Annons:
Etiketter15-veterinär-solveig-tjäder-svararartiklar
Läst 7978 ggr
Grodan
2006-10-07, 02:37

Veterinär Solveig Tjäder svarar på frågor, 2!

Kan man klippa möss klor? Förstoppning, vad kan man göra åt det? Vad gör man åt svamp? Kan möss få stroke?

5. Möss kan ibland ha långa klor! Kan man klippa dem eller göra något annat för att de ska bli kortare och inte "krulla sig"?

 Att mössen får långa klor kan bero på en hormonellstörning med ökat tillväxt hormon, men   den absolut vanligaste orsaken är att de inte sliter sina klor i tillräcklig utsträckning, detta kan ev avhjälpas genom att placera föremål med grov ytstruktur vertikalt i buren så att de kan klättra upp och ner, naturligt vis kan och ska man klippa klorna så fort man får en klo som böjer sig så mycket att den inte fyller någon funktion se bild

    

6. Förstoppning, vad gör man åt det? Vad beror det på?

Förstoppning är för det mesta foderbetingad, det finns inga speciella infektionssjukdomar hos möss som ger förstoppning. Däremot kan sjukdommar som ger upphov till att djuret blir uttorkat eller tumörer ge upphov till förstoppning, även s k främmande kroppar alltså föremål som inte är smältbara också ge upphov till förstoppning det är dock inget jag hört talas om på möss.  

7. Grovtarmssjukdom, som yttrar sig genom förstoppning, på tecknade möss, kan du berätta lite om den/det? Finns något sätt att bota de som insjuknar?

Tyvärr saknar jag information om denna "sjukdom" är den vanligt förekommande? Finns det någon annan information tex obduktionsrapport om den?

  

8. Vid hudsvamp som kliar och blir sår, vad gör man då?

 Svamp är en sjukdom som man ska vara försiktig med de kan ofta vara zoonoser (smitta mellan djur och människa) kan ev behandlas med  medel mot fotsvamp. Svamp kan beror på olika saker  1 dermatofytos, infektion av hudsvamp, en ren infektionssjukdom 2  hud som är fuktig hela tiden till exempel hudveck eller rinnande ögon som infekteras med jästsvamp (candida     albicans som naturligt finns på huden 3  en underliggande sjukdom som ger nedsatt immunförsvar eller behandling med tex cortison

9. Detta kan vara någon form av svamp, vad tror du och vad är lämplig behandling? Bild 1: http://mus.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=7aaf204a-332f-4efc-90d9-a2e3ce22b7a8&Filename=Sår.jpg

Bild 2: http://mus.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=c57f0db4-9d2e-427c-a47f-1d09013b6628&Filename=Sår1.jpg

Ja, det skulle kunna vara en svampinfektion ser för mig ut som jästsvamp men är mycket svårt att säga, behandling på människa är tvätt med "mjällschampo" men dessa shampon är inte alltid lämpliga att använda på djur tex katt går det ej att behandla med dessa, jag vet inte om den röda färgen under ögat komm före eller efter klådan/såren men en "porfyri utsöndring som denna kan ge upphov till irriterad hud och svampinfektion, om de röda kom först bör orsaken till detta först utredas. För att kunna uttala sig om den behövs mer bakomliggande information sås om ålder osv.

10a. Kan möss få stroke, vad beror det på i så fall och vad kan man göra åt det? Finns någon chans till förbättring?

Stroke är ofta en infarkt alltså ett stopp i blodförsörjningen till en dela av hjärnan som yttar sig olika beroende på var den sitter. Det är inte vanligt på möss orsak skulle kunna vara tumörmetastas. Om det är en ren storke beroende på en infarkt i hjärnan så återhämtar sig ofta djuren helt(så vitt vi kan se)

10b. Vad är tumörmetastas? Är det ärftligt betingat? Om ett avelsdjur får stroke ska man avsluta vidare avel på avkomman då?

Tumörmetastaser är kanske vanligare kända under namnet systertumörer systersvulster. Detta innebär att en tumör börjar "tappa" celler som far iväg med blodet eller via lymfan, de som åker iväg i lymfan fastnar ofta i en lymfknuta och börjar växa där de som åker iväg med blodet fastnar oftast i lungor, lever eller någon annanstans med mycket fina kapilärer så som hjärna eller njure, om det är tumörer som sitter i kärl kan större mängder tumörer åka iväg och täppa igen ett kärl - stroke eller infarkt. Det är ju också vanligt med blodkoagel som ger upphov till stroke(det som vi vanligen kallar stroke) dessa kan bero på som på människa arteroscleros (ganska ovanligt på möss) eller skador i kärl, cirkulationsnedsättning som ger upphov till tromber osv.

Nej, det är inte ärftligt betingat.

Relaterade länkar

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-10-07

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Mymlan
2006-10-07, 02:42
#1

Musen vart behandlad med Bimectin och vart ej nå bättre så parasiter vart uteslutet. Fick sedan en ögonsalva som innehöll kortison men det vart värre det började bli större och när hon togs bort så hade det börjat bakom ögat/onen.

Kan man använda pevaryl salva? anv på marsvin samt på katt.

Döm Inte Människor Genom deras utseende. För du kan Inte se deras insida.

I am who I am, so like it or kiss my, yeah you know exactly what to kiss.

Smile to the world, than the world smiles to you

 

Grodan
2006-10-07, 02:53
#2

är pevaryl receptfritt? i så fall är det för svagt…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Mymlan
2006-10-07, 02:54
#3

Receptfritt, fast tvivlar det är bra så nära ögat. Då det kan hamna i ögat de är ju inte precis blixtstilla.

Döm Inte Människor Genom deras utseende. För du kan Inte se deras insida.

I am who I am, so like it or kiss my, yeah you know exactly what to kiss.

Smile to the world, than the world smiles to you

 

mandymoo
2006-10-07, 14:50
#4

Nej möss är ju ganska små att hålla i och kan åla sig bra… men om man måste så får man helt enkelt ta tag i dom så att dom inte kan… svårt jag vet… men dom måste ju också behandlas om något är fel….  är något nära ögat så får man vara mer försiktig … men det är ju ingen orsak att inte behandla med rätt saker även om det är just nära ögat…  Sen vet veterinärer vad man kan o inte kan använda nära ögonen.

Upp till toppen
Annons: