Annons:
Etiketter11-noveller-berättelser-krönikorartiklar
Läst 4446 ggr
Grodan
2006-03-13, 07:00

Mus - ett fantastiskt sällskaspsdjur

Varför har man möss egentligen?

Snälla och söta 

Först och främst är de alldeles bedårande och vackra varelser. Faschinerande och roliga att studera. De är snälla och kan bli väldigt tama.

Muszimba säger till exempel att hon tycker möss är så "rackans goa att pyssla med".

Sedan kan de se ut på så många olika sätt med sina upp till 50 olika färger och teckningar, 8 olika hårlag och flera olika storlekstyper. En helt klart varierande art!

siames satin - en oerhört populär variant

siames satin - en oerhört populär variant. Foto: GRodan

Möss är fashinerande varelser

Möss är så små, men ändå så mycket djur. De uppskattar att du ger dem uppmärksamhet, de är vakna och fullt kontaktbara. Dvs möss är i samma intelligens- och kontaktklass som råttor och hundar. En medvetenhet som du kan förundras över.

Hur stor hjärna har en mus? Kan den egentligen lära sig att komma när jag ropar på den?

Ja, det kan den, trots sin litenhet.

Möss kan bli fantastiskt tama. Och de är alla individer med olika karaktär och personlighet. Att lära känna några möss kan få dig ut på oanade äventyr.

Men är inte mus ett djur för barn? 

Att musen är så liten, söt och lätt att ta med lurar många att tro att den är lättare att sköta om än andra husdjur, vilket inte är fallet. Det är fullt förståeligt att barn blir förälskade i möss, då musen är aktiv, nyfiken och precis får plats i en hand.

Dock är musen en krävande varelse och bör inte betraktas som en levande leksak.

Trots sin ringa storlek behöver den tillgång till mat och vatten varje dag och musen äter inte lite bara för att den är liten!!! Den behöver ren och stor bur med leksaker för den är aktiv och behöver stimulans och sysselsättning. Den behöver även sällskap av artfrände och människa.

Råder det brist i något, är det lätt hänt att musen och eventuellt hela musintresset lidande.

Avel är intressant

Att avla på möss har man i flera tusen år tyckt är intressant. I England finns världens äldsta musklubb, den är 105 år gammal!

Ett väldigt roligt fenomen är att i England går musodlingar i arv. Detta betyder att det finns flera mycket anrika linjer som startats av farfar, farfarsfar eller dyligt. Som ni förstår är det vanligare i England att äldre män håller på med musavel.

Du ska inte behöva skämmas för att du äger möss

I Sverige finns många fördomar mot att hålla möss som husdjur. De betraktas som skadedjur, ohyra, rovdjursmat men även som ett husdjur ägt av barn och mindre bemedlade.

Detta är enbart fördomar. Musen har tjänstgjort som laboratoriedjur i ca 50 år och hjälpt oss bota en mängd olika sjukdomar och framställa mediciner. Så i den bemärkelsen är den ett nyttodjur. Vi har haft stor nytta av den.

Även inom biokemi och genetik har vi haft oerhörd nytta av musen. Dess genetik har kartlagts fullständigt och få djur vet vi så mycket om genetiskt som möss.

För en biolog, genetiker eller genetikintresserad person är musen ett värdefullt djur.

Så var stolt över att du är tammusägare!

Relaterade länkar

Av: Grodan

Datum för publicering

  • 2006-03-13

❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Upp till toppen
Annons: