Annons:
Etiketter15-veterinär-solveig-tjäder-svararartiklar
Läst 8167 ggr
Grodan
2006-12-12, 18:16

Veterinär Solveig Tjäder svarar på frågor, 3!

Vad ska man tänka på inför en operation? Finns det några sjukdomar som smittar mellan mus och människa? Vad gör man mot rossel och luftvägsinfektioner? Vad orsakar vårtor och är de smittsamma? Vad kan man göra om musen fått en skada i ögat?

11. Inför en operation på mus, t ex kastrering, vad bör man tänka på? Behöver djuret fasta innan nersövning och klarar en mus att vara utan mat 6- 12 timmar?

När man söver en mus finns det många saker att tänka på tex att musen förlorar värme väldigt snabbt och därför behöver tillskottsvärme under och efter operationen. Man får inte heller glömma smärtlindring då många anestesimedel (sövningsmedel) inte innehåller någon smärtlindring, men detta vet veterinären. Det är också viktigt att man ersätter djuret för den vätska det förlorat under operationen och då den inte kunnat dricka. Om det är möjligt så är det bra att musen vaknar så fort som möjligt efter avslutad operation då de behöver komma igång med reglering av kroppstemperatur osv. Man behöver däremot inte svälta möss och råttor innan sövning då de inte kan kräkas. Det kan vara bra att ta bort maten någon halvtimme innan sövning så att de inte somnar med mat i munnen.

12.Finns det några sjukdomar som kan smitta från mus till människa?

Ja det finns några Zoonoser, de är inte vanliga på våra tammöss. T ex Hantan virus, ringorm (svamp), mousepox, och flera bakteriesjukdomar som går på både mus och människa och det då finns risk att människan smittar musen, Staff aureus, salmonella Pasturella multocid osv

13. Rossel, luftvägsinfektioner etc, vad kan man göra åt det? Vilken medicinering tycker du är bäst? Om man medicinerat en mus för Rossel och den fortfarande inte blir frisk, vad ska man då göra?

Som vanligt är det svårt att ge ett generellt svar som veterinär brukar man börja med ett brett antibiotika som brukar vara verksamma mot luftvägsinfektion, så som Terramycin, Baytril eller liknande. Om man misstänker att de inte fungerar kan man om möjligt ta ett baktprov och få en odling och en resistensbestämning för att se vilket antibiotika den här stammen är känslig för. Man kan också som djurägare informera veterinären om man märkt att vissa antibiotika verkar bättre än andra.

14. Vårtor. Vad orsakar vårtor? Är de smittsamma? Vad kan man göra åt dem? Musen på bilden, vad har den för vårta? http://mus.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=92612ba4-d016-4e3b-854b-2db719142455&Filename=Puttes%20vårta_25okt06.jpg

Vårtor är för det mesta precis som på människor orsakade av virus och därför smittsamma, de smittar oftast om vårtan skadas och man får en ganska nära kontakt med vårta eller material som varit i kontakt med vårtan. Det är näst intill omöjligt att säga på en bild vad det är för vårta, det beror också på om djuret är ungt eller gammalt. Behandling är för det mesta verkningslös. Vårtan kan avlägsnas kirurgiskt om den är placerad på ett sådant sätt att djuret störs av den, behandlingen är dock bara temporär och den kommer förmodligen tillbaka. För det mesta läker de bort av sig själva men det kan ta tid upp mot 1/2 år. Du kan ju pröva det gamla goda receptet att vid midnatt när det är fullmåne dela på en potatis och bestryka vårtan med den gräv sedan ner den och när potatisen har ruttnat så är vårtan borta (någon gång i höst när potatisen är skördad ~1/2 år)

15. Skador i ögonen. Vad kan man göra om musen fått en skada i ögat t ex av en kattklo, halmstrå eller dyligt? Ska man göra något alls?

Om musen verkar ha ont, kniper med ögat putsar det mycket osv så bör man behandla den med smärtlindring, om man ser att själva ögon globen är skadad så bör man sätta in antibiotika droppar detta är mycket tidsödande på möss då dropparna är svåra att få att stanna kvar i ögat man behöver droppa var tredje timme i början. Vid endast skada på området kring ögat kan det räcka med att man tvättar/baddar med ögonbad eller liknande. Om man inte behandlar en skada på själva ögat så riskerar man att musen förlorar sitt öga. Och innan dess har den förmodligen haft mycket ont.

Solveig Tjäder önskar alla mus-ifokusmedlemmar God Jul!

Relaterade länkar

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-12-12

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
mandymoo
2006-12-12, 18:24
#1

Åhhh äntligen mera veterinär svar - vad jag har längtat *ler*

Gillar skarpt dom här trådarnaSkrattande

Och vi hälsar God Jul o trevlig helg till Solveig

Grodan
2006-12-12, 18:32
#2

Ja, blev en liten miss… jag väntade och väntade och så hade mitt mail kommit bort… förlåt att ni fick vänta! Generad


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

mandymoo
2006-12-12, 18:58
#3

Bättre sent än aldrig du vet *ler*

Och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge…

Grodan
2007-01-03, 21:23
#4

En av mina möss har fått en vårta… och det är fullmåne… hihi


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

mandymoo
2007-01-03, 22:24
#5

Ja men du hade ju inte köpt potatis… fy på dig Doh

Grodan
2007-01-03, 23:04
#6

mmm dumt… å jösses vad FIIIIIIIN månen är här… så skönt att vara ute i månljuset… skulle vilja se ett foto taget av en flygplanspilot där uppe ikväll


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
[mjuue]
2007-01-03, 23:10
#7

Ja månen är jättefin just nu! Den verkligen lyser… mm fullmåne :D

Upp till toppen
Annons: