Annons:
Etiketter1-allmänt-om-sajtenartiklar
Läst 5650 ggr
Grodan
2012-06-16, 17:16

Härskartekniker - Hur känna igen dom

Så länge man har haft kommunikation har människan försökt göra sig till herre över obekväma situationer. I sådana fall pratar man om härskartekniker, och detta är något vi alla omedvetet eller medvetet gör i obekväma situationer. Här får ni 7 huvudgrupper som hjälper er att avslöja dom!

1: Projiceringsmetoden:
Man skjuter skulden tillbaka på motparten som klagar på något eller vill ta upp något. Fraser som "det är tråkigt att du tar det så", "ja om du väljer ta det på så vis så.." eller "men du kunde väl ha tagit upp detta på ett snällare sätt!" är försök på detta. Man kan även bemöta med "ja, men det är ditt problem att du känner så, inte mitt". 
Att bemöta sådant är svårt, och att se det om man själv gör det är ännu svårare innan man själv ser om man använder denna tekniken själv.

Svar som "Nej jag väljer inte att ta det så, jag reagerar känslomässigt på det du sa och det är tyvärr inte frivilligt. Kunde jag välja skulle jag ju självklart besluta att bemöta ditt utsagn rationellt och distansierat. Så jag vill gärna att du läser det jag skriver ut från att det är en ofrivillig reaktion jag inte är herre över utan jag blev riktig ledsen" kan vara ett bra exempel att peta hål på försöket att skjuta skulden tillbaka. En direkt konfrontation är aldrig bra i situationer där man bemöts med försök på härskarteknik, utan det är bättre att bara ta gadden av getingen i stället. I bland kan man få svälja kameler i stället för att få rätt, men med dom rätta orden kan man ändå vinna fram. 

2: Komplimangmetoden.
Man överöser någon med komplimanger för något denna är duktig på för att sen utnyttja detta till att uppnå fördelar. När vi i dagens samhälle överflammas med komplimanger känner vi en lätt brydd välbehaglig känsla, som i slutändan blir nära att ha dåligt samvete. Det är lätt att känna "nu är jag skyldig något tillbaka" när man fått en flom av komplimenter exempelvis av en chef. När denna så avslutar sin flom med "så kan väl du sköta om…" så bjuder det hårt i mot att säga nej om man inte har tid eller lust. 
Låt mig ge ett exempel: 

Chef: Du är helt fantastisk på . Jag ser alltid fram med glädje till varje gång du skall , resultatet är ju bara helt otroligt strålande! (chefen fortsätter med mer beröm)
Dig: (något brydd kanske du har en lätt rodna i kinden och mummlar något passande)

Chefen : Ja jag tänkte ju du kanske då skulle vara sugen på en chans att verkligen visa framfötterna och visa vad du verkligen går för! Detta är verkligen en chans som du inte kommer ramla över så lätt, så jag tycker du skall klippa till! Jag tänkte du skulle (chefen lägger så fram några uppgifter chefen egentligen skall göra själv men inte vill eller orkar).

Hur bemöter man detta? "Du" i detta fallet har ju inte direkt brist på arbete, det finns nog med arbetsuppgifter för att fylla en hel arbetsdag, och nu åker vi in i semesterperioden där kollegor är borta. 

Det enklaste är att svara "tack för komplimenterna, jag uppskattar verkligen att få höra att mitt arbete är bra och att jag sköter det toppen!" och fortsätta vidare med "jag har ju tyvärr inte tid att ta på mig fler arbetsuppgifter i och med att det är semestertid och så du vet, vi har ju redan som det är fullt upp".

Sen är det ju en annan diskussion om man vill som man kan ta fram, att be chefen ta bort en del övriga redan existerande arbetsuppgifter och betala lön ut från det nya ansvaret självklart ;)

Det svåra med denna härskartekniken är att den är vänlig, och därmed svår att klanka ner på. Men du skall aldrig behöva betala för en komplimang! Beröm är en present, och presenter skall ju vara gratis som alla vet. Det är ingen som har påtvingat någon att ge dig massor med beröm! :) Ett tack är allt du är skyldig!

3: Stereotypmetoden.
Man tar för givet att personer uppfyller ens egna fördomar. Exempelvis tar man för givet att "ja du som köper sådana djur är ju bara ute efter pengar" eller "du som håller på som uppfödare är bara ute efter att sälja apadyra djur utan att bry dig om vart dom hamnar". Det kan vara alla möjliga fördomar som man ramlar över. "Det är bara kvinnor som håller på med alternativa saker som New Age och Wicca", "det är bara karlar som gillar fotboll", "folk som gillar bilar var för dumma för att bli veterinär" och jag vette katten om alla konstiga fördomar som finns. Och erkänn för dig själv omedelbart, det finns ingen människa fri från fördomar! Vi har dom alla! Det enda som skiljer oss åt är viljan att göra oss av med dom fördomar man har.

Saxat från nollrasism.se:
""Utifrån ordets ursprungliga betydelse är fördom en dom före, dvs. att man bedömer och tänker om en individ eller grupp utifrån generaliseringar, fantasier, förutfattade meningar eller föreställningar.

”Den farligaste av våra fördomar är tron att vi inte har några.”
Veikko A Koskenniemi"

En fördom är alltså inte nödvändigvis negativ. Det är bara en antagelse som inte är baserat på fakta. Positiva fördommar kan vara att man förmoder att alla som anser sig nördar är smart. Det är ju trots allt ansett positivt att vara smart. Dock är det en fördom, inte alla nördar har hög IQ. Men här talar jag alltså inte om positiva fördommar, utan fördommar som används som grund för härskartekniker.

Sådana härskarteknikar ger sig oftast utslag i att man tar för givet att personen inte tycker om eller har intresse av något och därmed inte ens bryr sig med att bjuda med en person, man tar för givet att en person inte vill förstå i en diskussion. "Det är ändå ingen ide att förklara, du kommer ju inte fatta ändå" är en mycket vanlig härskarteknik i forums-sammanhang, och gör oftast att någon sitter och känner sig dumförklarad i slutändan.  Andra sätt att stereotyp-härska kan vara "men lilla gumman" eller "söta lilla vän" i inledning av en sätning, eller som jag har upplevt under förhandling i fackligt sammanhang: "Men lilla gumman, nu må du forsöka förstå".

Det viktigaste är att inte tappa sinnet och tända till när man bemöts med detta. Förklara bara lugnt och samlat att du har såmen interesse, du förstår faktisk men du håller bara inte med i argumenten, eller som jag svarade den chefsparten som sa så till mig: "For det första är jag inte din lilla gumma, så det kan du lägga bort direkt. För det andra är det du som skall försöka förklara för mig så jag förstår, tills nu har jag inte hört något vettigt så jag tycker du skall ta dig tiden att förklara en gång till". (Det hör med att detta var under en förhandling, så jag tillät mig att bli några steg vassare än jag skulle varit i forumssammanhang).

Kom även i håg att på forum har vi inte kroppspråk och inget tonläge, man kan inte se om det är skämtfullt menat eller försök på härskarteknik, och någon sådan begränsning hade inte jag i mitt fall. Tåls att tilläggas att chefens egna chef som var med vid förhandlingen asgarvade och bjöd mig på lunch sen.

4: Uteslutningsmetoden.

Man blir översedd i situationer där man borde ses. Lyder bekant eller hur? Att vissa "mobbas" ur en sajt för att deras trådar och kommentarer drunknar eller översees. I det verkliga livet kan det vara som så att man överser en person och kanske börjar göra andra saker som att kika på klockan, läsa mail eller även bara börjar vandra runt. Ni som har kikat på politiska grejer på TV kanske kan ha sett hur Göran Persson har behandlat kvinnliga motståndare inom politiken så under debatter? Meningen med tekniken är att få motparten att känna sig oviktig eller översedd och ta bort självförtroendet.

I forumssammanhang har man ändå inget kroppspråk och kan inte visa att man kikar på klockan och trampar otåligt med foten. Dock utesluter man personer från diskussionen med att aldrig besvara frågor från den personen, aldrig ta diskussioner eller ämnen från denna på allvar. Saker som "ja om du måste hänga upp dig på detta" kan framkomma, eller "hör, vi andra är ju klara med det där för länge sen" kan vara försök att få den andra att känna sig dum som fortsätter prata om något. 

Som värd eller Medarbetare är det en tung plikt som ligger på er med att försöka undvika denna form för utfrysning. Spräcka nollor, eller att exempelvis repetera frågan kan hjälpa. Exempel. 
Lilja säger "detta med råttor och små burar, vad tycker ni om det?
Jag (medarbetare i detta fallet) ser att tråden är i noll i några dagar sen tar jag upp tråden och säger "ja detta med små burar tåls att diskuteras om och om igen tycker jag, vad tycker ni andra? Jag tycker…(och sen någon relativt opersonlig kommentar om huruvida djurskyddslagen sträcker till eller ej). 

Som värd får jag erkänna att jag i bland faller under denna ramen med att ha besvarat sådana trådar med "det finns redan dussintals trådar där vi har diskuterat detta". Medlemmen skulle omedelbart känna sig dumförklarad. Självklart kan man hänvisa till redan existerande trådar. I stället för att bara säga det jag nämde ovan kan jag även ta mig tiden att hämta fram några av dom andra trådarna och säga "för dom som är intresserade kan ni ta del av tidigare diskussioner här, här och här" brevid. Kom i håg, även om det finns gamla trådar kan det vara som så att dom är så långa att det tar tid att öppna dom!

5: Hierakimetoden.
Du vet.. den där överifrån och ner.. "jag är din chef och du jobbar faktisk för mig" attityden i arbetssammanhang. Ett sätt att totalt krossa all oenighet med att trumfa med jag är den som bestämmer. Mycket vanlig metod för förälder. "för att jag säger så" vid fråga om varför denna eller denna regeln, eller "det är ändå jag som bestämmer" i stället för att förklara noggrannt varför det är si eller så. 

Nu måste detta för all del inte misstas med att bara för att det kan ses som en härskarteknik kan man inte som värd sätta foten ner. Det kan du! Din sajt är din sajt, och antigen det är i sajt-sammanhang eller arbetssammanhang kommer man inte undan att värden (eller chefen) i slutändan har det yttersta ansvaret för hur sajten sköts.

Men då kan man säga det just så. "Jag bestämmer att det skall vara så för att det är i enlighet med iFokus regler och avtalet jag har gått med på som värd, jag är skyldig att se till så det följs". Våga förklara varför! Och inser du att du har svaga argument så försök att undvika falla in på "för att jag har bestämt det så" och säg heller då sanningen "ja, när du frågar så måste jag erkänna jag kanske inte har så bra argument. Vi kan väl diskutera litet för och emot? Det är inte alls säkert jag kommer ändra mig men vi kan i a f disktuera det!"

6: Tidsmetoden.
Gissa om vi ser den ofta i diskusioner?
"jag har hållit på med detta 20 år mer än dig så jag vet vad jag pratar om" och "jag är X år äldre än dig, jag har nog mer koll". Bekant igen ja? Och denna är lite svår att komma åt. Man skall trots allt inte kimsa av erfarenhet. Det är en anledning att det i stillingsutlysningar ofta står "X år utbildning eller motsvarande erfarenhet".

Men lång erfarenhet, långt medlemskap eller hög ålder är inte det samma som ofelbarlig. Bara för att man har varit med länge betyder det inte att man kan allt. Saker ändrar sig, på internet, i verkliga livet, kriterier och förutsättningar förändras. En som har varit med kort kan trots allt ha ett mycket brinnande interesse och en stark vilja att åta sig kunskap!

Enklaste sätt att bemöta detta är att besvara med "ja, det stämmer, och jag ifrågasätter inte din kompetens. Den är jättebra, jag märker det tydligt på den erfarenhet som syns i det du skriver, men nu är det som så att jag har nyligen lärt detta här och jag ville bara dela detta med mig i denna diskussionen! Vi kommer ju aldrig bli fullt utlärda, när jag har uppnått din erfarenhet kommer det säkert fortfarande finnas massor jag inte lärt, eller saker som har ändrat sig!"

7: Självförvållande härskarteknik:
Man förminskar sig själv med att exempelvis avsluta sina synpunkter med "jag vet ju inte" eller "men jag kan ju ta fel" ungefär hela tiden. Ofta även använt som ett sätt att fiska komplimenter med. Ja, vi ser denna med.
I verkliga livet ser man sådana personer som framför synpunkter, föreläsningar eller annat medans dom tittar ner, skrattar nervöst eller avslutar sina sättningar med "eller jag vet inte?" eller "jag kan ju ha fel" hela tiden varje gång dom kommer med ett påstående.

Men märk, det är även mycket använt härskarteknik för att fiska komplimenter, beröm och klapp på axeln! "ingen tycker om mig (snälla protestera nu)", "men det bryr ni väl inte er om (snälla säg ni gör det)", och så vidare.

Denna är svår att bemöta. Ännu svårare då vi förhåller oss till text och inte har kroppspråket eller tonläget att förhålla oss till. Det går att skära genom sådana med att säga "du, jag tycker du verkar ha koll ändå jag, så våga lita på att du faktisk kan litegrann om detta. Låt ingen få säga annat!" Men om det är någon som fiskar komplimenter vill man ju i så fall förstärka detta beteendet med att svara just så som dom vill.  I det verkliga livet kan man ofta se tips och hint från kroppspråk och tonläge huruvida personen forsöker förminska sig själv eller fiskar komplimenter, men man får bara försöka notera sig hur personen verkar i forumet.

En person som fiskar komplimenter medvetet skulle nog suga åt sig som en svamp och tacka för varenda kompliment och uppenbarligen ivrig sitter och fräschar upp tråden, medans en som faktisk försöker förminska sig själv oftast skulle försöka slå bort komplimenterna med "nä, jag vet väl inte det" eller andra tecken på att ha svårt att ta i mot komplimenterna, men detta är ju ingen facit som alltid stämmer.

Text: Rita-S värd för fibromyalgi-ifokus och julen-ifokus

Källa: boken Härskarteknik av Elaine Bergqvist


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
Grodan
2012-06-16, 17:16
#1

Jag vill viga detta första inlägg med att säga

TACK!!!

till Rita-S.

Först vill jag säga att jag verkligen uppskattar att du tagit dig tid att skriva denna artikel. Jag är så glad att jag ställde de rätta frågorna och fick dig så engagerad att du gjorde detta. Artikeln är av sådan art att jag redan lärt mig massor och kommer att kunna återvända till den gång på gång. Givetvis har den även öppnat upp ett stort intresse för boken och jag kommer att låna den på biblioteket så fort jag hittar ett sådant. Även andra böcker av samma författare har jag tjuvläst på nätet och blivit intresserad av.

Tack Rita-S.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ajanki
2012-06-16, 17:17
#2

En superbra artikel!!!!

Jag kommer definitivt att låna boken:)

Upp till toppen
Annons: