid eller efter prisutdelningen!

Plasthandskar och smittorisker

Domaren har engångsplasthandskar på sig vid bedömning. Efter varje mus slängs handskarna och domaren tar på sig ett par nya. Vid bedömning av flera möss från samma hushåll kan undantag göras.

Utställning är ett paradis för parasiter, bakterier och virus och därför gör SVEMUS allt för att förhindra att smittor sprids. Att använda plasthandskar vid bedömningen har visat sig MYCKET effektivt!

Du kan även skydda dina och andras möss genom att tvätta händerna innan och efter du tar i andras möss, samt ha med dig våtservetter eller dyligt att tvätta händerna i.

Prisutdelning

Prisutdelning är jätteroligt, så se till att närvara för att ta emot dina eventuella priser. Spara dina bedömningssedlar och läs igenom dem några gånger efter utställningen - efter att alla intryck sjunkit in - och lär dig något.

Är det något som är oklart eller något du undrar över så fråga domaren efter prisutdelningen.

Prisutdelningen börjar oftast med att dela ut enkla priser och bemärkelser först och de stora priserna sist. Det kan ta en stund och för att spara på krafterna kan man vänta med att applådera tills de stora priserna delas ut. Men applådera är nästan ett måste, man blir så glad av att få applåder! :-D

Hederspriser

Alla kan skänka hederspriser till utställningen. Anmäl gärna att du har hederspriser att dela ut och till vad redan innan sista anmälningsdag så att det kan skrivas in i programmet - det blir då lättare för domaren att dela ut!

Ordlista

 • BIS = Best In Show (Standard)
 • BP = Bästa Pet (Bästa Pet)
 • handler = person som går upp med mössen till domaren
 • HP = hederspris
 • u.a. = utan anmärkning

Relaterade länkar

Av: Grodan

Datum för publicering

 • 2006-08-03

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Upp till toppen
Annons: