Annons:
Etiketter14-i-närbildartiklar
Läst 24444 ggr
Grodan
2007-01-16, 22:10

Uppfödare i närbild: Lena Tysk

Snutbruden som föder upp möss!!!

Vem är du? Var bor du? Hur gammal är du? Sysselsättning?

Jag är Lena Tysk, 47 år gammal skåning som bott i Sollentuna utanför Stockholm sedan 1983. Gift med Thomas och vi har två söner, 16 och 19 år gamla. Ingen i min familj är särskilt djurintresserad men det är jag, mina föräldrar och mina tre systrar. Under uppväxten kryllade vårt hem av katter, hund, mängder av marsvin och kaniner och ibland en och annan hamster. Hästar fanns i omgivning och var min stora sysselsättning i tonåren och fram till jag skadade min höft. Jag utbildade mig till polis under början av 80-talet och har jobbat med det mesta inom polisen. Idag är jag polisintendent, sektionschef för Krisberedskap och polistaktiska frågor på Rikspolisstyrelsen. Det innebär att jag har chefsansvar för ett gäng experter inom kärnkraft/terror/katastrofer som kemiska utsläpp/pandemi/stormar som är rådgivare åt rikspolischefen - den högst ansvarige inom polisväsendet och vidare till regeringen. Vi ser till att poliserna ute på fältet har rätt kompetens och gör rätt saker på rätt sätt. Tänk på mig nästa gång ni läser om upplopp efter en fotbollsmatch… då funkade inte vår taktik..

Vad har du för intressen förutom möss?

Mitt djurintresse är stort men i övrigt gillar jag hus/hem och trädgård, har sytt, stickat och virkat massor i mina dar och försöker ibland att bli bättre i golf - min familjs gemensamma intresse. I mitt stall (läs halva villans garage) finns min uppfödning av marsvin, kaniner och möss. Är riksorförande i Svenska marsvinsföreningen, ansvarig för standardrådet och domare. Har varit kanindomare men lade av när mina barn var små.

Fem ord som beskriver dig:

Målinriktad, Engagerad, Utåtriktad, Otålig, Klarar många "bollar i luften samtidigt"

Uppfödningens prefix och namnförklaring:

Vibys, bor i Viby och tog detta namn då vi flyttade till Viby 1983.

När startade du din musuppfödning?

2004 var jag i England och dömde marsvin, besökte en uppfödare som även hade tanmöss. Jag har alltid haft tan kaniner och var först i landet med tanmarsvin… så jag åkte hem med en hög med möss. Hade varit sugen på att skaffa möss ett tag.

Är uppfödningen registrerad i någon klubb?

Sedan i höstas har jag ett godkänt uppfödarnamn i Svemus.

När fick du din första mus:

Det var tre stycken möss från England, två röda och en dove tan…

När blev du intresserad av uppfödning?

Jag har fött upp kaniner sedan jag var 10 år så det har alltid funnits. Min morfar hade en enorm uppfödning av alla sorters smådjur… så det ligger i generna  för han dog när jag föddes så vi har aldrig möts…

Vad har din uppfödning för inriktning:

Jag har en liten musavel med ett tio tal djur, de flesta är dove tan men det dyker upp silver tan och champange tan också.

Fördelar och nackdelar med varianten:

Största problemet är färgtonen, inte minst för att alla domare premierar olika oavsett vad som står i standanden… Tänk på att domaren är den som i sin bedömning leder uppfödarnas arbete. Det borde vara så men den stöttningen känner jag inte i Svemus.

Hur många möss har du:

Ett tiotal.

Vilken är din favorit:

Min favorit just nu är Vibys Konrad, han har stenkoll på när jag kommer och klättrar upp på gallerdörren och tigger risgryn så fort jag är i närheten…  

Hur många kullar tar du per år:

ungefär 8-10 kullar

Döper du mössen efter något speciellt (alfabetet, Bowie-låtar etc)?

Alla mina möss har superenkla namn som Jack, Konrad, Alban, Laura etc  Så är det med alla mina djur enkla namn. Ett tag döptes dock mina hanmarsvin efter "trevliga killar" i film eller verkliga livet. En "kändis" var Ted - supertrevlig piketpolis som jag var handledare åt under hand utbildning….  vet inte om han var smickrad .. hans polare var det inte alltid….   Men jag är äldre nu… : )

Vad tycker du krävs av en uppfödare:

En uppfödare ska veta vad han/hon håller på och ha ett etiskt förhållningssätt. Avla på sundhet, inte fler än vad du kan ha avsättning för och kunna ta hand om. Men en uppfödare ska också klara att ta beslut om avlivning när det behövs och är oundvikligt

Har du några råd till blivande uppfödare:

Gör en plan, sätt upp mål och ha tålamod…. Många nya uppfödare tror att de ska "komma ikapp" gamla erfarna uppfödare direkt, ser ofta detta inom marsvinsvärlden, besvikna när det inte blir placeringar etc… tänk jag har avlat samma sheltie och coronetter i drygt 27 år…. och lägger ner massor av jobb…klart att det lönar sig!

Uppfödningens framtidsplaner:

Behålla småskaligheten  

Vad vill du förbättra:

Få en jämnare färgspridning i kullarna och vackrare typ.

Berätta om din uppfödning:

Mina möss bor i ett hemsnickrat "dockhus", så kallar mina kompisar det. Fyra större burar och en massa stegar och annat kul att klättra i. 

Relaterade länkar

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2007-01-16

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Muszimba
2007-01-18, 11:20
#1

Bra beskrivning!!

TOPPEN!!!

amaira
2007-01-18, 11:40
#2

Vad härligt att läsa om dig Lena! Tack för artikeln!

mandymoo
2007-01-22, 20:10
#3

Kan bara hålla med föregående inlägg - jätte kul att läsa.

maddemusen
2007-01-23, 02:07
#4

Ja verkligen kul!Skrattande

Grodan
2007-01-23, 03:44
#5

Ja, det är så kul att läsa om andra uppfödare!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: