Annons:
Etiketter3-beteende-skötsel-hälsaartiklar
Läst 14671 ggr
Grodan
2011-04-14, 19:14

Mina möss är så rädda

Varför är mina möss så rädda och vad kan jag göra åt det? Denna frågeställning får vi så pass ofta att vi ville svara på det i en artikel.

Grodan undrade om ingen kunde skriva en artikel om rädda möss och jag tänkte att jag skulle anta utmaningen eftersom jag har en rädd tjej hemma nu som jag jobbar med och en äldre hona som var väldigt rädd och osäker när vi köpte henne, men som nu är så tam som hon kan bli. Jag skriver som hon kan bli eftersom jag tycker att det är viktigt att poängtera ifrån början att det kan vara svårt att få en rädd mus att bli jättetam och målet kanske ibland bör vara att få den tamare och sedan umgås med den på musens eget villkor.

Att tämja en rädd mus går inte heller över en natt, utan det är någonting som man får jobba med väldigt länge och det gäller att inte ge upp även om det känns som att framstegen är få. Har du en rädd mus räcker det inte med att du ägnar dig åt musen en liten stund på kvällen, utan försök att göra det regelbundet under dagen. Jobbar du eller går i skolan så försök att ägna dig åt mössen korta stunder på morgonen, eftermiddagen och kvällen.

MILJÖ: Det kan vara bra att inte ha en rädd mus i en helt tyst miljö så att musen reagerar på en gång vid minsta lilla ljud, utan försök att ha buren i en miljö där du ofta är eller går förbi. Om musen är rädd ska du naturligtvis inte ha den i en bullrig miljö – lagom är bäst.

TAMA VÄNNER: Har du fler än en mus i samma bur kanske någon av de tamare kan vara ett stöd för den rädda musen. De kan exempelvis visa för den andra att man inte måste springa och gömma sig så fort ett plötsligt ljud uppstår eller någon går förbi. De kan också visa att man kan ta mat ur handen och att det faktiskt inte händer nåt farligt då. Rikta då din uppmärksamhet på de övriga mössen och låt den rädda bara hänga på dem om den känner för det.

ATT PLOCKA UPP EN RÄDD MUS:

Hus: Eftersom en rädd mus är svår att ta upp kan du ta upp huset som den ligger i. Har du ett hus med avtagbart tak kan du lyfta bort det och ställa huset på bordet och prata med musen. Tillslut brukar den bli nyfiken och vilja lukta lite på bordet. Rör dig långsamt så att den ser att du är där.

Toarulle: Tar du upp den i en toarulle så låter du musen gå ut i handen på dig. Det kan ta lång tid så ha tålamod. När du har den i handen kan du prata med den, sätt handen nära ansiktet. Pussa på musen. Ha den bara uppe en kort, kort stund så att den inte hinner stressa upp sig. Upprepa detta ofta, men under korta stunder.

ONT OM TID?

Ha buren bredvid dig när du kollar på tv. Har du en riktigt rädd mus så kan du då sitta och prata med den. Visa att du är där och att det inte händer nåt bara för det.

Om den inte är jätterädd eller om du provat det här i några dagar kan du ha handen i buren. Sitt så länge och låt musen komma fram och lukta och titta. Den kanske inte kommer på en gång, men den vet iaf att du är där. Du kan ha något gott i handen som musen tycker om. Ge det inte till musen utan låt den komma fram själv till handen och hämta. Du kan hålla fast det så att den måste sitta i handen och gnaga. Det kan vara bra att lära dem att handen kommer med mat. Då är det naturligtvis så att det inte är dig som musen tycker om utan bara din hand, men det kan vara ett bra steg i rätt riktning.

HUR FÅ MUSEN ATT SE DIG?

Det är otroligt viktigt att du pratar med musen. Se om de tittar på dig om du böjer dig ner över buren eller är helt ointresserade. Observera att det kan vara väldigt obehagligt för möss när man närmar sig ovanifrån. Prata med dem medan du närmar dig så att de inte blir överraskade och skräms. När du tar upp din mus ska du försöka att ha den så nära ansiktet som möjligt. Pussa den och sätt den på bordet. Lägg huvudet på bordet och låt musen komma till dig. Pussa den försiktigt om den kommer nära munnen. Det kan vara obehagligt när musen undersöker ditt ansikte eftersom morrhåren kittlas, men försök vara stilla och prata lugnt med den.

Du kan också halvligga ner i soffan och låta musen undersöka dig. Har du tur hittar musen något ställe (exempelvis armveck, nacke eller ficka på tröjan) där den kan slappna av och tvätta sig lite. Det här kan också bli en positiv upplevelse för musen eftersom den får komma ut på upptäcksfärd.

YTTERLIGARE ÖVNING UTANFÖR BUREN:

Placera musen på en liten yta där den snabbt tröttnar på att vara och låt din hand vara den enda vägen därifrån. Det brukar inte ta långt tid innan musen vill till handen. Lyft då upp den, placera den på den tråkiga ytan igen. Upprepa det några gånger innan du släpper ner den i buren.

RÄDD FÖR ANNAT?

Det är också viktigt att du som ägare försöker se om musen är rädd för någonting mer.

Tycker den efter mycket träning exempelvis inte om att bli lyft och vara i handen så låt den slippa det. Du kan umgås med din mus på andra sätt. Låt den klättra på dig eller hälsa på dig på bordet.

Min gamla hona är höjdrädd och klamrar sig fast vid handen när man lyfter henne så att det är svårt att få henne att släppa. Då ska man naturligtvis inte utsätta henne för det mer än nödvändigt.

Genom att använda mig av de här övningarna som jag skrivit ner här har jag fått min gamla hona från att vara en riktigt rädd tjej, till att bli en modig tjej som kommer ut och sträcker sig mot mig när jag pratar med henne när hon är i buren (om hon inte sover). Sätter jag ner handen till henne kommer hon till mig på en gång, men vill dock inte bli lyft. Har jag henne i mitt knä när jag kollar på tv brukar hon tillslut sätta sig ner och tvätta sig.

RÄDDA MÖSS SOM BITS:

Du märker ganska snabbt om din mus bits för att den är aggressiv eller om den biter dig för att du råkat skrämma den. Båda mössen som jag gjort de här övningarna med kan bitas om jag överraskar dem genom att komma för nära boet med handen när de sover osv. Möss kan vakta sitt bo, men du märker oftast varför de biter dig. Är det utav aggressivitet brukar jag putta till musen så att jag vänder den åt ett annat håll, men man kan också blåsa på den eller pipa för att markera att det inte är ok. Man ska dock inte ta i så att musen blir rädd. Biter en mus mig för att den bli skrämd brukar jag inte markera utan bara visa att jag inte är farlig och inte vill skrämmas.

Vilka övningar som passar bäst för dig och din mus vet bara du. De här är de metoder som jag använt mig av, men det behöver inte vara så att just alla övningar funkar på alla möss. Jag har inte använt alla dessa metoder på mina rädda tjejer. Det handlar om att prova sig fram för att se vad musen känner sig bekväm med och märker du att en övning absolut inte ger några framsteg kanske du får exprimentera lite själv. Men som jag skrev i början, ge det tid!

Text: jauchzet

Foton:  MP160


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2011-04-14, 19:38
#1

Superhärlig artikel, tack så mycket jauchzet!

Och tack MP160 för fina bilder!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

[MatildaWi]
2011-04-14, 19:43
#2

Jättebra artikel!

Grimmis
2011-04-14, 20:48
#3

Denna artikeln var superbra!

ajanki
2011-04-14, 21:07
MP160
2011-04-14, 21:19
#5

Toppenskrivet Jauchzet! Skrattande

jauchzet
2011-04-14, 21:23
#6

Åh, vad glad jag blir när ni skriver så fina saker! Glad

Jag hoppas verkligen att den här artikeln kommer att vara till hjälp för många som frågar vad de ska göra med sina rädda små skruttar.

#5 Verkligen fina bilder! Skrattande

Annons:
MP160
2011-04-14, 21:25
#7

#6 man tackar så mycket! Glad

IsKall-92
2011-11-05, 18:55
#8

Jätte bra artikel..har två nya små möss. Dem är inte så gamla ännu, men vill börja lite ändå..  dem är lite rädda av sig, det senaste dagarna har jag inte haft tid att ta hand om dem. Men försöker göra det så mycket som möjligt.

Vet också att tiden är jätte viktigt..

//Camilla

Hemsida

Exoticas
2011-11-05, 19:11
#9

Super bra artikel om man inte är en mus expert ^^

/Josefin

www.Tejasmamma.se - Teja 2/9 2013 - Försöker med Syskon 

Grodan
2011-11-07, 08:54
#10

Jag tycker det är en jättebra artikel skriven för alla, nybörjare som musexperter. Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

willyregerar
2011-11-12, 22:42
#11

Jättebra artikel! :D

[MalinLussmann]
2011-11-27, 14:47
#12

Jättebra artikel och grymt fina bilder^^

Upp till toppen
Annons: