Annons:
Etiketter11-noveller-berättelser-krönikorartiklar
Läst 15244 ggr
ajanki
2011-02-23, 13:21

Vad är så speciellt med möss???

Den frågan har jag fått många gånger och inte riktigt kunnat svara på. I alla fall inte på ett sådant sätt att dom som frågat, eller jag själv, blivit helt nöjda!

Foto: Ajanki

Mitt första möte


Själv blev jag kär i musen i vuxen ålder.

Kommer aldrig glömma mitt första möte med detta underbara djur! Det var den 22/8-09 när jag och yngsta sonen Gabriel var på husdjursmässan i Vårgårda. Gabriel sa att han så gärna ville ha ett eget husdjur och det tyckte jag var en bra idée, själv hade jag alla möjliga smådjur när jag var liten.

Vi tittade oss omkring och då fick jag syn på SVEMUS monter. "Vad säger du om en mus" sa jag. "Men jag är ju rädd för möss" sa han. Trots hans svar gick vi gick fram till montern. I ett akvarium på bordet fanns en massa musflickor och det stod fullt med folk kring montern.

Vi fick en massa information och så fick vi hålla i flera av mössen. Det sa bara klick från min sida! Jag hade kunnat ta med mig hela flocken hem, men det var tre stycken som fick följa med.

Från den stunden är jag fast, hos mig kommer det alltid finnas möss!

Ingen mus är den andra lik!


Så nu ska jag försöka berätta VAD det är som fascinerar så många av oss som fastnat för just musen som husdjur.

Ett av skälen är just storleken tror jag. Många tycker att de är för små för att kela med osv, men jag tror ändå att en av sakerna som många gillar med möss är att de är så små. Hur trångt man än bor så har man i alla fall plats med en bur. Så musen är ett perfekt husdjur även om man bor i stan.

Möss finns i väldigt många olika färger, hårlag och även storlekar. Så det finns åtminstonde en mus för allas smak.
Och de är så otroligt söta djur. Musen är väl ett av de djurslagen man kan se mest som kramdjur, i tecknade barnfilmer mm.

Ingen mus är den andra lik, trots sin ringa storlek så har de otroligt stora personligheter! Det finns även där alla sorter: pigga, slöa, lugna, tillbakadragna, tuffa osv.

Foto: Ajanki

Så intelligenta!


En sak som dock alla möss har gemensamt är att de är så intelligenta!!
Jag vet att ingen som inte har eller har haft möss tror mig, men det har jag lärt mig under den här korta tiden som jag haft möss. Jämfört med många andra gnagare som jag haft, så är musen den smartaste och klokaste av dem alla - och det med stor råge!

Klarar inte musen av det den vill göra på första försöket så försöker den igen, men på ett annat sätt. Fungerar det inte då heller så tänker den ut ännu ett sätt, ända tills problemet är löst.

Kan bli otroligt tama!


Möss kan bli otroligt tama, en del blir det nästan direkt när man får hem dem, en del tar det lite mer tid med. De kan bli så tillgivna och dig trogen att de kommer när du ropar deras namn!
Och när de blivit tama och litar till hundra procent på mig så finns det inget som gör mig lyckligare än när de går upp i min hand och tittar på mig så där som bara en mus kan!!

Som med alla djur så tar det ett tag tills man lär känna just DEN musen, men när man gjort det så vet man precis vad den tycker om för slags mat, leksaker, vad den gillar mest: klättra på dig, springa på ett bord eller bara vara med där du är.

Inga nackdelar!


Jag är helt fascinerad av dom här djuren, kan sitta hur länge som helst och bara titta på dem när de är i sina burar eller när de springer på sitt motionsbord.

Jag vill bara veta mer och mer om dem!
Som jag ser det så finns det bara en enda nackdel med möss och det är att de inte lever så länge! Men jag är helt övertygad om att skulle de leva lika länge som t ex en hund så skulle jag tycka att det var för kort tid också…

Annons:
[MatildaWi]
2011-02-26, 19:26
#1

Bra skrivet!

jauchzet
2011-02-26, 22:48
#2

Bra artikel! Känner igen mycket av det du skriver, men har precis som du skrev svårt att uttrycka det när personer frågar. Många förstår nog inte att man kan fästa sig så mycket vid en mus och det känns som att vissa personer knappt förstår att man blir ledsen när de blir sjuka och måste avlivas eller dör en helt naturlig död.

Jag känner ofta att det är mina möss som gör min lägenhet till ett riktigt hem sedan jag flyttade hemifrån och var tvungen att lämna kvar min kissemiss.

MP160
2011-02-28, 03:13
#3

Jättebra Ajanki! SkrattandeKyss

kent
2011-02-28, 11:54
#4

det va bra skrivet.Skrattande

enbartmalin
2011-02-28, 17:31
#5

Tummen upp! :)

Hälsningar Malin

Ratata
2011-02-28, 18:38
#6

Den frågan är inte lätt att svara på, men jag tycker ändå att du satt huvudet på spiken, Ajanki. Bra skrivet! :)

Annons:
Grodan
2011-03-03, 00:45
#7

#6 Håller med! Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ajanki
2011-03-03, 13:27
#8

Tack så mycket!!

Jag blir jätteglad när ni tycker jag har träffat rätt, det var ju det jag ville försöka göra med den här artikelnSkrattande

Grodan
2011-03-03, 15:54
#9

Jag önskar jag kunde komma på hur man med ord beskriver hur det "säger KLICK"… Har själv försökt mig på det flera gånger, men vill gärna höra andras ord…


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ajanki
2011-03-03, 16:27
#10

#9 Men är inte "säger klick" en bra beskrivning?

Eller hur menar du?

Grodan
2011-06-14, 23:37
#11

#10 Näe, jag tycker faktiskt inte att det är någon vidare beskrivning. Cool Jag vill sätta ord på känslan.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ajanki
2011-06-14, 23:44
#12

#11 varm, pirrig, kär, besatt, äntligen hittat hem…

Förlåt, nu är det jag som surrar….

Grodan
2011-06-14, 23:47
#13

#12 Dagen då jag hittat rätt formulering ska jag meddela alla, jag lovar. Jag letar inte efter ett ord, utan mer efter 3000+ som beskriver vad jag känner för möss. Varför de är så speciella och varför jag inte kan leva utan dem.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
ajanki
2011-06-14, 23:52
#14

#13 Förstår hur du menar, men det är inte lätt..

Jag känner bara att jag kommer aldrig kunna leva utan möss, dom betyder allt för mig. Spelar ingen roll vad jag gör eller var jag är så tänker jag på mössen..hela tiden!!

Hålla på med dom, prata, pussa, fota, byta i burar jag tröttnar aldrig!

Men varför känner jag så här intevsivt för dom? Vet inte…

Upp till toppen
Annons: